ponedeljek, 17. junij 2024

Temeljna težava z duševnimi bolniki…

… je v tem, da v enem in istem telesu obstajata NAJMANJ dve podobi, medsebojno ločeni, »samostojni«, ki se druga druge ne zavedata in sta si izrazito nasprotujoči, pa…
 
Tudi kadar gre za razumsko zasnovano bitje, za človeka, ga bolezen spremeni v nagonsko bitje, in še več – lepša kot je tista »osnovna« podoba (ki bi obstajala, suvereno, v primeru, ko NE bi bilo bolezni), grša je podoba kot posledica bolezni! Bolezen namreč iz svetlobe naredi temo, iz sonca led, iz dobrega, etičnega bitja pa popolnoma sebično bitje, brez slehernega zadržka, moralnega in/ali čustvenega, naredi, dobesedno, vele-smrad, vele-svinjo! In…
 
Bolj kot boš imel rad takšno bitje, v njegovi »osnovi« izkazovano, bolj kot se boš zanj trudil, mu pomagal… z večjo »hvaležnostjo« ti bo povrnjeno, na način, da ti bo, v svojem obolelem stanju, ne samo zasvinjalo, pač pa dobesedno uničilo življenje. Zaradi tega…
 
Naj »izobraženi« BEBCI, novodobni »strokovnjaki«, integrirajo takšna bitja na svojih domovih, naj jih v okviru njih družin skrbi za »humanost«, in naj sami izkusijo vse »lepote«, s katerimi jim bodo obolele osebe vračale!
Podobno bi moralo biti tudi s »strokovnjaki« s področja kazenskega prava – naj še bolj omilijo kazni, za, na primer, razne morilce, naj jih, po izpustu, k sebi domov peljejo in – naj bodo sami (prve) žrtve svojega BEBAVEGA pojmovanja humanosti!
Žal, vendar povsem zares – kadar izbiraš med manjšim in večjim zlom, takrat je bolje dati prednost manjšemu, in pred posamezniki zaščititi skupnost, potemtakem – nobenega vključevanja duševnih bolnikov v družbo in ZAOSTRITEV (NE omilitev) kazni za najhujše prestopnike! Šele na tak način zmore biti ravnanje zares na humanosti temelječe, v njen prid naravnano!
 
Mimogrede, a nikakor zanemarljivo: je pa res, še kako res, da je nek povprečen (sicer razumsko zasnovan) duševen bolnik malodane identičen povprečnemu nagonskemu (uradno zdravemu) bitju, tako po načinu mišljenja (razmišljanja), kakor tudi po načinu ravnanja! Zato NI od genija do norca en sam korak, pač pa je samo POL koraka od povprečnega bebca do uradno ugotovljenega duševnega bolnika! In prav zaradi tega zmorejo »izobraženi« bebci najti skupen jezik z duševnimi bolniki in jim NElogična ravnanja, neka NEskladja, niso niti vprašljiva, kaj šele problematična in v razmislek vodeča!
 
Da, EDINA zasluga javnega šolstva, sistema, v katerem se VSAKDO lahko šola, in tudi »izšola«, je v tem, da – iz neizobraženih bedakov naredi »izobražene« bedake!
In ne pomaga niti to, da obstajajo posamezniki, žal (pre)redki, dejansko strokovni, ki zahtevajo odvzem licenc vsem raznim ŠAMANOM (tako, denimo, poimenujejo te silne »strokovnjake«, ki niti področja, s katerim se ukvarjajo, NE poznajo, ga NE razumejo, pač pa so se naučili določenih OBRTNIH posegov!), NE pomaga, bebavost je absolutno prevladujoča, pa so, posledično, prevladujoči tudi »strokovnjaki«, »izvedenci«, »učitelji«, »umetniki«…
 
Samo en izhod je iz takšnega stanja, in temu izhodu je moč, povsem preprosto, poreči – kolaps! Dospetje do ruševin (bo, ZAGOTOVO, realizirano!), nato pa, če se sreča prikaže, novogradnja, iz niča izkazana. A takrat bi človek že moral vedeti sredi česa živi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar