nedelja, 14. april 2024

Ponedeljil se bom…

Nedelja je, pa sem zastavil uvidevno, ob devetih, ko je sonce že dobro tolklo na breg…
 
Še od včeraj sem utrujen, obenem je žgalo z neba, hkrati pa sem zastavil z za košnjo najbolj zoprnim delom, s strmino pod hišo. Na tem delu je večinoma tako, da ne moreš hoditi in kositi, ne, pač pa – poišči oporo, pokosi v dosegu kose, potem pa, spet, prestavi se, poišči oporo, pokosi… in se utegne, na trenutke vsaj, zdeti, kot da se takšno kobacanje prek brega vleče v nedogled, in, jamčim, da takšni občutki niso najbolj stimulativni, pa…
 
Kar nekajkrat sem si danes moral prigovarjati, da nisem košnje k vragu poslal, pač pa vztrajal. In mi ni žal, da je prigovarjanje uspelo, kajti del, na katerem stoji hiša, malo manj kot polovica celote, je pokošen!
V tihih načrtih sem, sinoči, imel, da bom tudi obcestno-izvenograjno zunanjost danes pokosil, a se mi, preprosto, ni zmoglo več. Bom naslednjič, domnevam, da že jutri, z njo zastavil.
 
Ko sem zaključil, ob trinajstih, je termometer, v senci, kakopak, že kazal sedemindvajset stopinj. In sem sklenil, da se bom v preostanku dneva ponedeljil. Ja, sem se stuširal, pobral oprano in osušeno perilo ter ga treščil na kavč – niti zložiti in pospraviti se mi ga, danes, ne da, pristavil stroj s svojo posteljnino in, medtem, ko sem čakal, da zavre voda za kavo, tudi mešanico za prihodnje dni naredil, in to bo, bolj ali manj, to, za današnje nedeljsko popoldne. Le še oprano bom obesil, preostanek časa pa lenaril, lenaril, lenaril… in skušal moči, za nadaljevanje, nabrati!
 
Lepo je, da ima mesec, v nekem povprečju, trideset dni, pa – če na vse te dneve razporediš delo, je zadeva celo simpatična, v podobi nekakšnega trimčkanja, denimo, če pa imaš na razpolago samo polovico teh dni, pa še vreme vanje poseže, potem… potem pa je to za bolj mlade, kar pa jaz, že dolgo, nisem (več). Obenem pa, ja, ta vražji obenem – Mala me je v minulem tednu dobesedno izmučila, bila je še nekoliko bolj zahtevna, kot to že itak zna, in zmore, biti. A komaj čakam, da mi spet komandira…

Ni komentarjev:

Objavite komentar