petek, 10. februar 2017

O plovbi (družbene) ladje



Si predstavljaš ladjo, oziroma njeno "usodo", na kateri bi bil vsak član posadke, in vsak potnik, kapitan? In bi, vsakdo sebi primerno, najbolje vedel o tem, kam in kako mora pluti ladja?

Verjetno domnevaš, da mora biti na mesto kapitana postavljena ustrezna oseba. Takšna, ki pozna "naravo plovbe" (torej tudi "obnašanje" morja), takšna, ki se spozna na delovanje ladijskih ustrojev, takšna, ki se zmore orientirati in zmore najti pot do opredeljenega cilja, takšna, ki se, ne nazadnje, zaveda odgovornosti svojega poklica/dela. Upam, da ti je primer ladje dovolj nazoren, da se strinjaš z zapisanim (o kapitanu, in merilih njegovega delovanja), ampak...

Za "družbo" (ki je zgolj neke vrste ladja) pa VEŠ, da v njej tovrstna pravila ne veljajo, in da vsakdo ve, in zna, in zmore. Še najbolje tisto, o čemer sploh "pojma" nima?!

Slišim ugovor, češ da v "družbi odloča večina", pa tisto "vsi vse vemo" je tudi primaknjeno poleg?
Takole je s tem: povprečnost ( = običajnost = večinskost) je zgolj povprečnost, v vseh ozirih, tako v oziru (po)znanja, kakor v oziru umskih zmožnosti. Pa lahko le povprečna, običajna (za "zgodovino") stanja poraja, torej lahko poraja izključno - cik-cakajočo "zgodovino". Toliko ve, toliko je zmožna, toliko je umna, ta "večina, ki vse ve"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar