četrtek, 18. julij 2019

Gaussova krivulja - zgrešeno igračkanje


Ko že pišem o predmetni krivulji, potem zapišem tudi to, da je – povsem zgrešeno igračkanje. Krivulja naj bi namreč ugotavljala količino razumskosti (zmožnosti razumevanja), ob čemer razumevanja, preprosto, ni moč na tak način obravnavati!

Znanje je moč meriti količinsko, kajti je razlika med količino informacij oz. podatkov ( = v širšem pomenu znanja) s katerimi nekdo razpolaga in na njih osnovi ve (razpolaga z znanjem) o nečem, pa – več kot je podatkov, s katerimi razpolagaš, večje je (načeloma) tvoje znanje.

Tudi spretnost (vključujoč mišljenjsko) je moč količinsko ugotavljati, kajti tudi ta je odvisna od količine znanja (več kot je postopkov, katere obvladam pri izdelavi neke zadeve, spretneje zmorem zadevo opraviti), in, kakopak, od količine predhodnega izvajanja (večkrat ko nekaj počnem, bolj tekoče naj bi mi početje šlo).

Z razumevanjem (razumskostjo) pa je podobno kakor z mokroto vode – voda je mokra, in ne more biti bolj ali manj mokra od tega, kakršna je. Kadar razumeš, takrat razumeš, takrat so ti razumljivi tako (posamezni) sklopi določene celote, kakor, posledično, celota sama.
Ne obstaja stanje, v okviru katerega lahko razumeš celoto, v kolikor ne razumeš njenih sklopov! In obratno – v kolikor ti sklopi ne povzročajo težav, potem tudi s tvojo zmožnostjo razumevanja celote ni nič narobe! Obenem…

Gaussova krivulja vrednost 100 (povprečje) uporablja kot izhodiščno točko, v odnosu do katere ugotavlja vsa ostala stanja. In ta izhodiščna točka je, kakor na tehtnici, dejansko enaka stanju 0 (nič), potemtakem stanju nič razumskosti.  Zdaj pa takole: če je že izhodišče ( = povprečje) enako nič (razumskosti), kako sploh lahko obstaja stanje, v katerem je še manj (razumskosti) kot nič?! V naravi takšnih stanj namreč ni, pač pa so vsa negativna števila zgolj izmislek, matematični, in s tem izmislekom lahko, na Gaussovi krivulji, ugotavljamo zgolj umsko defektnost (ne pa količine razumskosti) in v bistvu vse vrednosti manjše od 100 o njej govorijo. Obenem…

V kolikor vrednost 100 ugotavlja nič razumskosti, potem v bistvu ugotavlja zgolj pamet kot tako (pamet = preprost, konkreten, praktičen način mišljenja), z njo pa razpolagajo tudi (vse) živali. In je, absurd, vrednost 100 izkaz mišljenjskih zmožnosti, s katerimi načeloma razpolaga tudi ves živalski svet (pamet je namreč zmožnost uspešnega soočanja z okoliščinami, znotraj katerih se znajdeš, in v kolikor živali te zmožnosti ne bi imele, bi izumrle).

Kakor voda ne more biti bolj ali manj mokra (od tega, kolikor je), tako tudi ni moč bolj ali manj razume(va)ti oziroma, če bolj natančno zapišem – ne obstaja večja ali manjša zmožnost razumevanja, pač pa obstaja le zmožnost razumevanja in njeno nasprotje, nezmožnost (razumevanja)! Vse ostalo pa je zgolj posledica večje (manjše) količine znanja (informacij, podatkov) in spretnosti (ukvarjanja z določeno zadevo).

Če še drugače zapišem: le 4 % celotnega človeštva razpolaga z zmožnostjo abstraktnega mišljenja, pri čemer se polovica teh odstotkov nahaja na levi strani Gaussove krivulje (posamezniki, ki živijo v blodnjah = umobolni = zmožni abstraktnega mišljenja, a nezmožni sočasnega zavedanja realnosti). In zmožnost abstraktnega mišljenja je, ob celovitem zavedanju ( = enoviti zavesti) predpogoj razuma (razumskosti)! Potemtakem Gaussova krivulja sočasno (in po enakih merilih) razporeja (med seboj primerja) 98 % tistih, ki z razumom NE razpolagajo, in (dobra) 2 % tistih, ki zmorejo razumevati, ker so – razumska bitja!

Dodatno: ko govorim o zmožnosti abstraktnega mišljenja, takrat imam v mislih izkazovanje, ki se odvija v okviru naravnih danosti (zmožnosti) posameznika, in ne izkazovanje, do katerega posameznik dospe s pomočjo blodnje porajajočih sredstev (droge) ali pa v izjemnih okoliščinah (v kakršnih se, npr., porodi t. im. fatamorgana).

Ni komentarjev:

Objavite komentar