ponedeljek, 8. november 2021

Resnica, da ni ena sama?!

Neumnost je prepričana, da resnica ni ena sama, da jih je več. Da ne bo nesporazuma – govorim o resnici, ki se nanaša na neko posamičnost, kajti resnic dejansko zmore biti več, saj ima vsaka posamičnost (zato se tudi razlikujejo, med seboj) neko svojo resnico. In je, ta neumnost, kakor vselej, in vedno – napačno prepričana! Čemu?
 
Neumnost oz. nerazumskost je bodisi posledica (v absolutni večini primerov) same naravne (nagonske) zasnovanosti, bodisi psihične (torej – tudi – umske) obolelosti (v redkejših primerih), in je zanjo značilno to, da ni zmožna ne abstraktnega mišljenja (ob sočasnem zavedanju realnosti, seveda), ne, posledično, celovitega, kompleksnega mišljenja, obenem pa nima enovite zavesti (zavedanja), kar z drugimi besedami pomeni, da ni zmožna sočasnega procesiranja več, različnih dejstev, ki o določeni posamičnosti pričajo, in zaradi tega tudi ni zmožna te, katerekoli, posamičnosti videti (dojemati) v njeni celoti, pač pa zgolj delno, parcialno ter izključno na temelju lastnih izkušenj in predvsem v odvisnosti od (konkretnih, spreminjajočih se) okoliščin, ter, kar je še najbolj pomembno – v odvisnosti od ne/všečnosti razlage, s katero si »pojasnjuje« Svet.
 
Vsaka posamična značilnost, katerekoli vsebine, je, dejansko, resnična, vendar je, izključena iz celote, ne upoštevajoča preostala dejstva, ki o isti konkretnosti govorijo, le – del celote, del resnice, potemtakem je DELNA, NEPOPOLNA resnica, potemtakem dejansko – sploh NI resnica!
 
Če vzamem dokaj banalen, ekstremen primer, potem zapišem, da so, še nedolgo nazaj, v času, malodane VSI »VEDELI« to, da je Zemlja ploščata! In je to bila »RESNICA«, teh vseh, celo zapovedana, čeprav…
 
Čeprav je Zemlja, od svojega nastanka in vseskozi – okrogla!
In takšnih »resnic« mrgoli, v občosti! Pravzaprav le-ta temelji, funkcionira na temelju polresnic, bolje – laži, na temelju všečnih, sprejemljivih ji, razlag. Potemtakem je merilo »resničnosti«, pri neumnosti, to, če ji je nekaj (neka razlaga, na primer) všečna ali ne (primer: tudi z »bogovi« je podobno, enako – »vedo«, da jih imajo »bogovi« radi, »vedo«, da »bogovi bedijo nad njimi, nad njihovo varnostjo in srečo, jim, BAJE, celo POPOLNOMA ZAUPAJO , obenem pa, za vsak primer, če bi nek »bog«, za hipec vsaj, zaspal, in ne bi bil pozoren nanje, se gredo cepit, gredo k zdravniku, se skušajo izogibati nevarnosti…). Mimogrede – enostavna, praktična pamet, značilnost vseh bitij, in izključna – umska – značilnost živalskega sveta, tudi človejakov, je tako nezanesljiva zadeva, da nanjo ne kaže preveč računati! Rada spreminja, po potrebi in v odvisnosti od okoliščin, tako svoja »vedenja«, kakor tudi svoja ravnanja… zato jih, menda, »oblast pokvari«, čeprav – da, tudi to je ena od nagonskih, bebavih »resnic« - oblast nima moči delovanja na njenega nosilca, drugače, kot tako, da nek, katerikoli, položaj moči, odločanja, taistemu posamezniku vzbudi občutek (malodane) vsemogočnosti, nedotakljivosti, in ga, posledično, pripelje v stanje, v katerem se lahko izkaže, v svojih dejanskih, ne prikritih oz. ne omejevanih značilnostih!
 
Če je več resnic, o posamičnostih, vseh in vsakih, potem – voda NI H2O, »zrak« (ozračje) ni sestavina različnih plinov, Zemlja ne kroži krog Sonca?!
 
Ne, ne, neštetokrat NE – o sleherni posamičnosti obstaja ENA SAMA RESNICA, zaokrožena v svoji popolnosti, večplastnosti, celovitosti, v podobi OBJEKTIVNIH, praktično dokazljivih DEJSTEV, dočim so vse te »resnice« občosti, s katerimi svojo nezmožnost razumevanja nadomešča, prazen lari-fari, izkaz vsečasne neumnosti, neumnosti, ki, v odvisnosti od moči, s katero razpolaga, bodisi zavira uveljavitev spoznanj, posledično tudi sam razvoj, napredek, bodisi taisti napredek, kakor to počne tudi v aktualnih časih, spodjeda, razkraja, uničuje!
 
Bebo, Svet ni takšen, kakršnega vidiš, kakršen se ti, domnevno, kaže (tvoji »slepi« pameti), pač pa je natanko tak, kakršen je, sestavljen (velja za slednjo posamičnost) tako iz plusov, kakor iz minusov, ter v nenehnem stanju interaktivnosti »sestavin«, iz katerih je sestavljen. Svet, dejanskost, je tisto, kar zmore ugotavljati (razumeti) razum, logika, dočim so tvoje blodnje dejansko tudi resnične, obenem pa – daleč od objektivnih dejstev, daleč od – Resnice!
 
In, ko sem že omenil logiko – veš, bebo, tista tvoja »vsak ima svojo logiko« je navadna, kapitalna bedarija, kajti logika NI nek odtenek, niansa ugotovitev tvojega razmišljanja (itak pa VSA nagonska bitja, torej tudi obči trapi, razmišljajo na identičen način = enostavno, praktično mišljenje, čigar rezultati so odvisni od konkretnih okoliščin – zato radi spreminjajo svoja mnenja, ravnanja, zato pri njih obstaja več »resnic« o eni in isti zadevi), pač pa je logika ENA sama, in je, v bistvu, samo drug izraz za tisto, česar ti nimaš, in nikoli ne boš imel – RAZUM! Za mišljenjsko zmožnost, s katero je moč dospeti do očesu nevidnega, ušesu neslišnega, tipu neotipljivega, okusu neokušanega, vonju nevonjanega, do tistega, kar obstaja, kakor dejansko obstaja, v popolni neodvisnosti od obče »pameti«, do, za primer – ugotovitve o tem, da se Zemlja vrti krog Sonca (pa čeprav so vsi »vedeli«, da temu ni tako, pač pa je obratno), da je okrogla (svoj čas so takšne trditve celo za bogokletne, družbeno nevarne označevali, in kaznovali njih izkazovalce), lahko dospeš celo do tega, da ugotavljaš naravne (tudi družbene) zakonitosti (s katerimi, mimogrede, »bogovom« zasluge odvzemaš), in si, posledično, tudi zmožen predvideti, realno, kam bo neka pot (tudi družbena) krenila!



Ni komentarjev:

Objavite komentar