torek, 10. januar 2017

Primer NErazumskega ugotavljanja



V upanju, da mi tvorec trditve (s katero je skušal dokazati pravilnost lastne ugotovitve o »ženskah/materah, ki so krive za vse zlo«) ne bo zameril, pač pa bo, raje, o lastnem mnenju razmislil, zapišem (njegovo) trditev, kot izhodišče nadaljnjega ugotavljanja. Takole je rekel:

»Poglej želve, kako so srečne, pa matere nikoli niso videle!«

Kakopak, gre za skrajno NEumnost, in to celo (vsaj) dvojno.

Kot prvo – kako zmore avtor presojati o srečnosti (nesrečnosti) želv? Tako, in zgolj tako, da je zapisal to »srečnost« v podobi, da »želve živijo več kot 1000 let«! Pri čemer…

Pri čemer je vprašanje sploh to, KAKO je prišel do tako dolge življenjske dobe želv, ko pa dosedanje ugotovitve govorijo o tem, da sta dva najstarejša (doslej znana) primerka živela 175 in 250 let? Torej krepko manj od tisočletja (in več)!

Potemtakem so srečni tudi rdeči morski ježki (Strongylocentrotus franciscanus), ki živijo do 200 let? In črvi cevkarji (Lamellibrachia), ki doživijo 250 let?
Potem bi bil, po tej isti »logiki«, srečen tudi nek ujetnik, ki bi v kletki dočakal 100, 200, 1000 let? Pomeni, da je sreča v »živeti« (dolgo in še dlje), ali je, morda, v čem drugem?!
In, mimogrede – ko samo na to pomislim, da od nekaj sto izleženih želvjih jajc, le 1 mladič dočaka svoja zrela leta… kakšna SREČA!

Kot drugo: mladiči, ki odrastejo ob materah (in so nanje, zaradi hranjenja, dobesedno »priklenjeni«), niso srečni? Se razne srnice, volčiči, zajčki… ne igrajo, se ne izkazujejo v nebrzdani razigranosti ( = znak sreče!)?! Seveda, da so! Kar pomeni…

Da je izhodiščna trditev nerealna, neuporabna, in ker je resno mišljena, izpričuje le (izključno) o NErazumskem dojemanju dejstev! Žal. Pa čeprav…

Pa čeprav je res tudi to, da so TUDI matere (in prav tako tudi očetje) posredno krivi za veliko zlega, povzročenega podmladku! In je dejstvo tudi to, da se posledic lastnih ravnanj (delovanj) v bistvu niti ne zavedajo, ker…

Ker funkcionirajo nagonsko, po principu »pogojnega refleksa«, ker so sledilci absolutnih zapovedi, prepričanj, »resnic«, ker… imajo glave zaradi tega, da jim na njih lasje rastejo. (Spet) žal!

Ni komentarjev:

Objavite komentar