ponedeljek, 4. februar 2019

Delo kot zlo, tešitev ali užitek


Nobena stvar (vsebina, zadeva, posamičnost) NE obstaja kot nekaj enoznačnega (v eni sami podobi izkazujočega se), tako, kot VSE (in vsako posamičnost znotraj tega vsega) v nekem konkretnem, danem trenutku »vidi« (in »razumeva«) občestvo! Oziroma, če zapišem drugače: VSE kar obstaja, se SOČASNO izkazuje v svojih RAZLIČNIH (celo med seboj nasprotujočih si) podobah, zaradi česar vse do tedaj, dokler nisi zmožen(na) SOČASNO videti VSEH teh podob, in se jih ZAVEDATI, NE moreš govoriti o tem, da določeno zadevo poznaš, da o njej vsaj nekaj veš, da jo razumeš!

Kdor je že ugotavljal umske NEzmožnosti občestva, ta je ugotovil, da so pojmovanja (katerihkoli posamičnih vsebin in/ali celot/e) taiste občosti povsem različna, in odvisna IZKLJUČNO od »zornega kota«, predvsem pa se ta pojmovanja izkazujejo v podobah absolutnih (neomajnih) »resnic«, čeprav govorijo zgolj o (nekem) DELČKU določene (obravnavane) posamičnosti!
Banalen primer: »puška je grda, brez nje bi bilo življenje lepše«. Čemu je puška grda? Ker je moč z njo ubiti. Je res puška grda? Ne, ni, daleč od tega – puška je zgolj predmet, in takrat, kadar je spravljena v neki omari, takrat NIKOMUR NIČESAR ne dela, ne slabega, ne dobrega. Pomeni? Pomeni, da zmore biti grd TISTI, ki puško za ubijanje uporablja (in NE puška)! Obenem pa – je puška res bodisi (in samo) grda ali pa nekaj nevtralnega (kadar stoji zaklenjena v omari)? Nikakor, puška zmore biti tudi nekaj DOBREGA, na primer takrat, kadar z njeno pomočjo neki (od volka razmrcvarjeni in na trpljenje-do-smrti obsojeni) živali skrajšam muke, trpljenje! In – bi bilo brez puške živetje res lepše? Morda, če ti je lepše to, da te nekdo zakolje, te na kopje nasadi, te s puščico prestreli ali te – s kamnom (krepelom) potolče! Žal, ampak – v (človekovem) svetu, o katerem odločajo živali, nagoni, življenje ne bo prav NIČ boljše, saj se zmorejo nagoni vselej (sebi) ustrezno izkazovati, ne glede na pripomočke, s katerimi razpolagajo!

Preidimo sedaj k naslovni temi! In se lotimo treh temeljnih podob, v katerih se izkazuje delo kot tako…

Delo kot (nujno) zlo
Pod to podobo dela sodi absolutna večina vseh del, in se v tej podobi delo (neka aktivnost, s katero se izkazuješ) izkazuje IZKLJUČNO kot sredstvo dospetja (oz. način dospetja) do nekega (želenega) cilja.
Ta cilj se tudi lahko izkazuje v (svojih) različnih podobah, od tiste najbolj obče (in preproste), v okviru katerih je cilj dospeti-do-materialnega-ugodja ( = do denarja, do sredstev, s pomočjo katerih določene potrebe zadovoljujem), pa vse do tiste, ki se izkazuje v podobi nekaj-je-po-moje (sem lahko štejemo vse aktivnosti, s katerimi se izkazujejo, na primer, politiki, ki stremijo k temu, da, poleg zagotovitve lastnih materialnih potreb, zagotovijo SEBI stanje po-moje-je, jaz-odločam).
Ko bi zapisal bolj preprosto, potem bi tako: delo kot nujno zlo je sleherna aktivnost, ki je POTREBNA zgolj za to, da z njeno pomočjo do uresničitve neke svoje želje dospem. Pomeni, da je, pri takšnem delu, poudarek na izpolnjeni želji (na stanju doseči-zastavljen-cilj oziroma na samem cilju, na uresničitvi želenega), medtem ko je delo le edina-možna-pot (način, sredstvo)- za-doseganje-želenega.
In še dodatno: KO bi bilo možno želeno doseči BREZ dela (samega), potem – bi, preprosto, NE delal!

Kadar obstaja tisti MORAM, in kadar si ta »moram« NE zastavljam sam (pač pa mi ga zastavlja tisto, do česar želim dospeti), takrat to, kar počnem, v osnovi počenjam proti svoji volji (bi NE počel, v kolikor bi lahko do želenega dospel BREZ dela), in kadar nekaj počnem proti svoji volji, takrat s tem, kar počnem – NE morem biti zadovoljen (pač pa sem lahko zadovoljen izključno z doseganjem želenega)! Dajmo zdaj še nekoliko širše…
Kadar ne zmorem samega sebe (svojih želja, pričakovanj) brzdati, pač pa želim imeti VSE, kar drugod vidim (ali vsaj večino tega vsega), potem pa sploh NE morem biti (v absolutni večini primerov) zadovoljen, pač pa je moje nezadovoljstvo celo podvojeno: prvo (nezadovoljstvo) je v tem, ker MORAM delati, drugo pa v tem, ker z doseganjem cilja (s prejemom plače) NE dosegam izpolnitve lastnih želja (je moja plača prenizka, da bi si lahko omislil večino tistega, kar želim imeti)! In je težava, glede tega, pri nagonskem svetu, kajti – realno gledano je malo tistih, ki zmorejo toliko zaslužiti, da si lahko izpolnijo tisti imam-vse-kar-želim-imeti…

Kakorkoli: kadar delam zaradi tega, ker MORAM delati (ker drugače ne bom dospel do izpolnitve vsaj del/čk/a želenega), takrat samo delo NE poraja zadovoljstva, pač pa se izkazuje izključno v PODOBI BREMENA!

Delo kot tešitev
Po obsegu tovrstnega dela bi lahko zapisal, da sodi na drugo mesto (takoj za delom-kot-zlom), in je to delo po samem (svojem) namenu enako delu-kot-nujnemu-zlu, saj do izvajanja takšnega dela tudi pride IZKLJUČNO zaradi samega cilja ( = doseganja želenega), le da se cilj (ki je v osnovi enak = doseganje lastnega zadovoljstva) izkazuje v drugačnih podobah, kajti…
V kolikor je delo-kot-nujno-zlo usmerjeno v doseganje nekega materialnega zadovoljstva (do katerega lahko dospevam tudi prek moči odločanja), je delo kot tešitev usmerjeno v preusmeritev zavedanja (realnih) okoliščin, oziroma, če bolj preprosto zapišem, v preusmeritev misli (razmišljanja) o »meni« samem! Pojasnim…

Kadar se znajdeš v (določenih) psihičnih težavah, takrat, očitno, NISI zmožen razreševati okoliščin, znotraj katerih si se znašel. Ta tvoja nezmožnost razreševanja ti, v bistvu, tudi povzroča nezadovoljstvo (in, posledično, psihične težave), nezadovoljstvo pa je destruktivno stanje (torej je stanje, ki ti preprečuje biti-uspešen), in kadar takšno destruktivno stanje traja (se kot konstantno izkazuje), takrat (slej ko prej) zapadeš v stanje biti-brez-volje (v apatijo, depresijo).
Sama naravna zasnovanost (sleherne podobe živetja) je takšna, da skuša preprečiti dospetje v stanje brezvoljnosti, potemtakem skuša sama narava (sleherna zasnovanost) odpraviti učinkovanje vzrokov, ki v takšna brezvoljna stanja vodijo, pa – ker NE more odpraviti nekih objektivnih okoliščin (okoliščine so vedno takšne, kakršne so!) in ker NE more odpraviti tvoje NEzmožnosti razreševanja lastnega stanja znotraj konkretnih okoliščin (NE/zmožnosti so NEPOSREDNA in BREZPOGOJNA POSLEDICA SAME NARAVNE ZASNOVANOSTI!!!), skuša vsaj ublažiti neskladje med delovanjem okoliščin (na eni strani) in tvojimi NEzmožnostmi (za izboljšanje okoliščin, za odpravo tistega, kar ti nezadovoljstvo poraja), na drugi strani, in to poskušanje izkazuje na način – da preusmeri tvoje misli (tvoja razmišljanja) s težav, ki te bremenijo, na nekaj drugega (na karkoli drugega), vendar…

Kadar V SEBI premoreš določene vsebine (tiste vrste, ki omogočajo TVORNOST), kadar si zmožen abstraktnega mišljenja, ob sočasnem zavedanju realnosti, takrat lahko svoje »težeče« misli preusmeriš tudi tako, da počneš nekaj, kar te dejansko veseli, denimo – poslušaš (ljubo ti) glasbo, udobno nameščen na naslonjaču (in SE ZAVEDAŠ samega sebe, in tega, da SI NA NASLONJAČU), obenem pa »sanjariš« (se podaš »leteti«-prek-neba-se-»znajdeš«-v-nekem-čudovitem-kraju-okolju)… in na tak način (ob glasbi) za nekaj časa »odpraviš« (»pozabiš« nanje) vse misli, ki te bremenijo, ter – uživaš (se sprostiš, se napolniš z neko energijo, potrebno za samo - lastno - voljo, potrebno za živetje), v kolikor pa si nagonsko zasnovan (in NE premoreš lastne tvornosti… mimogrede: tvornost NI tisti »delati nekaj«, v smislu izvajalskega dela, pač pa je tvornost SNOVATI, UMIŠLJATI /SI/ neke nove vsebine!), v takšnem primeru pa ne zmoreš drugače, kot da sežeš po NADOMESTKIH tistega, česar sam NE premoreš, da torej sežeš po nečem, kar se nahaja IZVEN TEBE, in tako sežeš tudi po - delu (po neki aktivnosti, pač). In se lotiš nekega dela (katerega sicer NE bi počel) zgolj zaradi - doseganja želenega stanja oz. cilja ( = pozabiti na to, kar me mori).

Absolutna večina t. im. deloholikov se (prekomerno) NE posveča delu zaradi dela samega (zaradi tega, ker bi neposredno ob delu uživali, zaradi tega, ker radi delajo), pač pa zaradi POTREBE PO DOSPETJU DO STANJA NE-MISLITI-NA-TISTO-KAR-ME-TEŽI. Potemtakem bi se dalo zapisati, da deloholičnost NI izkazovanje želje po narediti-več-in-boljše, pač pa je, preprosto, le izkaz bega pred realnostjo, izkaz tešitve psihičnih potreb (potreb po dospetju do vsaj relativnega in časovno omejenega psihičnega zadovoljstva, izkazujočega se v podobi odsotnosti-NEzadovoljstva), izkaz tega, da nek posameznik (»deloholik«) NE zmore zadovoljno živeti v lastnem (živetvenem) okolju (zato od doma beži v službo, v svojo delavnico, tja, pač, kjer dela tisti svoj delam-da-ne-mislim-o-tistem-kar-me-bremeni)!

Delo kot užitek
V to podobo dela sodijo (izjemno) redki, kajti za takšno delo je značilno to, da samo delo predstavlja tisto stanje, kateremu lahko rečemo zadovoljstvo ( = delam ZATO, ker RAD DELAM, ker uživam takrat, kadar delam)! Pomeni, da takšno delo v svoji osnovi NI pogojeno z doseganjem nekega želenega cilja, pač pa je to, samo delo, CILJ!
S takšnim načinom doživljanja (in, posledično, pojmovanja) dela se izkazujejo vsi tisti posamezniki, za katere je značilna zmožnost TVORJENJA, snovanja! Potemtakem se s takšnim delom izkazuje vsak (normalno, svoji zasnovanosti primerno izkazujoč) človek-razumsko bitje!
Za vse tiste (za absolutno večino torej), ki NE zmorejo razumeti (in si NE zmorejo tudi predstavljati) tega, da je DELO SAMO PO SEBI (in NE rezultat oz. posledica tega dela) tako POTREBA, kakor tudi UŽITEK, zapišem pojasnilo.

Za človeka-razumsko bitje velja, da se večinoma (z)najde znotraj dveh temeljnih področij izkazovanja (ukvarjanja z nečim), znotraj tistega, čemur pravimo znanost, in znotraj tistega, čemur pravimo umetnost. Ti dve področji sta namreč edini področji (edina načina, podobi) izkazovanja tvornosti, edini področji, na katerih zmoreš dospeti do nekega cilja na temelju tistega, kar IMAŠ V SEBI, edini področji, na katerih nobeno učenje (priučenost) NE zmore nadomestiti odsotnosti umskih zmožnosti (edinega DEJANSKEGA »TALENTA«)! Povsod drugod, tudi pri petju, na primer, se je moč izšolati (je moč glas popeljati, z vajo oz. z delom, do ustrezne moči in barvitosti), dočim pri DEJANSKI znanosti in pri DEJANSKI umetnosti (torej NE govorim o »znanstvenikih«, ki nekaj-»prčkajo« v laboratorijih, pa dospevajo do tistega kar-rata-to-rata, in NE govorim o »umetnikih«, ki se naučijo slikati brezosebne slike/klesati brezosebne skulpture/štancati običajne, brezosebne glasovne posnetke…) nobeno učenje, nobeno prizadevanje, noben dril prav NIČ NE pomaga, v kolikor ne obstajajo določene umsko-čustvene zmožnosti (v podobah naravne zasnovanosti)!

Kadar se izkazuješ z znanstvenim (umetniškim) delovanjem, takrat te, kot prvo, dobesedno ŽENE POTREBA po ugotavljanju-iskanju-raziskovanju (bodisi potreba po oživetju = iz-sebe-dajanju = materializaciji tistega, kar se nahaja V TEBI, in kar želi »dospeti na plano« in na tak način dejansko zaživeti)! In ta potreba je TRAJNE narave (pomeni, da v okvirih te potrebe NI tistega nimam-navdiha, ne-vem-kaj-bi-počel)!

Kadar ti je delo (potreba in) užitek, takrat NE poznaš »delovnega časa«, takrat si ti sam tista vsebina, ki je zgolj dana na razpolago nekim aktivnostim ( = tvojim izkazovanjem), takrat vsebine, s katerimi se ukvarjaš, odločajo o tebi, ti (te vsebine) razporejajo čas, ti povedo, da, na primer, še nisi dovolj lačen, da bi samo (tvoje) hranjenje bilo bolj pomembno od dela, katerega (v tistem času) opravljaš… takrat te delo samo sredi noči »vrže« iz postelje, in pozabiš na zaspanost, utrujenost… takrat ti taisto delo vzbuja (vso) potrebno energijo, in ta energija je, v bistvu, tisto, čemur pravimo VOLJA (in volja = moč, in volja = gorivo živetja)!

Kadar ti je delo (potreba in) užitek, takrat si zadovoljen medtem KO DELAŠ, medtem ko z dospetjem do (nekega) cilja začutiš (bom kar tako, preprosto, opisal) izpraznitev-lastnega-akumulatorja, začutiš stanje (k sreči zgolj začasno, kajti tvornost kot zmožnost NE pozna nekega daljšega počitka) popolne lastne izpraznjenosti (kakopak, govorim za primere, v okviru katerih določene aktivnosti, ene in iste, in usmerjene k enemu in istemu cilju, trajajo dlje, potemtakem niso neke zgolj dnevne, ali celo z nekaj urami omejene aktivnosti), stanje (lastne) nemoči, nezainteresiranosti (doseganje /želenega/ rezultata namreč povzroči zgolj »hipno« zadovoljstvo, zadovoljstvo, ki se relativno hitro izniči – potemtakem za tovrstno delo NI značilen tisti počivati-na-lovorikah)… pa komajda dočakaš naslednji »val« (potrebe po iskanju in/ali tvorjenju), ki se relativno hitro (lahko tudi nemudoma, v kolikor »akumulator« ni potreben generalne obnove/popolnega polnjenja) pojavi, in te, spet, popelje v neko delo(vanje). Potemtakem…

Kadar ti je delo potreba in užitek, takrat delaš zaradi dela samega, in ne oziraje se na posledice taistega dela (na neka plačila, upoštevanja, priznanja…)! Takrat NIKOLI nisi brez dela (brezposeln)… zmoreš pa biti, zlahka (in običajno), tudi lačen in s temeljnimi potrebami živetja nepreskrbljen. Tako, pač, je, v svetu, v katerem zunanjost (forma) in moč štejeta več od vsebine!

Ni komentarjev:

Objavite komentar