sobota, 22. januar 2022

Šviclandija? Daj, ne seri!

V prejšnjem zapisu sem na temo praznoverja govoril, in, med ostalim, zapisal, da v to praznoverje sodi tudi verjetje v drugo-švico. Potemtakem, da takšno verjetje nima neke oprijemljive, realne osnove!
Tu pojasnjujem, zakaj je temu res tako, vendar – najprej ugotovimo tisti ZAKAJ je Švica tako dobro, čvrsto stoječa, gospodarsko, finančno?
 
Švica ima gore, gorske pašnike in pašo, pa dobro mleko, sire, čokolade proizvaja!
Ne me hecat! Druge države nimajo gora, gorskih pašnikov in paše, druge države ne proizvajajo nekih sirov, ki so dobri, priznani, in po temu ustreznih cenah gredo v prodajo? Še več – te, druge države, so večje, od Švice, raznolika področja imajo, celo rodovitnejša tla, kot so tista med švicarskimi vrhovi, ugodnejše podnebje, in ne samo da več hrane proizvajajo, pač pa tudi krepko bolj raznoliko, več vrst, te hrane, proizvajajo, in proda(ja)jo, pa – kljub temu niso tako čvrste, kot je Švica!
 
Švica ima turizem!
Res. Francija, Italija, Grčija ga pa nimajo?! Še več, omenjene lahko, poleg gora, tudi morje ponujajo, pa pokrajine, ki niso ne gorske, ne morske, a so tako lepe, in je v njih podnebje tako milo, da turistov ne manjka. Je pa res, da ne nudijo švicarskega jodlanja, ampak, verjel ali ne – tako, ob kozarcu, nekje na vrtu, in po večerji, krepko raje nekemu francoskemu šansonu prisluhnem, kot švicarskemu jodlarju!
 
Švica ima urarstvo!
Res je, in celo dobre, točne, temu ustrezno drage so, švicarske ure, ampak, veš, tudi druge države imajo neke svoje proizvodnje, tudi urarske, pa pohištvene, proizvodnje gospodinjskih naprav, ne nazadnje, avtomobilsko proizvodnjo! In celo take avtomobile proizvajajo, da so dobri, in dragi, pa je, kljub ceni, potrebno čakati nanje, ker s proizvodnjo ne dohajajo povpraševanja. In – prepričan sem, da je moč z avtomobilom krepko več zaslužiti, kot z uro! Pa je Švica, še vedno, nekaj posebnega.
 
V Švici so pridni.
Verjetno, da res. Sam bi sicer besedo priden v navednicah, vsaj večinoma, zapisoval, a naj bo, so pridni, čeprav – kaj Nemec, v Nemčiji, za nekim tekočim trakom, ni priden? Bentiš, še vsak janez, ki se poda na delo, v Nemčijo, točno ve, kaj od njega pričakujejo, zahtevajo, in ve tudi to, da – če bo »delal« tako, kot »dela«  tu, ga bodo hitro v rit brcnili!
 
Potem pa ne vem…
Vem, da ne veš, ampak nikar se, radi tega, ne sekiraj, nisi edini. Pravzaprav absolutna večina – NE ve! Poglej, ti bom skušal pojasniti…
 
Samo dve »malenkosti« sta, zaradi katerih je Švica tako uspešna. In obe »malenkosti« je, taista Švica, uspela dogovoriti (s preostalo Evropo) že dolgo nazaj, bi že v stoletjih lahko veljavnost tega dogovora šteli…
 
Prva »malenkost« - v Švici je zajamčena tajnost bančnih vlog. Tja, v njihove bančne trezorje, lahko dobesedno vsakdo prinese tisto, kar, pač, prinese, in tudi če bi sam Titanik prinesel, ga – nihče ne bi povprašal niti po imenu, niti kako je dospel, do tega Titanika! Pravzaprav niti bančnega računa ne bo prejel, kot potrdilo za svojo vlogo, kajti po takšnem, bančnem računu, je moč tudi njegovega lastnika izslediti, pač pa – prejel bo geslo, in to geslo bosta vedela samo dva, najemnik trezorja, in bankir. Zdaj pa takole…
 
V te, švicarske, bančne trezorje so nosili malodane iz vseh evropskih dvorov (in tudi iz tistih neevropskih). Vanje so nosili, kasneje, tudi razni predsedniki, takrat že republik (tudi tistih izven Evrope). Po istem principu: nihče jih o ničemer ni spraševal, veljalo je samo-ti-čim-več-prinesi, ker…
Tudi to, kar v teh trezorjih leži, sodi v tisto osnovo, na temelju katere opredeljujejo moč, vrednost, čvrstost neke valute! In za švicarski frank je splošno znano, da je konstantno trden, in vreden. Obenem pa…
 
Pomnim. Jugoslovanska vlada si je dolgo časa prizadevala priti do premoženja, katero so, v te iste trezorje, nosili iz nekdanjega jugoslovanskega dvora, vendar – ker nihče ni poznal (in ga tudi danes ne, z izjemo bankirja, kakopak) gesla, je tisto premoženje še dandanes varno spravljeno v švicarskem bančnem trezorju! In ne samo to, pač pa – ne vem, priznam, koliko časa mora preteči, od zadnjega odpiranja trezorja, preden banka (ki, preprosto, ugotovi, da najemnik trezorja več ni živ, da ne obstaja, da ne poravnava najemnine) to premoženje – prevzame v svojo last! In močno verjamem, da premoženje omenjenega dvora ni edino, v švicarskih bankah, radi katerega si tamkajšnji bankirji prste oblizujejo!
 
In, mimogrede: takšnega dogovora kasneje, v vsej Evropi, več ni bilo, nikoli, pa čeprav so si ga posamezne države skušale izposlovati. Pa tudi slovenski politiki to ne bo uspelo, celo tedaj ne, če bo, po nekem čudežu, umne politike imela na čelu države!
 
Druga »malenkost«? Švica je – nevtralna država! In tudi ta nevtralnost pripomore k, vsaj tozadevno, večji varnosti bančnih vlog, kajti tudi v času druge svetovne vojne, ko so pustošili povsod, po vseh ostalih državah, nikomur na pamet ni padlo, da bi pustošil tudi po Švici!
 
Je pa res, da ima Dežela neko posebnost. Že res, da se po njej bistveno ne razlikuje, od nekih drugih, novonastalih »demokracij«, a kljub temu. In ta posebnost so – »osvoboditelji«, in ti »osvoboditelji« so imeli, in še vedno imajo, svoje »intelektualce«! Že res, da jaz teh »intelektualcev« niti za traktoriste ne bi zaposlil, a je, po drugi strani, res tudi to, da – ti »intelektualci«, po svojih možganskih nezmožnostih, povsem ustrezajo svojemu »ljudstvu«!
 
Aha, še ena »malenkost«. Resda sem tudi o njej kakšno besedo, večkrat, zapisal, a vseeno:
Ubogo revše, ki se ves čas svojega obstajanja potrebuje po nekom zgledovati, temu nekomu slediti, skušati posnemati ga, kajti takšno ravnanje govori samo o eni zadevi, o tem, da – to revše v sebi prav ničesar posebnega nima, nečesa, po čemer bi lahko bilo kot nekaj-posebnega prepoznano, nečesa, na temelju česar bi lahko uspešno svojo bodočnost gradilo!
 
Razumljivo?

Ni komentarjev:

Objavite komentar