četrtek, 27. oktober 2022

E, drago dekle…

Včeraj mi je neka (krepko) mlajša oseba, ženskega spola, dejala nekako takole: Držite se, pazite nase, imejte se radi. Najprej moraš imeti sebe rad, če hočeš tudi drugim dajati…
 
E, drago dekle, sem ji želel pojasniti, to ne bo povsem držalo! Ne sebe, rad moraš imeti svoja prepričanja – v kolikor so v etično naravnana. Ne sebe, rad moraš imeti svoja ravnanja, izkazovanja – v kolikor tem prepričanjem sledijo. Ne sebe, rad moraš imeti – človečno, moralno, edino pravilno! Do sebe pa…
Do sebe moraš biti pa strog, marsikdaj celo neprizanesljiv, in moraš, od sebe, pričakovati, zahtevati vsaj toliko, kolikor pričakuješ, zahtevaš od drugih, raje celo več!
 
Teh, ki imajo »najprej sebe radi« na svetu mrgoli, in jih je, v vseh časih, krepko preveč, da bi bil svet drugačen, boljši. Ne nazadnje – mar ni to, da imaš rad sebe, odlika sleherne živali, ki, v okviru tistega boja za obstanek, najprej na svoje interese gleda, in to počne, preprosto, samo radi tega, ker – moraš najprej imeti sebe rad?!
 
Ne nazadnje – mar so tisti, ki so se zoperstavljali nekim dejanskostim, in v okviru njih tudi občim mnenjem, ravnanjem, tudi občemu »najprej imeti rad sebe«, in so to počeli za to, da danes živimo, načeloma vsaj (in niti pod razno ne mislim na materialne zadeve!), bolje, kot so živeli nekoč, imeli najprej radi sebe?!
Niso! Ko bi to tudi pri njih veljalo, potem se ne bi našli razni galilei, ki bi v imenu resnice svoje glave na tnala polagali!

Ni komentarjev:

Objavite komentar