četrtek, 30. december 2021

O znanju in "znanju", spoznavanju in "spoznavanju", razumevanju in "razumevanju"...

Ko Žižek predava, mu nabito polna dvorana navdušeno ploska. Pri čemer sploh ni moteče dejstvo, da, od vseh zbranih, samo eden ve, kaj Žižek govori. Žižek.
 
Človejakom (občim, potemtakem) je vse jasno, in tudi znanje zlahka ugotavljajo. Samo doktorat jim pokažeš, pa vedo, da si faca!
 
Ko so, dolgo nazaj, razpravljali o odprodaji državnega gospodarstva, sta bila samo dva doktorja (ekonomskih znanosti), ki sta temu nasprotovala. Vsi ostali, vse doktorske face, so vedeli, da je dobro, če se država, še bolj kot sicer, pahne v odvisnost od drugih!
P.S.
Živela samostojna Slovenija, dežela bebcev, zasvojenih in odvisnih od - lastne bebavosti!
 
Obstajata dve temeljni vrsti spoznavanja (potemtakem tudi ugotavljanja oz. tvorjenja znanja), neposredno in posredno.
Neposredno spoznavanje poteka na osnovi čutnega spoznavanja (prek čutil, potemtakem), medtem ko je predpogoj posrednega spoznavanja - zmožnost abstraktnega mišljenja, zmožnost kompleksnega oz. celovitega mišljenja, torej Logika oz. Razum!
P.S.
V odsotnosti zmožnosti posrednega spoznavanja (ki, mimogrede, vodi do spoznavanja vsega tistega, česar ne moremo, neposredno, videti, slišati, otipati, okusiti in vonjati, torej tudi do naravnih - in/ali družbenih - zakonitosti), se, neizogibno, poraja tisti obči "tega takrat nismo vedeli" in, kot olajševalna okoliščina za vse težji, vse bolj bebast čas - tudi z zamikom, takrat, ko se določeno stanje že pokaže, in se izkazuje dlje časa, tudi takrat zares ne vedo, ne razumejo, pač pa si, kakor vse ostalo, razlagajo po svoje, in napačno!
 
Vsi, ki imajo gen Neandertalca, gen MCPH1, so nerazumska bitja, pa - bolj kot na volišča, v politiko, na vodilna mesta... sodijo na pašnike. Med govedo!



Ni komentarjev:

Objavite komentar