petek, 21. januar 2022

Ob nepismenih jezikoslovcih

Po starem pravopisu je veljalo, da se imena zapisujejo z veliko začetnico. Če bi hotel dodatno poudariti zapisano opredelitev, in je s tem, vsebinsko gledano, prav nič spremeniti, bi dodal besedico »VSA«.
Po novem pravopisu se imena državnih praznikov zapisujejo z malo, začetnico…
 
Obstajata dve zadevi, ki kot veliko spornost označujeta to, novodobno jezikovno spremembo.
 
Prva zadeva je – princip, načelo! Kadar želiš določeno vsebino opredeliti, takrat jo opredeljuješ v podobi pravila, in to pravilo MORA veljati za vse posamičnosti (vsebine) ki sodijo pod »isto streho«. In imena so imena, ne glede na to, koga ali kaj z njimi označujemo. Potemtakem – bi bilo potrebno, tudi po novem pravopisu, imena državnih praznikov zapisovati z veliko začetnico, ker…
Še malo, pa se bodo spomnili, ti, »genialni« jezikoslovni BEBCI, tega, da pa bi lahko tudi imena gora, rek, dežel… zapisovali z malo, kajti – če že »ljudstva« ne moreš opismeniti, ga nečesa naučiti, potem…
Potem se »razvoj« kaže tako, da prestaviš v vzvratno prestavo, in da »znanost« postane, v končni fazi, tisto, kar zmore to »ljudstvo«. Upoštevaje, da umsko ničesar ne zmore…
 
Druga zadeva je povsem praktične narave. In za primer uporabim besedno zvezo »novo leto«.
Kadar, denimo nekje v decembru, zapišem »novo leto«, potemtakem z malo začetnico, takrat – mislim na celotno, prihajajoče leto, kajti to, CELOTNO leto je novo, v odnosu na trenutno. Kadar pa taisti besedi zapišem z veliko začetnico, takrat imam v mislih nek konkreten, po trajanju krepko omejen čas, pravzaprav zgolj nekaj trenutkov, tistih – v okviru katerih se dosedanje leto prevesi v neko drugo, v novo! In, aleluja, to novo niti ne more trajati dvanajst mesecev, kajti že po nekaj mesecih postane – tekoče, aktualno, prav nič več novo.
 
Da različne podobe zapisov o različnostih govorijo, ti ponazorim z besedo »janez«. Kadar to besedo zapišem z veliko začetnico, takrat zapisujem (osebno) ime, nekega Janeza, pač. Po drugi strani pa – kadar jo zapišem z malo, začetnico, takrat v prispodobi govorim o nekem povprečnem podalpskem zarukancu!  In oba zapisa sta, upam, da je temu tako, še vedno dopustna, v odvisnosti, pač, o čem s to, ali ono podobo zapisa govoriš.
 
Ti sodobni »jezikoslovci«, kakor tudi vsi ostali, sodobni »znanstveniki«, počnejo le dve zadevi, in obe nista niti malo dobri. Prvo: puščajo zalet bebavosti, ne samo svoji, pač pa bebavosti celotnega okolja, pa postopoma, a zanesljivo, vračajo stanja v neke davno minule (očitno ne zares minule) čase, v čase še močnejše nepismenosti, v čase še močnejšega neznanja, v čase, ko je bebavost povsem prevladovala (in se je znanost šele začela boriti za svojo pravico do obstoja)! Druga stvar, ki jo počnejo, pa je razvidna že iz (neposredno) predhodnega zapisa: živela Kamena doba!
 
In, mimogrede: kdor spremlja, to, kar zapisujem, skozi leta, ta, morda, pomni, da zadeva, katero v tem zapisu opisujem, še zdaleč ni edina problematična, ma – NEUMNA, ŠKODLJIVA, nasprotno: malodane iz dneva v dan je vse več »cvetk«, ki ne samo da kvarno na jezik (in vse ostalo) delujejo, pač pa to, na kar delujejo, dobesedno uničujejo, razkrajajo, vračajoč stanja na…
Ja, sem že maloprej zapisal na katero raven, stopnjo »vedenja«, »poznavanja«, ne nazadnje – živetja, obstajanja!
 
So ti, ki tako razkrajajo jezik, jezikoslovci?
So, očitno, da so, kajti družba, celo stroka, pardon – »stroka« jim je namenila, in priznala, takšen status.
So nepismeni?
Nedvomno, pa še kako nepismeni! Čeprav ne bi smeli biti, kajti prav ti so študirali jezik, potom študija celo do nekih akademskih naslovov dospe(va)li!
Kako potem, da so nepismeni, če pa so strokovnjaki?
Zato, ker so »strokovnjaki« samo na papirju, dejansko pa so daleč od stroke!
Čemu?
Preprosto (in to velja za dobesedno vsa področja znanosti, in tudi umetnosti, potemtakem za vse tisto, s čemer naj bi se izključno Razum ukvarjal) – nagonsko bitje se rodi, in umre, kot NErazumsko in – kadar nisi, objektivno, zmožen razumevanja, takrat sicer lahko uspešno papagajsko šolo, celo tisto najvišjo, opraviš, če pridno delaš, in se ponavljati naučiš, a dlje kot do tistega foh-idiot ne boš dospel!
 
P.S.
Pa nikarte verjeti, mojim zapisom, besedam, ker – jaz nimam doktorata, in nikdar nisem silil k njemu, ti, nagonski bebci, pa so dospeli do njega, pri čemer – le kaj je tisto, kar obči, nagonski bebavosti potrjuje neko »znanje«, »strokovnost«, če ne zadeve, katere je moč videti, jih s čutnim zaznavanjem kot obstoječe prepoznati (revčki nimajo drugih orodij, pa Svetu ne kaže drugače, kot da je tak, kakršnega vidijo!), in med tem, kar je moč videti, so tudi – (šolska) spričevala (naslovi, funkcije, položaji). Ja…
Obči bebčki šele takrat »vidijo« koliko so »strokovni« ti, njihovi »strokovnjaki«, kadar država uboga, te »strokovnjake«, pa razproda vse, in, denimo, tudi proizvodne vire, ter se, posledično, »strokovna in strokovno« znajde – v riti!
Ne vem, ne bi, vsaj za nekaj desetletij, namesto obveznega cepljenja proti kovidu, uvedli obvezno kastracijo/sterilizacijo vseh teh, ki so s šimpanzovimi geni »okrašeni«?!
 
Aha, še to…
Staromodnost NI moja značilnost, še zdaleč ne, kajti še vedno obstaja nek delček dejanskega razvoja (revež, bolj kot ne se trudi zaman, a kljub temu), še vedno velja, da nova, in dejanska spoznanja nadgrajujejo, celo nadomeščajo stara, poprejšnja (nepopolna, celo napačna), še vedno razum deluje tako, da upošteva dejstva (in še nič koliko jih je neodkritih, bolje – neugotovljenih, na vsakem in vseh področjih)… pa si neke okostenelosti, nekega vztrajanja pri starem, samo zato, ker je staro, niti v mislih ne dovoljujem, a, kljub temu – kadar se, tu in tam, znajdem v dvomih, takrat sežem po prejšnjem, starem pravopisu. Njega so spisali pismeni, razumski jezikoslovci. Tega, »sodobnega«, prepuščam bebcem, tako avtorjem, bebavim »strokovnjakom«, kot morebitnim uporabnikom, prav tako bebavim. »Ljudstvo« pa itak ne uporablja pravopisa, čemu bi ga, ko pa že samo po sebi »ve«, kako je »prav«, pa mu pravopisi, ti novi, samo sledijo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar