sreda, 8. februar 2017

O pameti t. im. "pametnega" telefona



Je »pameten« telefon pameten zaradi tega, ker »zna« izvajati različne operacije?

Daleč od tega. Telefon (četudi »pameten«) NE ZNA NIČESAR, pač pa le ponuja določene možnosti (njegove) uporabe. In zmore le toliko, kolikor je sprogramiran zmoči, in zmore še manj od tega, v odvisnosti od zmožnosti njegovega uporabnika.

»Pameten« (ali katerikoli drug) telefon je pameten zaradi tega, ker je VANJ VGRAJENO ZNANJE (moč mu je poreči, temu znanju, tudi »opredmeteno znanje«), ker je VANJ VGRAJEN RAZUM! Kajti – za nastanek telefona, kot sredstva posredovanja govora na daljavo, je bilo najprej potrebno RAZUMEVANJE procesov prenašanja zvoka, v vseh njihovih podobah, in z vsemi odlikami in slabostmi. In je bilo potrebno tudi RAZUMEVANJE načinov teh prenosov, šele potem je bilo moč, naknadno, pristopiti k izdelavi telefona (kot zgolj dela v sistemu prenašanja zvoka).

In podobno je z vsemi rečmi, ki so bodisi pripeljale do današnje stopnje »tehnološke razvitosti«, bodisi so zanjo značilne, od lopate dalje: v vsem, kar je drugačno od danosti kamene dobe, je vgrajen(o) razum(evanje naravnih zakonitosti), pa…

Je, z razvojem tehnologije, nastal še absurdnejši, korenitejši razkorak med sredstvi, katera uporabljamo, in samimi uporabniki: sredstva namreč vsebujejo razum (»opredmeteno znanje«), uporabniki pa ga, v absolutni večini, posedujejo le z – imetjem teh sredstev. Zaradi česar…

Zaradi česar je povsem odveč strah pred »umetno inteligenco«, kajti vse, kar občost drži v svojih rokah, vse, kar uporablja, vse, kar oblikuje značilnosti njenega okolja (življenja), vse to je, za občost, sad NEnjene inteligence (razuma), potemtakem občosti tuje(ga), »umetne(ga)«.

Se je pa bati obče NEUMNOSTI, ki sadove razuma uporablja na sebi svojsten način, potemtakem neumno, škodljivo, uničevalno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar