sreda, 26. oktober 2022

Vsi vemo...

Obstaja neko prepričanje, obče, ki se glasi "Vsi vse vemo."

S to trditvijo bi se lahko, a le načeloma, celo strinjal, in jo dopolnil: Ja, res je, vsi vse vemo, a samo zaradi tega, ker je med temi vsemi tudi tistih par, ki zares vedo!

Kakopak, ko bi hotel biti povsem objektiven, dejstvom ustrezen, potem bi pridodal, da tudi vsi še zdaleč vsega ne vemo, je večina vedenju še skrita, tako da obstaja samo možnost nekega vedenja o že razkritem, ugotovljenem, pri čemer se...

Pri čemer se to vedenje zlahka izkaže ne samo kot nepopolno, pač pa celo povsem zgrešeno! Kadar poznaš samo del(ček) neke celote, ti je "vedenje" o tej celoti, bolj kot ne, neko predpostavljanje, ugibanje, lahko celo logično utemeljeno, a še zdaleč ne tudi dokazljivo. Pomisli...

Še do nedavnega je veljalo, da je atom najmanjši nedeljivi delec, čeprav - koliko časa že obstajajo reaktorji, jedrske elektrarne?! Že desetletja, mar ne. In - kaj počno v teh elektrarnah? Cepijo, DELIJO atome, na njih delce, pa - če nekaj, četudi sila majhnega, lahko deliš (na še manjše), potem pomeni, da to a) ni najmanjši NE-deljivi delec, in b) da obstajajo ŠE MANJŠI delci!
In teh delcev sploh ne bi bilo potrebno s trkalnikom dokazovati za to, da bi učno snov dopolnili, popravili tisti delček, ki o atomu, najmanjšem nedeljivem delcu govori.
Bi bilo potrebno, ko učni programi, šole in šolniki ne bi vsega "vedeli", ko bi svetu vladala logika, razum, in ne neka obča bebavost. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar