sobota, 1. junij 2024

Ob Mali…

Malo je doma. Ob njej, z njo, prav zaradi nje smem delček samega sebe živeti.
 
Je nepotvorjeno bitje, povsem, spontano, iskreno, dobro, polno zaupanja, in tudi naivnosti, značilnosti, ki v človekovem svetu pomenijo odlike, v svetu dvonogega govna pa postanejo hibe.
 
Preveč sem tega govna spoznal, da ne bi vedel o njegovi sebičnosti, neuvidevnosti, pogoltnosti, o smradu, iz katerega je sestavljeno. Cilji jim opravičujejo sredstva, za dosego izpolnitve lastnih želja so pripravljeni na marsikaj, in tudi na to, da izkoriščajo, uničujejo krog sebe.
 
Deljena so moja mnenja, moja upanja, glede Male. Po eni strani želim, in upam, da ostane človek, po drugi ne želim, da bi, prav zaradi tega, trpela med vsemi govni. Med vsemi svinjami, za katere se ji niti truditi ne bo treba, da bi jih našla, toliko jih je, in krog nje prevladujejo.
 
Da, prav zavoljo nje smem vsaj delček sebe živeti, biti to, kar sem…
 
Danes sem ji pripravil presenečenje, zastavila sva namreč z letošnjo peko na žaru, pa – ker je bil dan vetrovno neljubezniv, sva to kar v kuhinji naredila.
 
Popoldne, proti večeru pa… dolgo sem jo prepričeval, preden je poskusila plod šmarne hrušice, in, ko ga je – nisem ji smel nabirati, da bi iz moje roke jemala, pač pa sem ji veje upogibal, da se je veselo »pasla« na njih. Kdo bi vedel, koliko časa bi, ob njenem »lad 'mam to«, trajalo veselje, ko se ne bi iznenada začela jokati, češ da jo peče jezik…
Kaže, druge možnosti namreč ni, da je z neko »bunkico« v usta ponesla tudi mravljo, in jo je le-ta ugriznila. Kakorkoli že, pohitela sva proti hiši, kjer je popila nekaj soka, in zadeva je bila rešena. In spet sva se odpravila na Mali breg, tokrat h krepko bližjem grmu, kot je bil tisti, na katerem je, prvič v svojem obstajanju, hrušico podrobneje spoznala.
 
Jutri bova, domnevam, poskusila pospraviti drva… Oliver je, znova, odstranil neko drevo, in lepo narezane kose pripeljal pred najina vrtna vrata. Tokrat so kosi krepko manjši, kot so bili od breze, pa bo Malo lahko bistveno bolj sodelovalo, pri delu, kot je prejšnjič, predvsem pa… verjetno obstaja možnost, da se bo v obe smeri peljala, v samokolnici…



Ni komentarjev:

Objavite komentar