petek, 10. februar 2017

Kultura, nebodigatreba



Dokaj enoplastno se izkazujejo številne obravnave položaja kulture, njene (ne)pomembnosti, in, predvsem, ne/potrebe po tem, da bi ji »okolje« (družba) namenjalo(a) zadostne pogoje pre/živetja. Sila enoplastno, tako, kot je enoplastno gledano / videno / razumljeno vse na tem svetu.

Bojda je »okolje« sila (narodno) zavedno. Uh, groza, kako zavedno je! Celo tako zavedno, da NITI OSNOVNIH ZADEV o tem, kar je potrebno, da »narod« kot tak obstaja, NE POZNA!
Da, KULTURA (ki vključuje tudi jezik, taisto zadevo, na katero »so ponosni«, obenem pa jo z raznimi »R.I.P.anji, štumfi, šolni, rukzaki… sesuvajo!) je EDINA danost, ki nek posamičen »narod« razlikuje od drugih »narodov«.

Tudi so izjemno obiskane kulturne prireditve, pa morajo biti temeljni PRENAŠALCI kulture (opera, filharmonija, muzej, knjižnica…) finančno podprti s strani države, da sploh zmorejo obstati. Ko primerjam z obiskom raznih »folk koncertov«, ali z obiskom športnih prireditev…

In, da, je nebodigatreba, ta kultura, takrat, kadar bi »narod« odločal o tem, če jo je treba finančno podpirati! Celo skretkrtačni minister, bojda doktor znanosti, je ugotavljal, da naj bi se kultura obnašala tržno, sama preživela…

Ampak, zanimivo, ta kultura še kako prav pride, ko »mi« in »naši« lastne komplekse tešijo, pa so »ponosni« na prešerne in cankarje, in so le-ti »njihovi«, in so zaradi tega tudi ti »mi« in »naši« sila pomembni, sila »kulturni«.

In je res, da tudi celotna kultura ni kultura, da je v njej veliko »kulture«. Pač, ustrezno razmerju med razumskim in nagonskim delom »človeštva«. In je res, da je v »kulturi« obrt(na spretnost, bolj ali manj okorna, bolj ali manj »prepričljiva«,) zadostna, da ji uspeva to, za kar se trudi: biti všečna »občestvu«.

Najbolje bi bilo to kulturo kar ukiniti. Nagoni je, itak, ne potrebujejo (za svoje »poduhovljanje«, za »duhovno rast«), jim zadošča dober golaž, čaša opojnosti, kakšna tekma (s pomočjo katere zmorejo tudi osnovne gone razgibati), in ji, itak, niso naklonjeni, in jo, itak, imajo (resda ne svoje, ampak kot da bi bila njihova, kot da bi bila odraz njih zmožnosti, pardon, NEzmožnosti), pa – le kaj bi počeli z več prešerni, kaj z več cankarji, tudi Triglav »imamo« samo v enem primerku!

Civilizacija? Nagonskih?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar