nedelja, 25. november 2018

»Politika je kriva«… »banke so krive«… »kapital je kriv«…


»…za to, da živimo, kakor živimo ( = slabo)«. Ne me hecat! Dajmo malček drugače, vsaj tisti, ki so zmožni drugače, bolje – vsaj tisti, ki zmorejo mislit!

Politika je zgolj dejavnost, je poklic, je način izkazovanja (tako posameznikov, kakor tudi skupnosti)… potemtakem je zgolj takšna, kakršni so tisti, ki se gredo politiko (pretežno zgolj »politiko«)! Potem NE more biti prav ničesar kriva, pač pa so krivi butci, ki se gredo »politiko«, in ki odločajo (tudi) o tem, kdo bo v banki zasedel mesto odločanja!

Tudi z banko ni prav nič drugače, je le seštevek objektov (v katerih izvaja svoje dejavnosti), sredstev (s katerimi dejavnost opravlja), izvajalcev (taiste dejavnosti) in dejavnosti, od katere živi.
Z objekti, samimi po sebi, ni prav nič narobe – stojijo, ne da bi zmogli, komurkoli, kaj (s)početi, bodisi dobrega, bodisi slabega.
Sredstva (računalniki, telefoni, mize, stoli…), bi si upal trditi, tudi niso ničesar kriva. So, obstajajo, in to je – to!
Dejavnost tudi ne zmore sama po sebi (sama od sebe, sami sebi v namen) obstajati, pač pa obstaja zaradi tega, ker je ustvarjena z namenom omogočanja realizacije želja/namenov/načrtov tistim, ki v določenem trenutku (ali pa sploh ne) ne razpolagajo s potrebnimi sredstvi (za doseganje taistih želja/namenov/načrtov), naj bi pa bili, vsaj načeloma, zmožni obročnega pokrivanja ( = zagotavljanja) taistih (sredstev). Potemtakem naj bi bili zmožni izposojen denar TVORNO vložiti, in na osnovi realizacije tega vložka zagotavljati tako pokrivanje tekočih (sprotnih) stroškov (tako stroškov, ki jih sam vložek nosi, kakor stroškov tekočega živetja vseh, ki so s tem vložkom, neposredno in posredno, povezani), kakor tudi stroškov, ki se pojavijo v podobi vračila izposojenega denarja, torej v podobi mesečnega zneska (ustreznega, pripadajočega /mesečnega/ deleža vračila) izposojenega denarja, »oplemenitenega« s ceno izposoje, z obrestmi. Da, za vsako delo (dejavnost, storitev) je potrebno plačilo, in ker je izposoja denarja temeljna dejavnost bank, zaradi tega MORAJO za svoje delo terjati ustrezno plačilo.
Potemtakem – nam, po vprašanju s-čem-je-nekaj-narobe, ostajajo samo izvajalci (bančne dejavnosti), konkretno (ali pa le najbolj) tisti, ki odločajo, in odločajo tudi tako, da oblikujejo napačno bančno politiko, izkazujejo (z vračilno sposobnostjo neutemeljene) napačne investicije, izposojajo denar vračilno nezmožnim. Potemtakem so za vse napake v bančnem poslovanju, torej tudi za »bančne luknje« krivi – butci, katere butci iz »politike« nameščajo na vodilna, in vodstvena mesta, v bankah.

Kapital? Naj bi bil kriv, ker teži k dobičku? Kapital, ki se zmore izkazovati v podobi objektov… strojev… denarja… celo znanja (da, vse, kar zmoreš v nekaj vlagati, z namenom, da taistemu povečaš vrednost, vse, na temelju česar zmoreš tako ohranjati obstoječo vrednost, kakor dodatno, novo ustvarjati, JE kapital!)… je kriv? Potemtakem so (spet!) krivi objekti… stroji… denar… znanje?!
VSAKA dejavnost, vsak obrat MORA težiti k dobičku, v kolikor želi pokriti, poleg tekočih, osnovnih stroškov, tudi t. im. investicijske zadeve, potemtakem tiste stroške, ki so pogojeni neposredno z načrti o širitvi, posodobitvi, krepitvi… poslovanja (le-ta je pomembna predvsem zaradi sledečega: več kot bom naredil, v okviru istega časa in v okviru /vsaj bistveno ne povečane/ obstoječe delovne sile, potemtakem tudi v okviru istih stroškov dela… vse to mi omogoča, da ceno posameznega proizvoda znižam, in, s tem, omogočim povprečnežu, občestvu to, da zmore proizvod kupiti). Da, zanimivo, mar ne, a kadar kupuješ »poceni«, takrat te sploh NE MOTI to, da je zaradi cenenosti izdelka nekdo (drug) slabše, morda celo slabo plačan (za svoje delo), ko pa ti delaš, takrat pa veš kaj je to slaba plača, in te sploh ne zanima to, da bo nekdo drug, tudi zaradi tvoje slabe plače, lahko poceni kupil nek proizvod (produkt tvojega dela)! Pomeni, če nisi zmožen celovito dojeti neke slike, katerekoli, da nisi zmožen razumevanja (te celote), pomeni, da si – butec!

In tu smo že pri temeljnem vzroku tistega kdo-je-kriv-za-izkazujoča-se-stanja. Vzroku, o katerem sem že v predhodnem zapisu (Čemu že je propadel Rimski imperij?) pisal, a ne škoduje, če njegovo omembo ponovim. Smo pri obči bebavosti (NErazumskosti), kajti le-ta ne samo, da izbira »politike« (pomeni, da sebi enakim omogoča, da se gredo »politiko«), pač pa je obča bebavost v bistvu – valilnica vsake (in vseh) posamične bebavosti, ne glede na to, na katerem področju se te bebavosti bebavo izkazujejo!

Za plesen je potrebna neka konstantnost, neka podlaga, konkretno – vlaga. Za bebavo delovanje družbe zadošča – bebava (z)družba! (Z)družba, ki niti lastnih apetitov NI zmožna krotiti, (z)družba, ki terja več od tistega, kar je zmožna ustvariti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar