četrtek, 14. februar 2019

Narava, ti, ti, grda Narava!


Ne oziram se na to, če bo to, kar zapisujem, nekomu všečno, ali ne, kajti – všečnost mi (za razliko od občestva) nikoli ni bila merilo dejstev, resnic! Kakorkoli že, to, kar bom v tem zapisu pojasnil, to so biološka dejstva, potemtakem gre za vsebine, katerih opredelitve (njih pravilnost oz. resničnost) niso odvisne od tega, če jih nekdo sprejema kot dejstva, ali jih, pač, ne!

Narava je VSE ŽIVEČE razdelila v dva temeljna svetova:  v svet NAGONOV in v svet RAZUMA.
Med nagonskimi bitji in razumskimi je popolna KONTRADIKTORNOST, kajti nagonska bitja premorejo natanko NIČ razuma, oziroma, ko bi matematično zapisal, potem:

NAGONSKOST = NIČ RAZUMSKOSTI

Narava nagonskih bitij NI ustvarila za to, da bi le-ta razumevala svet, odkrivala (naravne) zakonitosti, spreminjala svet »po svoje«, zaradi tega jim je dala povsem preprosto obliko pameti, takšne, kakršna zadošča za to, da se prilagajaš okoliščinam in da zmoreš (znotraj teh okoliščin) izkazovati preproste izbire (odločanja). Nič več, in nič manj.

Nagonski svet tvori absolutna večina vsega živečega: vse rastline, vse uradno prepoznane živali in – VSI človejaki ( = absolutna večina v oblačila odevajočih se, avtomobile vozečih, telefone uporabljajočih… dvonogih bitij), dočim je razum zelo skromno posejan prek planeta (dobra 2 % vseh dvonogih in v oblačila odevajočih se).

Nobena žival, nobeno nagonsko bitje samo po sebi NI neumno (četudi je NErazumsko), saj je zmožno v svojem naravnem okolju povsem »normalno« obstajati. Se pa nezmožnost razumevanja teh nagonskih bitij izkaže v trenutku, ko se znajdejo v nesvojem okolju. Tako, kot se riba »čudno« obnaša, kadar se na kopnem znajde, tako se čudno ( = NEUMNO) izkazujejo tudi človejaki (ker so se, čeprav so nagonska bitja, znašli v svetu človeka = razuma, v svetu zdravil, kirurgije, astronomije, tehničnih pripomočkov…)… z izjemo tistih, ki bivajo v sebi primernem naravnem okolju (v »divjini«) in bivajo zgolj kot del narave. Tako da…

Neumnost ni ne nacionalno, ne rasno, ne po spolu pogojena, in tudi ni posledica volje (odločitve) po biti-neumen, pač pa je izkaz preprostega dejstva, ki govori o tem, da – ni svet razuma za nagonska bitja, za to, da taista bitja odločajo (o tem NEsvojem svetu)!

To je vsa resnica, glede neumnosti, obče in konstantne. Verjetno nevšečna, tem, ki so se naučili človekovega jezika, in so se naučili uporabljati človekove dosežke, in celo človekovo kožo nosijo, a, še vedno, ostajajo svoji (naravni) zasnovanosti ustrezni = nagonski = NErazumski = razumevanja NEZMOŽNI!

Ni komentarjev:

Objavite komentar