nedelja, 23. januar 2022

Veš kaj je TOKOKROG?

Obstajajo številni, in različni (po vsebinah »vrtenja«) tokokrogi, pa obstaja tudi miselni tokokrog, in tudi tokokrog, imenovan – Naravna zakonitost (v te tokokroge sodijo tudi t. im. družbeni tokokrogi, tisto, kar imenujemo tudi vrtenje/obračanje/ponavljanje zgodovine), pa…
Vse , kar temelji na nagonih, se vrti po teh tokokrogih, in izven njih zmore dospeti samo – Človek, razumsko bitje!
 
Tokokrog je proces, znotraj katerega ZADNJA POSLEDICA VEDNO POSTANE VZROK nekega izhodiščnega stanja, oziroma, če drugače zapišem, potem – zadnja posledica je vedno prvi vzrok! Pojasnim, s konkretnim primerom, kateri bi moral biti poznan dobesedno vsakomur!
 
Poglejmo, kakšen je tokokrog, denimo, neke gore…
 
Gora – (odkruši se) skala – (odkruši se) kamen – (odkruši se ) pesek – (odkruši se) mivka – (ko se mivka nalaga, nastane) kamnit masiv (lahko mu rečeš blok, plast, kakorkoli, vsebine  z različnim poimenovanjem ne boš spremenil) – (tektonski premik ta masiv spremeni, nastane) gora!
 
Pomeni, da smo od gore (spet) prišli – do gore. Res je, ta, nova gora, je drugačna od izhodiščne, a je, še vedno, gora!
In, res je – dvajseto stoletje se drugače izkazuje kot se je katerokoli poprej, a je bebavost, ki razkraja, še vedno – bebavost, ki razkraja.
Drugače: v nenehnih konfliktih je popolnoma vseeno, to, če se spopadaš s kamenjem, gorjačami… z loki, kopji, meči… s puškami, topovi, raketami… kajti tehnološki razvoj se odvija, a taisti tehnološki razvoj ne spreminja tistega, kar nagonska bitja žene v »razreševanje problemov z uporabo pri/sile« (kako boš drugače, ko pa niti razumevaš ne, ko niti sebe ne zmoreš o/brzdati, kaj šele, da bi se bil zmožen dogovarjati, dogovoriti, pa da bi dogovor res veljal, trajno?!).
Ja, »zgodovina« se vrti ( = se ponavlja), čeprav so podobe tega vrtenja drugačne (pač, zamenjaš vrtiljak, pa namesto na konjičih, lesenih, sediš na slončkih, tudi lesenih. Velika, gromozanska razlika, mar ne?)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar