četrtek, 5. januar 2017

Je svoboda zares svoboda...



… za tiste, ki je niso zmožni živeti? Ni, vsekakor da ni, nasprotno, preraste v lastno nasprotje, v NEsvobodo. Pojasnim, resda z »živalskim primerom«, a nič ne de, skušaj pojasnilo prenesti v t. im. »človeški svet«.

Predstavljaj si živalski vrt. Ima zunanjo ogrado, notranjost pa je razmejena z notranjimi ogradami, ki vrste, sobivanja nezmožne, ločujejo v njih lastno dobro.
So ogrožene samo rastlinojede živali, ker bi jih mesojede požrle?
NE, ogrožene so VSE, rastlinojede NEPOSREDNO, mesojede POSREDNO, a ogrožene so VSE. Poglej…

Recimo, da bi živalski vrt še vedno ostal »skupno bivališče« vseh živali, ki v njem bivajo (pomeni, da bi ZUNANJI zidovi = meje) ostali nedotaknjeni… in bi, da bi živali imele več svobode, odstranili samo notranje ograde. Normalno, levi, tigri, volkovi, medvedi… in še mnogi drugi plenilci, bi – planili na gostijo. In bi se gostili, gostili, lepo živeli, vendar – samo do takrat, dokler ne bi bila še zadnja žival, v podobi njih hrane, na krožniku. Kasneje…

Kasneje bi preostale, mesojede torej, lakota prisilila, da bi se začeli pobijati med seboj, se hraniti drug z drugim. In tudi to bi nekaj časa zadoščalo, za tiste močnejše, ampak… število ( = količina hrane) bi se manjšalo, lakota pa bi še vedno ostala. In bi takšna svoboda trajala natanko toliko časa, dokler zadnja (preživela) žival ne bi požrla predzadnje. In kasneje, zaradi lakote, tudi sama poginila.

Da, zaradi tega so v živalskem vrtu živali ločene, za ogradami, in oskrbniki skrbijo zanje, ker oskrbniki vedo tisti »kako in kaj«. In povsem enako načelo velja za t. im. »človeški svet«: če nisi zmožen, česarkoli, potem tega ne počni. In – če nisi zmožen samega sebe brzdati, in če tega ne zmorejo tudi vsi krog tebe, potem ostajata le dve možnosti. Prva, svobodna, ki se izkaže v medsebojnem žretju, druga, z omejeno svobodo, ki se izkaže v tem, da je tvoja svoboda omejena, a vsaj lahko (pre)živiš!

Ne gre, drugače, v zgolj tozadevno razumskem okolju!

Ni komentarjev:

Objavite komentar