torek, 30. julij 2019

Enovita zavest, temelj razuma


Najprej dejstvo: človek je edini, med vsemi znanimi podobami živetja, ki, v svojem zdravem psihofizičnem stanju, razpolaga z enovito zavestjo. Potemtakem, če si pomagamo z Gausovo krivuljo, s tovrstno zavestjo razpolaga približno 2,1 % t. im. človeštva.

Kaj je enovita zavest? To je zavest, ki je, če povsem preprosto zapišem, v enem samem kosu, je zmožnost sočasnega razpolaganja s številnimi, in predvsem različnimi informacijami o neki, katerikoli, vsebini. Vsaka vsebina, vsaka stvar se namreč izkazuje v svojih različnostih, v svojih takih in drugačnih podobah, in čim več teh različnosti se zmorem, sočasno, zavedati, pravilnejše, objektivnejše je moje vedenje o vsebini, njeno poznavanje.

Enovita zavest potemtakem omogoča celovito zavedanje o neki vsebini, tako zavedanje o samem sebi (o svojih ravnanjih, izkazovanjih), kakor o vsem ostalem, izven mene nahajajočem se. In čemu je, kot takšna, temelj razuma? Preprosto: če poznam določeno vsebino z več različnih (njenih) zornih kotov oz. vidikov, če jo poznam v različnih njenih izkazovanjih… če sem obenem zmožen vsa ta izkazovanja med seboj povezovati v neko smiselno celoto (in to lahko počnem le tedaj, kadar se teh različnosti sočasno zavedam), obenem pa imam zmožnost abstraktnega mišljenja (ob sočasnem zavedanju konkretnega, realnega sveta!), torej zmožnost predstavljati si nekaj, česar ni pred menoj, da bi s čutnimi zaznavami ugotavljal… v takšnem primeru se zmorem razumno izkazovati, se izkazovati v podobah edine dejanske logike (to je tista vrsta mišljenja, ki se v popolnosti sklada z naravnimi zakonitostmi, in je, posledično, zaslužna za prepoznavanje sveta, za raznorazna »odkritja«)!

Vsa nagonska bitja, vključno z absolutno večino t. im. človeštva ( = človejaki, križanci med nagonskim Neandertalcem in razumskim Homo Sapiensom), NE razpolagajo z enovito zavestjo! Pomeni, da ima vsako nagonsko bitje le parcialne, delne predstave (spoznanja) posamičnih vsebin, in da te predstave (spoznanja) med seboj NISO združljive(a)! Zaradi tega se tudi izkazujejo nagonsko oz. nenačelno, saj vsakokrat v odnosu do določene vsebine reagirajo v neposredni odvisnosti od okoliščin, znotraj katerih so se do ene in iste vsebine znašli. Tako da obče izkazovanje, katerega opredeljujemo kot hinavščino (dvoličnost), v bistvu sploh NI značajsko pogojeno, pač pa je razlog taistega – v neenoviti zavesti (v necelovitem zavedanju dejstev)!

Da je trditev zanesljiva, dokazujem s primeri, ki sem jih doživel (spoznal) ob svojem (psiho)terapevtskem delu – obolela oseba (iz vrste Homo Sapiens) se je izkazovala povsem nagonsko, torej nerazumsko, natanko tako, kakor se izkazuje povprečen (večinski) pripadnik t. im. človeštva: o istih vsebinah je imela RAZLIČNA mnenja, in, posledično, ravnanja, in so se ta mnenja (ravnanja) gibala od popolnega zavračanja, do popolnega sprejemanja, v odvisnosti, pač, od konteksta.
Z odpravo psihične zakrčenosti se je taisti osebi povrnila enovita zavest, zmožnost celovitega zavedanja, in samodejno je oblikovala kompleksna, celovita, objektivna stališča, posledično tudi lasten odnos (do določenih oz. vseh vsebin), znova se je začela izkazovati z razumnostjo, načelnostjo, tudi odgovornostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar