sreda, 21. november 2018

Nezadovoljstvo kot gibalo razvoja


Dejstvo, nezadovoljstvo je temeljno gibalo sveta, tako človeškega, kakor tudi nagonskega in celo rastlinskega. Nezadovoljstvo ob obstoječem stanju (okoliščinah) je namreč tista silnica, ki vodi neposredno v – razreševanje tega obstoječega, potemtakem v njegovo spreminjanje. Vendar…
Kakor je nezadovoljstvo gibalo razvoja, v svetu človeka, tako je tudi gibalo RAZKROJA, v svetu nagonskega človejaštva! In, kakopak, pojasnim…

Vzemimo najprej v obravnavo človeka, razumsko bitje. Kar nekaj primerov bi lahko našteli, kar nekaj tolstojev, marksov, dostojevskih, tesel… se je že izkazovalo skozi čase. No, tesla se izkazujejo nenehno, brez premora, a ta, ki ga imam sam v mislih, je drugačen, je le – Nikola!
Vsak od teh (in takšnih) ljudi (ki se, mimogrede, pojavljajo, tu in tam, na malodane vseh področjih življenja, pa so med njimi pripadniki različnih poklicev oz. interesnih področij) se je odlikoval s tem, da mu je največ pomenilo – njegovo delo, ustvarjanje, raziskovanje. Materialne dobrine je potreboval zgolj toliko, da je z njih pomočjo zmogel pre/živeti, ali pa, da si je na njih osnovi lahko »privoščil« opravljati svoje poslanstvo, svoje delo. In za vsakega je značilno to, da je hotel spremeniti »svet«, da je, potemtakem, HOTEL ZA VSE (oz. vsem) NAREDITI tisti LEPŠE, BOLJŠE! Pomeni, da je bilo vsakemu od tovrstnih posameznikov temeljno vodilo VSEM narediti prijaznejše okoliščine živetja!!!
V ta namen je marsikdo od njih (če ne kar večina) dobesedno zanemarjal pogoje lastnega živetja! In je živel bodisi v pomanjkanju (predvsem pa daleč stran od »ugodja«, katerega nosijo materialne dobrine in katero je cilj »dobrega živetja« slehernega povprečneža), predvsem pa v nestrinjanju s preostalim »svetom«, z občestvom. Pa so bili tako zasmehovani, kakor po/pljuvani, tudi ogrožani, določeni celo odstranjeni, v fizičnem smislu, s planeta!

Marsikomu med njimi je uspelo! Tistim, pač, ki so zmogli dospeti do pravega razumevanja dejanskosti, in so se v pravi smeri napotili, takrat, ko so jo hiteli ugotavljati in, posledično, razlagati. Premnogim je spodletelo, kajti, če vzamemo za primer pisateljevanje, potem – le čemu bi pisaril o tem, kako naj bi potekalo živetje, da bi se v podobah dobrote, poštenosti, načelnosti, etičnosti izkazovalo, ko pa absolutna večina tvoje zapise jemlje v roke, če sploh, izključno radi zabave… in sploh NE RAZUME tvojega živetja, tebe samega, potemtakem tudi NE MORE RAZUMETI tvojih besed, ki zgolj navidezno (domnevno) o enih in istih vsebinah govorijo! Kakorkoli že…

Tisti, katerim je uspelo, je uspelo, prav zaradi rezultatov njihovega dela, vsaj malenkostno spremeniti okoliščine. Vodovod je nadomestil hojo do potoka, elektrika je dan podaljšala v noč, ogrevanje je preprečilo zmrzovanje, odkritje bakterij je omogočilo uspešnejše zdravljenje… vendar je vsem uspelo le spremeniti okoliščine živetja, dočim v samo vsebino NISO segli, in tudi nikoli ne bodo mogli seči! Nikoli ne bodo mogli, pa če se še tako trudijo, iz nagonskega bitja narediti razumsko, potemtakem tudi nikoli ne bodo mogli iz nekoga, ki se ravna povsem po principu pogojnega refleksa, narediti dobro, pošteno, načelno, etično bitje! Tako da se, v bistvu, ves razvoj nanaša IZKLJUČNO na tehnologijo (posledično, kakopak, na same pogoje živetja), dočim je sama vsebina (umsko-čustvene oz., posledično, značajske lastnosti absolutne večine) ostala nespremenjena in natanko takšna, kakršna se izkazuje v vseh predhodnih deset tisočletjih! Celo huje…

Z daljšanjem življenjske dobe je povzročeno (če bolje razmisliš) tudi daljšanje časa, v katerem se izkazuje (pri »človeštvu«) nezadovoljstvo ob-tem-kar-imam-in-zaradi-tistega-česar-nimam-a-drugi-imajo… nezadovoljstvo ob-tem-ker-imam-na-razpolago-vse-več-časa-s-katerim-pa-nimam-česa-pametnega-početi-obenem-pa-nimam-dovolj-sredstev-za-igračke-s-katerimi-bi-se-kratkočasil! Potemtakem je ves ta napredek napredek le pogojno (zgolj za človeka-razumsko bitje, ki ima sebe, svoje cilje, pa se zmore z uresničevanjem taistih ciljev zaposliti, se zabavati, izkazovati samega sebe, na temelju objektivnih zmožnosti), medtem ko gre zvečine za ne samo jalovo, pač pa celo škodljivo spreminjanje okoliščin, kajti: z boljšimi pogoji si omogočil lažje, uspešnejše, zanesljivejše in tudi DALJŠE živetje = omogočil si porast prebivalstva = omogočil si več prostega časa = omogočil si to, da jih več (kot nekoč) želi imeti-tisto-kar-imajo-drugi, da taisti dlje časa izkazujejo svoje nezadovoljstvo, ker nimam-tistega-kar-imajo-drugi, s tem pa porajajo več trenj v sobivanju, pa naj gre zgolj za neko družinsko skupnost, ali za občino, državo, celoten planet!
Kakopak, ko bi bila absolutna večina razumska, ko bi taista večina vedela, da naj bi želje temeljile na objektivnih zmožnostih po njih doseganju, na pošten, etičen način, in ne na tistem drugi-imajo-smo-enaki-tudi-jaz-bi-moral-imeti… v takšnem primeru bi tudi razvoj bil zgolj razvoj oz. dejansko, objektivno napredovanje na boljše!

Da, tu smo že prišli na primer popolnoma drugačnega izkazovanja človejakov, do absolutne kontradiktornosti, v odnosu do človeka in njegovega izkazovanja! Prišli smo do tistega vseeno-mi-je-kdo-mi-vlada-samo-da-mi-je-dobro, do tiste vsebine torej, zaradi katere zmorejo biti »barabe« ( = značajsko povsem NEPRIMERNA bitja, obenem povsem NEZMOŽNA ustvarjati… dočim deliti obstoječe zna, tako ali drugače, vsak bedak!) JUNAKI, takrat in toliko časa, dokler je v delitvi dovolj prostora za vse, ali vsaj za večino, in postanejo NEjunaki (torej »barabe«) takrat, malodane v istem hipu, ko – prenehajo deliti, ko prenehajo dajati občestvu, in zadržijo zase ter za svoje!

Da, s tistim »položaj pokvari« si nagonsko, butasto bitje razlaga spremembe, glede lastnega zadovoljstva (nad oz. ob nekom, ob tistem pač, katerega je iz/volilo, ker »je /bil/ edini dober oziroma vsaj najboljši«), ker, pač, NI ZMOŽNO dospeti niti do pre/poznavanja samega sebe, do tega, da bi lastne zmožnosti, posledice lastnega delovanja ugotavljalo, pa mora biti vselej »nekdo drug kriv«, za njegovo »usodo«, čeprav je ta »nekdo« običajen predmet oz. stvar (denimo »cesta, ki jemlje življenja«) ali celo POJEM (torej nekaj, kar v podobi opredmetenega, materialnega in samo po sebi sploh NE OBSTAJA, denimo »položaj«, »oblast«!!!). In čeprav je taisto nagonsko bitje z LASTNO ODLOČITVIJO (in na temelju NEZMOŽNOSTI PREPOZNAVANJA ZNAČAJEV, NEZMOŽNOSTI UGOTAVLJANJA UMSKIH ZMOŽNOSTI, lastnih in tujih, posledično tudi zmožnosti spreminjanja »besed v dejanja«, predvsem pa na temelju NEZMOŽNOSTI UGOTAVLJANJA REALNEGA, DOSEGLJIVEGA, v nekem sobivanju, in na način, da taisto sobivanje radi tega ne bi bilo ogroženo) taistim nezmožnim tupakom OMOGOČILO, DA SO IZ NEPREPOZNAVNOSTI, IZ MNOŽICE, DOBESEDNO S CESTE, DOSPELI – NA VRHOVE, na položaje odločanja, vodenja… na katerih pa so izkazali, česa so dejansko zmožni: razkrajanje!

Kadar ti je imeti-to-kar-imajo-drugi vodilo… kadar samega sebe, svoje živetje »osmišljaš« s tistim da-mi-bo-čim-lepše… kadar nisi zmožen z lastnimi zmožnostmi, in na etičen način, streči lastnim željam… kadar lastno »vrednost« (pomembnost) »razumevaš« v vrednosti (pomembnosti) svojega imetja… kadar o samemu sebi pojma nimaš, kaj šele o vsem ostalem… takrat se ves razvoj izkaže kot negativna zadevščina, saj je omogočil prav to, da vse več večno nezadovoljnih (in hlastajočih) vse dlje živi, pa je, s tem, neposredno povzročil tudi to, da se je povečala količina nezadovoljstva (na planetu), da je to nezadovoljstvo postalo močnejše, da je stanje na planetu postalo bolj nestabilno. Kakopak, tudi učinkovitejše »razreševanje« težav, je omogočil napredek, »razreševanje«, s katerim zmore biti nagonsko bitje prepričljivo, uspešno, pa – ker ni razumno, ne more reševati z dogovarjanjem, pač pa »rešuje« z gorjačo (kakor v pradavnini), žal tudi s takšno, ki strelja, »meče« ogenj, raztrešči in ruši… je, skratka, povzročil to, da je tisti moč-argumenta uspešno nadomeščen z argumentom-moči!

Moja Tisa in Tar ne gladujeta, a sta vselej pri mizi, v nestrpnem pričakovanju, kadar je hrana na njej. In bi žrla do prenažrtosti, zgolj zaradi tega, ker je, ker diši, ker je dobro. K sreči ne sledita modnim trendom, pa nista težila s »pametnim« telefonom. Pravzaprav niti tistega »butastega«, preprostega nimata, čeprav… čeprav nagonskim bolj butaste stvari ležijo, kot nebutaste!

In, za zaključek: DA, nezadovoljstvo JE gibalo razvoja, v svetu človeka-razumskega in tvornega bitja. NE, nezadovoljstvo NI gibalo razvoja, v svetu nagonskih, pač pa je zgolj gibalo – razkroja! Tako je, pač, tam, kjer zmoreš korito le prazniti, obenem pa ga nisi zmožen tudi na/polniti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar