petek, 21. januar 2022

Kaj pa prej, ko še ni bilo javnega šolstva…

… boš rekel, da takrat ni bilo neumnih, in neumnosti, na položajih?!
 
Ne, tega ne bom, in nikoli ne bi, trdil, ampak…
 
Takrat, prej (bolj kot greš nazaj, skozi čas, bolj trditev velja), ko je bilo potrebno šolanje plačevati, tudi takrat so bili neki obrtniki, na primer, ki so se NAUČILI dobro izdelovati določene zadeve, in so bili dovolj pridni, da so zmogli zaslužiti, ter zbrati denar, potreben za šolanje njihovega podmladka, samo – prej se je zgodilo (dlje kot greš nazaj, redkejši so primeri), da se je neumnež izšolal, sedaj pa, ko se lahko malodane vsakdo šola, pa – se dogaja. Potemtakem so bili prej neumni-na-položajih izjema, danes pa so pravilo!
 
Potem bi bilo potrebno še dvigniti šolnino, da bi bilo, še bolj, kot nekoč, težje priti do izobrazbe?
Ne, žal ne, ker – prav ti, ki NE upoštevajo osnovnih meril človečnega sobivanja (etičnosti, predvsem), prav oni so – finančno gledano – najbolj učinkoviti, pa bodo prav oni (če ne samo oni) v takšnem primeru prišli do možnosti šolanja!
 
Kaj pa bi bilo potrebno narediti, da temu ne bi bilo tako?
Ah, nič posebnega, »samo« - bodisi laboratorijsko ugotoviti prisotnost (ali odsotnost) nekih genov, zlasti tistega MCPH1, genov, značilnih za opice, in Neandertalca, bodisi pogovorno ugotoviti – zmožnost razumevanja, razumskost (ali, v primeru nezmožnosti, nagonskost) kandidata-za-šolanje. Obenem pa…
 
Saj ne trdim, da jih sploh ne bi bilo dobro učiti, le – naj se učijo tistega, za kar so tudi zmožni, denimo nekih obrtniških del… ne pa, da segajo na vsa področja, na katerih, potem, čeprav »naučeni«, samo destruktivnost, ali, v najboljšem primeru, nemoč izkazujejo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar