nedelja, 23. januar 2022

Kaj je demokracija in kako naj bi potekalo odločanje?

Domnevam, da si opazil, to, da sem besedo demokracija zapisal brez navednic oz. narekovajev, potemtakem – govorim o nekih povsem drugačnih, drugih stanjih, kot so ta, katere neumnost poraja, opredeljuje! Pa ko bi samo za neumnost šlo…
 
Osnovna opredelitev demokracije je nespremenjena, potemtakem – da, demokracija je vladavina ljudstva, ampak…
Da, tudi besedo ljudstvo sem zapisal brez navednic, potemtakem tu govorim o skupu posameznikov (ljudi), ki ustrezajo temeljni opredelitvi (definiciji) Človeka, pa vsi, in vsak med njimi pripada vrsti, imenovani Homo Sapiens, Človek, razumsko bitje.
Tudi ta definicija še vedno velja, in, žal, ni nobene druge stvari, vsebine, značilnosti, po kateri bi pojem človek lahko kakorkoli drugače pojasnili (opredelili), kot z razumom, pomeni…
Pomeni, da so ljudje razumska bitja! In – da vse tisto, kar objektivno NI razumsko, ne sodi v omenjeno vrsto!
Mimogrede: če ne verjameš, da obstajajo drugačni, od tebe, ki zmorejo ne samo drugače (živeti), kot ti, pač pa zmorejo še krepko dlje, višje (do)seči, potem pomisli na tiste, katerim ti praviš »geniji« - večinoma so se izkazovali kot nekakšni odpadniki, celo norci, ko so, sami nasproti VSEM OSTALIM, ja, nasproti tebi in ostalim, ta pametnim, ugotavljali, da svet ni takšen, kakršnega ti (vi) vidiš(te), in so dospevali do ugotavljanja dejanskih stanj, dejstev, Resnic!
Z drugimi besedami: demokracija je možna, celo samoumevna tam, in takrat, kjer, in kadar, neko skupnost sestavljajo – RAZUMSKA BITJA! Takšna bitja namreč ne samo da razumevajo realnost, pač pa so jo zmožna kakovostno spreminjati, obenem pa so (ne samo umsko, posledično tudi značajsko) KREPKO DRUGAČNA OD OBČOSTI! Pa jim je empatija PRIROJENA, in IMAJO ENAKA MERILA, za druge in zase (še huje: do sebe so strožja kot do ostalih, katerim, vsaj na začetku, neke olajševalne okoliščine iščejo), so NAČELNA ( = ne spreminjajo mnenj/stališč, tako, »po potrebi«, njihova ravnanja so skladna njihovim besedam), potemtakem tudi etična oz. moralna…
Potemtakem – demokracija je utopija?
KO bi bila, nekaj utopičnega, potem sploh ne bi mogla obstajat, NIKJER in NIKOLI, vendar - obstajajo neki manjši kolektivi (skupnosti), v katerih so zbrana razumska bitja, in v katerih zmorejo dogovorno obravnavati in razreševati problematiko, s katero se soočajo, potemtakem – NI utopija, vendar bo ostala nedosegljivo stanje, vse do takrat, dokler človeški svet ne bo zares svet Človeka…
Če pa temu nikoli ne bo tako, potem tudi demokracija nikoli ne bo zaživela na ravni neke države, celo krajevne skupnosti!
 
Kaj je odločanje, predhodno dogovarjanje, potemtakem kakšen je predpogoj demokracije?
Odločanje, tisto edino pravilno, umno, NI to, kar poznamo, pač pa je – popolno nasprotje taistega!
Predstavljaj si »norišnico«! V njej je 90 bolnikov, ki pojma o realnosti nimajo, in 10 članov osebja, ki, domnevajmo, »vedo za kaj gre«. In v to norišnico uvedejo demokracijo, in vsi imajo pravico povedati svoje mnenje, in vsi imajo pravico (so)odločati. Kaj misliš. Kako se bo izkazovala ta, njihova »demokracija«? Ne veš? Povem – samo malček slabše, kot se izkazuje ta, siceršnja, »naša«! Ker, veš – za to, da si, objektivno gledano, neumno bitje, za to ni potrebno, da »znoriš«, zadošča že tvoja naravna zasnovanost, nagonska.
V »demokraciji« odloča večina. Večina pa je, objektivno – butasta! Žal. In preveč, krepko preveč je že primerov, v času, ki te trditve nikakor ne ogrožajo, kaj šele, da bi jo spodbili, jo za neresnično izkazali!
 
V demokraciji NE odloča večina, pač pa odloča – KAKOVOST predloga, zamisli, mnenja!
Ker se zavedam, da je to, kar sem zapisal, večinoma nerazumljivo, pojasnim…
 
1.      Kadar si v neki skupnosti, kadar to skupnost ODGOVORNO sotvoriš, takrat naj bi imel vsak posameznik, v njej, pravico izraziti svoje mnenje!
2.      Kadar si v neki skupnosti, in tej skupnosti želiš le dobro, celo najboljše med možnim, potem – SLIŠIŠ (in ne samo »slišiš«) mnenje VSAKEGA posameznika, to mnenje obravnavaš, ga proučiš, ugotavljaš njegovo (po vsebini, po kakovosti, po realnosti oz. z/možnosti izvedbe) kakovost, z drugimi besedami – neko stališče, mnenje, predlog je tisto, kar »prevaga« (je odločilnega pomena) pri njegovem sprejemanju oz. nesprejemanju, pa – če je mnenje dobro, če upošteva interese, želje, zmožnosti… vseh in vsakogar, potem je tudi sprejeto, potem, samodejno, tudi ni nobene težave v tem, da bi si zagotovilo podporo!
3.      Kadar v neki skupnosti, takšni, kakršno tu obravnavam, pride do dileme, pa se iz-oči-v-oči znajdeta dve (ali več) mnenji, ki sta sicer kakovostno malodane identični – šele takrat je primarnega značaja za odločanje število glasov ( = večina)! Do takrat je bila namreč odločujoča SAMO KAKOVOST predloga!!!
 
Kaj pa tu, v »demokraciji«?! Potrebuješ dodatna pojasnjevanja, ali bi – bilo bolje, ko bi, znova, tistih nekaj besed o demokraciji-v-norišnici prebral?!
 
Omogoči ljudstvo – imel boš demokracijo!  Ostani pri »ljudstvu« - ostal boš pri »demokraciji«.
Potemtakem lepa izbira, med ostati v norišnici ali iti iz nje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar