petek, 5. oktober 2018

Smisel življenja?


Ko govorimo o smislu (smiselnosti), moramo najprej ugotoviti, v čem, s čem in kako je sam pojem opredeljen. Pa je, morda, najbolje, da se lotimo kar s primeri, tako banalnimi, da nikomur ne morejo biti sporni. S primeri, ki dokazujejo, da je smisel (smiselnost) neke posamičnosti (katerekoli) moč (po)iskati samo in izključno v njenem odnosu (v njeni vlogi) napram celoti, “svetu”!

V čem je namen stola? V tem, da lahko na njem sedim. V čem je njegov smisel? V tem, da omogoča (zagotavlja) sedenje.

V čem je namen letališča? V tem, da lahko na njem vzletajo in pristajajo letala. V čem je njegov smisel? V tem, da omogoča letalski promet (ki se, brez vzletanja in pristajanja, sicer ne bi mogel odvijati, vsaj zaenkrat ne, v občih razmerah).

V čem je namen srne? V tem, da muli travo, drevesne vršičke, da raznaša (prek svojih iztrebkov) semena (potemtakem širi rastje tudi na področja, na katera le-to, samo od sebe, ne dospeva). V tem, da nahrani mesojeda bitja. V čem je smisel srne? V tem, da je (z muljenjem) “naravni kosec in vrtnar”... v tem, da je (z raznašanjem semen) “naravni osemenjevalec”... v tem, da je (kot žrtev npr. volka) “naravni hranilec”, oziroma člen prehranjevalne verige.

V čem je namen volka? V tem, da se hrani z ostalimi živalmi. V čem je smisel volka? V tem, da (ker najprej lovi slabotne člane čred/e) je “naravni selektor”, ki skrbi za to, da preživijo le najmočnejši, najbolj zdravi člani čred/e (pomeni, da volk posredno zagotavlja to, da se samo najboljši geni prenašajo, po sistemu “iz roda v rod”). V tem, da je “naravni omejevalec”, ki skrbi za to, da se ostale živali ne bi preveč razmnožile, in s tem nepopravljivo (ter tudi sebi v škodo) porušile nekih naravnih ravnovesij (denimo: ko ne bi bilo plenilcev, bi se rastlinojede živali prehitro, in preveč, razmnožile, pa bi sčasoma popasle vse, kar je za pašo primerno, in bi, posledično, zaradi pomanjkanja hrane tudi same poginile). V tem, da je, tudi on, “naravna hrana” oz. del prehranjevalne verige (lahko nahrani nekega drugega plenilca ali pa, preprosto, “zgolj” bakterije - le-te ga razkrojijo, ko pogine - in s tem, posledično, nahrani tudi prst).

In ko povprašaš nekega povprečneža iz občestva, v čem je smisel (njegovega) življenja, takrat večinoma (če ne celo praviloma) zaslišiš tisti “da mi je fajn, da čim lepše (pre)živim”...

Bentiš, prav tebe, edino bebavost na planetu, si je narava izmislila zgolj zaradi tega, da boš - čim lepše živel?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar