četrtek, 27. oktober 2022

Neoliberalna »miselnost«…

Za prav lep primer so uporabni, ti (naši) neoliberalni ekonomisti. Za primer izkaza neke vrste mišljenja, prevladujoče vrste mišljenja...
 
Težko bi bilo trditi, da ti "ekonomisti" niso opremljeni z znanjem (s kopico podatkov, ki so jih shranili na svoja podstrešja, in tam segajo po njih, kakor se jim zdi pravilno segati), ne nazadnje med njimi mrgoli celo (aleluja, kaj naredi "povprečnemu prilagojen učni program"!) - doktorjev znanosti!!! Že res, da njihovo znanje (= nakopičeni podatki) ni tiste uporabne vrste, je zgolj šara, s katero razpolagajo, a je tudi res, da tudi sicer, v "občestvu človeškem" ni kaj bistveno drugače. In je res, da so nadpovprečno sposobni, celo to, ti "ekonomisti", sicer se ne bi, za razliko od grozovite večine, do doktoratov pretolkli!
 
Pomeni, da: 1. ti ekonomisti razpolagajo z "znanjem"; 2. ti ekonomisti celo sodijo v sfero "znanosti"; 3. ti ekonomisti so nadpovprečno sposobni (v svoji nesposobnosti, sicer, a kljub temu)... in ne morejo biti, potemtakem, tako butasti, da ne bi vedeli, da je vsaka kraja kaznovana, slej ko prej, in se ne skrivajo pred svetom, nasprotno, javno hodijo po cestah, javno hodijo predavat svoje "znanje", javno se kažejo v časopisih in pred kamerami, pomeni, da so celo PREPRIČANI v to, da - delajo prav! In da to, zlahka dopuščam takšno možnost, celo v najboljši svoji veri počno, misleč, da "državi doprinašajo"...
 
Kaj je potem narobe, z njimi, s temi ekonomisti, in z rezultati, ki se kažejo kot posledica njihovega "znanja"? Vse, bi si upal trditi, dobesedno vse, celoten družben razkroj so povzročili, s tem svojim "znanjem", s svojimi "sposobnostmi", s svojim (in občečloveškim) - načinom mišljenja, s tistim enostavnim, vzročno-posledičnim "zajemanjem sveta", s katerim razpolaga celo sleherna "razvitejša" živalska vrsta (ki pa ima, resnici na ljubo, manjše spominske zmožnosti, od človeka, pa manj podatkov na svojih podstrešjih hrani). Pojasnim...
 
Te neoliberalne ekonomiste so v šoli učili, da je dobiček eden temeljnih ciljev poslovanja slehernega podjetja. In ta uk - DRŽI! Le kdo bi proizvajal, karkoli, zato, da bi ustvarjal izgubo? Učili so jih "metod", ukrepov, s katerimi se do tega dobička pride (res je, niso jih, hkrati, učili ETIČNOSTI, da bi vedeli, ti ekonomisti, da denar nikoli ne sme biti pomembnejši od človeka... a jih tega niso učili, domnevam, bodisi zaradi tega, ker so njih učitelji menili, da je to itak nekaj samoumevnega, bodisi zaradi tega, ker so bili njih učitelji - iste "sorte" patroni, na povsem enak način delujoči "umovalci")... in kaj počnejo zdaj ti "znalci", neoliberalni (bolj ali več) sralci? Učijo o tem, in zapovedujejo, kako je potrebno delovati za dobrobit (slehernega) PODJETJA... absurd, v njihovem uku je veliko celo pravilnega, a samo NAČELOMA pravilnega, in v okvirih določenih ZADRŽKOV, o katerih pa ti dr. mr. prdonje - pojma nimajo!!! Nečesa pa jih niso učili, pravzaprav jih nihče niti ne zmore naučiti (zaradi konkretnih specifičnosti, zaradi nekih naravnih danosti, ki nedojemljivost raje izkazujejo, kot dojemljivost): če v prvo vrsto postavljam interes POSAMIČNOSTI (osebe, podjetja, česarkoli), potem ne morejo biti v prvem planu tudi - interesi SKUPNOSTI (države)! Ne gre, enostavno ne gre, da bi bil rep obenem glava, in obratno!
 
Potemtakem, če poenostavim: čeprav "znajo", čeprav želijo najbolje, čeprav se trudijo s svojim svetovanjem, čeprav imajo v marsičem načeloma celo prav... izpadajo popolni bluzerji v trenutku, ko se zavem, da sleherno podjetje obstaja ZNOTRAJ skupnosti, da ne morem ločeno obravnavati problematike podjetja in problematike skupnosti, in da moram, če želim napredek skupnosti, dajati prednost njenim interesom, in ne interesom posameznih podjetij, kajti: to, da bodo dobra podjetja "hotela zaposlovati nove delavce" je sicer res, a ne bodo jih zaposlovala zaradi tega, da bi "družbeno problematiko" reševala (in brezposelnost zmanjševala), pač pa le takrat (in tako), kadar (in kakor) bodo v zaposlovanju - lasten interes našla! In bo spet, ter znova, v nedogled, merilo dobiček, torej INTERES PODJETJA, in NE interes skupnosti!
 
Da, ti neoliberalni ekonomisti zmorejo "videti" (in dojemati) le posamičnosti, še zdaleč pa nimajo vpogleda (niti po 30 letih!!!) v to, kako njihov vpliv na posamičnosti negativno na celotno družbo deluje, ker - te celote sploh ne zmorejo v svojem mišljenjskem sklopu zaobjeti, ne zmorejo videti, da so posledice posledic nekih posledic, ki so jih sami povzročili, pripeljale do tu, kjer smo... kakor (tem ekonomistom v "tolažbo", resnici pa v ljubo) občestvo ne zmore "videti" lastnega deleža, lastne soodgovornosti pri nastali situaciji, čeprav je... (iz)volilo NEprimerne ljudi, jih dolga leta zrlo, v vseh njihovih (večinoma NEetičnih) početjih, jih dolgo dobesedno podpiralo in slavilo, ter, nazadnje, skozi lastno stisko "spregledalo" le - posledico (niti ne končno, ampak že bolečo "na otip") lastnega ravnanja!
 
Pri tem pa, jamčim, Homo Sapiens NIMA prstov zraven, če ne zaradi drugega, potem zaradi tega, ker - zmore abstraktno misliti, in ni tako neumen, da bi na lastnem pragu počepnil in se - "poduhovil"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar