nedelja, 14. julij 2019

"Bolj kot govorimo o njej, manj je morale…"


Ko predsednik Filozofskega združenja, celo doktor filozofskih znanosti in redni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti pove, da…

… obstajata morala v ožjem in v širšem pomenu besede…
… ima vsakdo (neko) svojo moralo…
… bolj kot govorimo o morali, manj je morale…

v bistvu (iz)pove sledeče:

-          da nima pojma o tem, kaj to morala je, kako se izkazuje, čemu je namenjena;
-          da nemoralno (neetično) sploh ne obstaja (če ima vsakdo svojo moralo, če je moralno sleherno razmišljanje in ravnanje, potem ni nemoralnega);
-          da govorjenje ni zgolj besedno izražanje mišljenja (ko bi bilo, potem bi s količino govorjenja naraščala tudi količina izražanja mišljenja, potemtakem – če je vsako mišljenje moralno - tudi količina moralnosti).

In, žal, (iz)pove tudi sledeče: blagor svetu in konkretnemu okolju, ki sta tako »normalna«, da takšni primerki zmorejo postati predsedniki združenj, doktorji znanosti in celo poučevalci novih rodov!

Ob tem mu odpustim to, da ni najbolj na tekočem z znanstvenimi ugotovitvami, da še ni slišal za termin »sodobni človek«, pač pa, še vedno, govori o Homo Sapiensu, ki, po njegovem, poseljuje planet!

Ne odpustim pa mu sledečega: za moralnost je, med ostalim, značilna načelnost! Pri načelnosti pa velja, da se ne zmore izkazovati malo tako in malo drugače (glede na to, da »ima vsakdo svojo moralo«, različno od ostalih), pač pa je vselej zvesta sebi = enaka!

Očitno nisem ničesar zamudil, s tem, da sem z omenjeno fakulteto zaključil… takrat, ko je bil obravnavan predsednik združenja še mlečnozob?!

P.S.
Morala ni zgolj nek (katerikoli) način razmišljanja (in, posledično, ravnanja), pač pa je izključno razmišljanje (in ravnanje) izkazovano z uvidevnostjo do nekih drugih, z upoštevanjem njih potreb in (z)možnosti, potemtakem tudi s samoobvladovanjem ( = samoodrekanjem) tistega, ki se kot moralen izkazuje. Kot taka je morala edini način zagotavljanja strpnega, složnega, mirnega sobivanja. In ker le-tega v praksi ni... je moč, posredno, sklepati tudi o količini ene in edine, dejanske morale!

Ni komentarjev:

Objavite komentar