četrtek, 8. november 2018

Kje so meje človeških zmogljivosti?!


Zapis zastavim s potrebnim uvodom, pa zapišem:

-          obravnavam zmogljivosti razumskega bitja, potemtakem bitja, ki je zmožno razumevati naravne pojave (posledično zakonitosti) in ki je zmožno tvorno posegati v okolje (v konkretne danosti, jih – svojim potrebam, željam primerno – kakovostno spreminjati)… in NE zmogljivosti (vseh) nagonskih bitij, zmožnih izključno prilagajanja (nekim danostim, okoliščinam);

-          kadar obravnavaš določene vsebine, takrat moraš imeti, zgolj radi objektivnejše presoje ( = ugotovitve) pred očmi tako tisti »včeraj« (preteklost), kakor tisti »danes« (sedanjost in PREDVSEM razlike med »včeraj« in »danes«);

-          pri sleherni obravnavi tozadevno nemogočega se moraš zavedati preprostega dejstva: tudi to, da se bomo »danes« greli na olje (premog, elektriko)… da se bomo pogovarjali na daljavo… da bomo leteli po zraku… je bilo nekoč – NEMOGOČE (že v predstavah, kaj šele v dejanskosti)!

Kakopak, priporočljivo je upoštevati tudi to, da v zapisu govorim o tistem NAČELOMA, do katerega, po vsej verjetnosti, nikdar ne utegne priti (denimo – v primeru občega jedrskega spopada, se bo »svet« zavrtel krepko nazaj, na povsem drugačne izhodiščne pogoje, kot so današnji, in ni jamstva, da bo človek preživel ta spopad, seveda… v primeru trka večjega kometa z Zemljo – takrat pa bodo bakterije znova, iz »nič« zastavile)!

Narava kot taka, VSA, je usmerjena v razvoj! S to svojo usmeritvijo ne želi le izboljšati-samo-sebe, pač pa želi predvsem izboljšati pogoje-lastnega-obstajanja. KO bi bilo obratno, se ne bi trudila, in bi že zdavnaj – izumrla!

Vsaka stvar sili v rast, tako in/ali drugače. Smrečica v gostoti ostalih smrečic želi nadrasti ostale, da bi se (sama) dokopala do svetlobe, do hrane, do prostora, do vsega, kar potrebuje za lasten obstanek. Želi se, potemtakem, razvijati, in razviti do te mere, da bo zmogla opraviti svoje poslanstvo – da bo zmogla zagotoviti nove uspešne smrečice. Vendar…
Smrečica ne sodi niti med misleča, kaj šele med razumska bitja, potemtakem se tudi NE zaveda teh, svojih želja (in prizadevanj), potemtakem…
Potemtakem JE to ŽELJA NARAVE SAME!

Le-ta, narava, je porodila različne svetove. Svet tvari (materialov). Svet rastlin. Svet živali (tu že gre za misleča bitja, a še vedno NE za bitja s celovitim zavedanjem, potemtakem tudi ne za bitja, ki bi bila razumna in ki bi zmogla SUVERENO odločati o samih sebi! Ne, le to zmožnost jim je dala narava, da so se zmožna, zahvaljujoč mišljenju, ki je podano v PODOBI NAGONOV, uspešno odzivati na konkretne okoliščine, znotraj katerih se znajdejo, ter izbirati – na povsem preproste, miselno gledano, načine – med različnimi možnostmi lastnega odzivanja.). Svet človeka (le-ta je tudi misleče bitje, kakor so to živali, a je, za razliko od živali, tudi – razumsko bitje, bitje zmožno razumevanja vsega tistega, do česar se ne da dospeti samo na temelju čutil!).

Po preteklosti bi bilo moč ugotoviti, da vsi omenjeni svetovi – nimajo meja! Vem, potrebno dodatnega pojasnila, pa zapišem takole:

Ker iz nič prav nič ne nastane, pomeni, da vedno obstaja nek »nekaj«, v kakršnikoli podobi že se izkazuje.
To obenem pomeni tudi to, da taisti »nekaj« (katerikoli že je) ne more izginiti v nič.
Potemtakem bi se dalo sklepati, da v naravi VEDNO KROŽI nek »nekaj«, se spreminja (ker kot posamičnost NI večen), se izkazuje v različnih svojih podobah in se tudi takrat, kadar »zvezda umre« zbere in nalaga na nek kup, ki bo, takrat, ko se bo v zadostni količini nabral, in ko bodo dane potrebne okoliščine, ZNOVA (in kot že-ne-vem-kolikokrat-doslej) »počil« in se (ZNOVA!) izkazal v podobi tistega, čemur pravimo – »prvi pok«!

Kdaj izumirajo vrste?
Takrat, kadar se izkaže pojav nekih novih, ekstremno novih okoliščin, na katere te vrste (po svoji zasnovanosti) NISO pripravljene (obenem pa nimajo časa za to, da bi se prilagodile). Če zanemarim, da izumirajo tudi takrat, kadar jih dvonoga bebavost iztrebi…

Mar zaradi izumiranja vrst na planetu obstaja manj različnih podob živetja ( = različnih vrst), kot jih je obstajalo nekoč?
Pomisli samo na dinozavre – nekateri so živeli v vodi, drugi kombinirano, v vodi in na kopnem, spet tretji le na kopnem. Nekateri celo v zraku in na kopnem (oz. na vodi).
Najdeš, morda, kakšno podobnost (v vsebinskem smislu, torej po vprašanju VLOGE, katero je narava namenila določenemu živetju) med nekdanjim »vodnim dinozavrom« (mimogrede: NE bom se podajal v iskanje imen, raznoraznih dinozavrov, ker tovrstne podrobnosti niti niso pomembne pri razlagi) in današnjimi kiti, morskimi psi… med nekdanjimi vodno-kopenskimi, zgolj kopenskimi ali kombinirano zračno-kopensko-vodnimi dinozavri… in današnjimi krokodili, varani… levi, medvedi, sloni, bivoli… pticami?
Če najdeš podobnosti, potem se zavedaš, da – vse te živali, nekdanje in današnje (vključno z bodočimi) »služijo« enemu samemu namenu narave: samohranitvi (taiste narave)!
Ker ima VSAKA stvar na svetu neko svojo vlogo (pardon, ker NAJ BI JO IMELA, a je v primeru »sodobno civiliziranega občestva« ni videti, vsaj v tvornem smislu ne!)… zato prst obstaja, da iz nje lahko raste rastlinje… zato voda obstaja, da iz nje lahko nastaja življenje… zato rastlina obstaja, da lahko hrani rastlinojede, in da preprečuje izsuševanje ( = umiranje) rodovitne prsti…  zato rastlinojedi obstajajo, da rastline ne bi vsega prerasle ( = zadušile)… zato mesojedi obstajajo, da ne bi rastlinojedi številčno presegli realne okvirje in do konca popasli vsega rastja…

Z drugimi besedami povedano: vsaki podobi živetja je narava odredila določeno vlogo (in ima za to nek svoj razlog), potemtakem ni brez potrebe dala človeku – razuma (oziroma, posledično, ZMOŽNOSTI DELOVANJA NA SAMO SEBE, na taisto naravo, zmožnosti njenega – zavestnega, hotenega – spreminjanja)! Mimogrede: nikarte pozabiti, da je tudi človek zgolj del narave, »obsojen« na soodvisnost z vsem preostalim!

Čemu je pomembno predhodno zapisano?
Sila preprosto: zgolj zaradi pojasnila tega, da narava ničesar ne naredi brez razlogada je narava sama po sebi usmerjena v nenehno razvijanje ( = spreminjanje)… da razum ( = razumevanje narave) ni zmožnost, ki bi bila sama sebi namenjena!

Je človek doslej že spočel kaj nemogočega?
Ko le na to pomisliš, da je bila tisočletja nazaj povprečna življenjska doba (oziroma »cenjena starost«, s sočasno iztrošenostjo organizma) nekih dvajset let, medtem ko dandanes tekmujejo v štetju stoletnikov (in osemdesetletniki v določenih predelih sveta niso prav nič redkega), potem…

Potem se lahko zaveš tega, da je narava sama po sebi dvonogemu občestvu namenila le dvajset let življenja, medtem ko je vse ostalo (vsa leta nad dvajsetimi) posledica – delovanja človeka na preostalo naravo! Človeka kot razumskega bitja, kakopak, bitja, ki izumlja, odkriva, tvorno spreminja svet… in ne »človeštva«, ki zgolj pričakuje in terja ter razkraja!

Človek je spremenil NAČIN živetja (uvedel je vodovod, napeljal elektriko, poskrbel za varno odstranitev odplak, fekalij, smeti, umislil si je hišo, ogrevano, klimatizirano celo… odkril je bakterije, viruse, načine reagiranja organizmov na posamezna obolenja/poškodbe, vpeljal zdravljenje, zdravnike… ugotovil je način prenašanja, s tem tudi – časovno gledano – nadgrajevanja spo/znanj, izmislil si je klinopis, črko, papir…) ter ga, s tem, naredil za načeloma bolj varno, udobno, zanesljivo, manj izčrpavajoče, posledično – daljše!

In pustimo, tu, ob stani nekdanje »nemogoče« bivanje pod vodno gladino (v povezavi s potapljaškimi zvonovi in podmornicami), »nemogoče« dospevanje prek večjih razdalj (v povezavi z današnjimi vlaki, avtomobili), »nemogoče« letenje po zraku (v povezavi z današnjimi letali, helikopterji, celo raketami), in, preprosto porecimo takole: človek je že doslej neštetokrat izkazoval (in dokazal), da ZMORE prek meja, katere mu je (in mu jih še vedno) postavila narava! Potemtakem – če neko izkazovanje velja v podobi ponavljanja (uspešnega doseganja želenih ciljev), potem velja tudi v podobi načelnega, v podobi pravil(a), potem – če je v preteklosti človek zmogel vplivati na sedanjost (in jo oblikovati, jo v bistvu USTVARJATI), čemu tudi v sedanjosti ne bi mogel – ustvarjati bodočnosti?!
Z drugimi besedami: za razum (načeloma!) ni meja (ob tem, prosim, znova preberi prvi odstavek, zapisan pod uvodnimi alineami!)! Meje obstajajo le za vse posamičnosti in (v fizičnem smislu ter NENEHNO!) za vse preostale svetove, z izjemo človeškega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar