sreda, 26. januar 2022

Podzavest, šefica ustroja?!

Res je, zadeva, o kateri danes govorim, ima predpono »pod«, pa bi se dalo, po tej predponi, sklepati, da je podzavest nekaj manj vrednega od zavesti, da je zavesti PODrejena, čeprav se ta »pod«, v bistvu nanaša zgolj na neko, recimo temu tako, krajevno opredelitev, kot sta, na primer, Zgornji Log in Spodnji Log, pa je prvi na hribu, drug pa pod njim. In tako naj bi predpona opredeljevala tudi za- in podzavest (prva višje, druga nekje-v-globočinah).
Že uvodoma sem zapisal trditev, ki zmore biti hudo sporna, celo nepravilna, takrat, in tistemu, kadar (komur) niso razumljive zadeve, povezane z izkazovanjem človeka, in človejaka, kajti… Gremo počasi, po korakih!
 
Podzavest je shramba vseh podatkov, tistih, pač, s katerimi si se, vede ali ne (zavedajoč se tega ali ne) srečal v svojem živetju. Vseh! Vendar ni samo to, daleč od tega, podzavest je (prav zaradi tega, ker hrani vse te podatke, potemtakem tudi neke izkušnje, potemtakem tudi neke možne kombinacije izkazovanj, tvojih in okolja) tudi VARUH in, posledično – VODNIK tebe, kot posamičnosti! Še več…
 
Pri človejakih (nagonsko zasnovanih bitjih) lahko, pogojno in vsaj deloma, postavimo ENAČAJ med podzavestjo in nagoni! In ta enačaj si hoče priboriti pravico do obstoja tudi pri razumsko zasnovanih bitjih, takrat, kadar le-tem neka psihična obolelost počasi načenja (zmanjšuje) mišljenjske zmožnosti (pa vse bolj postajajo, po izkazovanjih, podobni nagonskim človejakom)!
Podzavest tako zmore biti tisti »notranji glas«, nek »čut«, katerega ne veš, kam bi ga zapisal, komu pripisal, ki te, takrat, ko se v sebi neprijetni situaciji znajdeš, svari v smislu tistega obrni-se-in-pojdi-stran! In, ja…
 
Podzavest dejansko JE šefica ustroja, in to je pri vseh nagonskih bitjih (potem tudi pri človejakih), katerih ravnanja usmerjajo nagoni, in to skuša postati (marsikdaj, če ne celo večinoma, ji tudi uspe) tudi pri razumsko zasnovanih, a psihično obolelih, ki se začnejo (prav zaradi tega, ker podzavest zasede šefovsko mesto) obnašati natanko tako kot – nagonska večina!
Pri razumsko delujočih je zadeva krepko drugačna: ti posamezniki namreč zmorejo prevzemati odgovornost, posledice odločitev, svojih, pa… denimo v vojnah, je prihajalo do primerov, čeprav izjemno redkih (pač, Homo Sapiens je izjemno redek, psihično zdrav pa še redkejši!!!), ko – je vojak odklonil ukaz, da ustreli nekega jetnika, zvezanega, nemočnega, pa čeprav je vedel, ta vojak, da bo kazen za odklonitev tega, konkretnega ukaza, takšna, da bodo ustrelili njega! Temu, takšnemu ravnanju se pravi načelnost, etičnost (da pridodam ti besedi, opisno, v slovarček tujk, za občost, ki niti tega ne ve, kaj konkretna pojma sta, kako bi šele vedela, kako se izkazujeta)!
 
Kako te podzavest varuje, in usmerja? Preprosto…
Pri nagonskih, človejakih, takole: kadarkoli se lisica poda v šoping, se zajčki potuhnejo, pa četudi bo lisička proti kurniku zavila… ko pa lisičko izda sreča, in jo ujamejo, takrat vsi zajčki pritečejo na plano, in se derejo držite-tatico! Gradbena podjetja, in ostala, kakopak, v bistvu kar celotna država, in Svet, pa kraje, in pošteni molčeči, mar ne…
Pomeni, da te podzavest (nagoni) takoj, ko začuti neko MOREBITNO nevarnost zate, opozori in povede v tisti (najmanj) potuhni-se, ali ne-izpostavljaj-se… pa kaj potem, če ni prav, »meni« itak samo »moja« rit šteje, in ugodje »moje« roti je »moja« edina ljubezen, dejanska, in »moja« edina vrednota, dejanska!
 
Pri razumsko zasnovanih (pa ne govorim o otrocih, ki, itak, niti dovolj izkušenj niso nabrali, preden jih začne nagonska živalskost, pardon, bebavost v svoje kalupe tlačiti, dovolj izkušenj, da bi skoznje sploh spoznali, da obstajata dva svetova, znotraj dvonogega, živalski in človeški, pa da bi spoznali, da obstajajo tudi drugačne možnosti, drugačna izkazovanja, od teh, občih, »oportunih«, nemoralnih, nagonskih!) iščemo tiste redke (ki še niso, ali pa so v manjši meri, psihično okvarjeni)), ki vedo, da so načela, in načelnost, predpogoj človečnega sobivanja, ki vedo, da je krepko premalo (in popolnoma nemoralno, dvolično, hinavsko) poštenost raznašati izključno na jeziku, pa še to takrat, nekje za vogalom, kadar te ne more slišat tisti, ki zate palico nosi, tiste redke, katerim – podzavest NI šefica ustroja, pač pa se zavestno, v okviru etičnega, podajo v bran nekih načel (pa čeprav se, pri tem, zavedajo, da s svojim početjem lastno varnost ogrožajo)!
 
Kako te usmerja?
Pa del tega usmerjanja je pojasnjen že maloprej, v smislu lisica-gre-potuhni-se (ali pa v smislu govori-in-obnašaj-se-kot-zahtevajo-od-tebe-sebe-POTLAČI-v-globino-POSTANI-SAM-SVOJ-UJETNIK-da-boš-njim-podoben-in-te-bodo-nehali-trpinčiti!!! = kadar napačna prepričanja postanejo vodilo nekega razumskega bitja, takrat ta prepričanja povzročijo PSIHIČNO OBOLELOST!), ampak – obstajajo tudi drugačna usmerjanja, ker…
Zapisal sem že, da so vsi podatki, s katerimi si se kadarkoli v svojem obstoju, zavedajoč se ali ne, srečal, shranjeni v podzavesti, pa – ko pride do hujše neke poškodbe, in do psihofizičnega stanja, kateremu pravijo, tako, »strokovno«, travma… ali ko pride do hujše psihične okvare (obolelosti, bolezni), takrat se zna zgoditi, in se dogaja, da se mora, ta, poškodovan in/ali obolel, znova (na)učiti določenih zadev, celo takšnih, katerih izvajanje mu je bilo prej povsem samoumevno, običajno, sploh mislil ni nanj! Pa se moraš, spet, naučiti, na primer, hoditi, ali oblačiti se, in samemu sebi daješ navodila zdaj-ta-noga-zdaj-druga-počasneje… ali v-ta-rokav-ta-roka-v-drugega-druga… Da, ko ne bi bilo podzavesti, takrat se v nobenem primeru več ne bi pobral iz stanja, v katerem je zavest (zavedanje) ohromljena (ne glede na vzrok ohromitve, upam si trditi, da gre, vedno, za strah, bodisi za strah pred ponovitvijo poškodbe, bodisi za strah pred tem, da bi se, znova, začel izkazovati tako, kot si se poprej, preden so te butci v kalup stlačili!).
 
Se  podzavest zaveda?
SE, pa še kako se zaveda, čeprav naša zavest NEPOSREDNO NE dospeva do ugotavljanja tega zavedanja podzavesti, ampak…
Človek, razumsko bitje, se je zmožen zavedati sebe kot celote, potemtakem se je zmožen, načeloma vsaj, z razumevanjem, prebiti tudi do spoznanja o tem, da se podzavest zaveda dejstev, dočim človejak, kakor vsa nagonska bitja – nima enovite zavesti, nima enovitega zavedanja, zato se tudi obnaša po sistemu kakor-veter-piha, se NIKOLI ne more zavedati niti sebe kot celote (kaj šele vsega ostalega!), pa je zategadelj v lastnih očeh vselej načelen, moralen, pošten, čeprav, zares, to – NIKOLI NI!!!
Ko sem zapisal, da se Človek zmore zavedati sebe kot celote, takrat… ma, pojasnim, s primerom!
Nekega vesolja, ali oceana, NIKOLI ne bomo spoznali do neke zadnje »pikice«, ki ga tvori, a kljub temu, že doslej spoznano je dovolj, da zmoremo ugotavljati neke principe, zakonitosti, po katerih se to vesolje, ocean, obnaša. Potem pa »zgolj«, na osnovi načela verjetnosti, ta spoznanja širimo tudi tja, do koder (fizično in še) nismo segli.
Enako je s podzavestjo – neposrednega vstopa (dostopa do nje) vanjo NI! Vendar – če zmorem (uspešno) učinkovati, na to, kar imenujemo podzavest, če zmorem V njej prepoznati, najti določene vzroke, ki povzročajo psihično okvaro, če zmorem V njej te vzroke odstraniti, potem, samodejno, to pomeni tudi to, da – poznam principe delovanja, te psihe (potemtakem tudi podzavesti), da vem, kakšna se mora kot normalna izkazovati, potemtakem – če uspešno obdelam nek kos lesa, pa ta, nek izdelek, ne poči, se ne prelomi, ne popusti, pač pa ostane natanko tak, kakršnega sem želel, pomeni, da poznam ta les, poznam njegove značilnosti, njegova odzivanja na (zunanje) posege… in mi je popolnoma vseeno, če NE poznam števila vlaken, iz katerih je narejen, ali če NE poznam tistega mesta/kraja/področja, na katerem je ta les rastel, takrat, ko je še bil del drevesa!
 
Da, podzavest se zaveda, pa četudi mi tega ne vemo! Poglej…
Naša malčica želi/potrebuje bližino mame ali očeta, takrat, kadar spi. Če te bližine ne bo začutila, bo sprva njen spanec nemiren, ta nemirnost pa bo povzročila – predčasno zbujanje. Pa, ta malčica, prek cele noči, in vsake toliko, išče potrditev te bližine, hoče začutiti nekoga ob sebi, pa to počne bodisi z roko, bodisi z nogo, ali pa se kar cela stisne, k nekomu, pač. In takrat – takrat je vse v redu, ampak…
To prisotnost bližine preverja medtem KO SPI, pomeni, da se NE zaveda tega svojega početja, ga izkazuje podzavestno, obenem pa – čeprav se NE zaveda, tega početja, z njim preneha (z iskanjem bližine) v trenutku, ko bližino zazna, kar bi lahko zapisal tudi tako: KO PODZAVESTNO ZAZNA, da je nekdo poleg nje, zaključi (za nekaj časa, resda) s svojo aktivnostjo iskanje-bližine. Pomeni, da je njena PODZAVEST ugotovila, da so dani pogoji za nemoten  spanec, in če je ugotovila, pomeni, da se na nek način te ugotovitve tudi – ZAVEDA!
 
Podobno je, če tvoje telo zazna potrebo po tem, da bi odtočil, ti pa spiš kot klada… takrat se lahko pripeti, da boš sanjal o tem, konkretnem stanju (tišči-te-lulat, v sanjah, seveda), lahko se boš »videl«, v teh sanjah, kako iščeš, nekje, stranišče, kako se ti iz trenutka v trenutek  bolj mudi, najti ga, potemtakem boš v slikovnem prikazu lahko videl to, česar se sicer (ker spiš) ne zavedaš, potemtakem te bo podzavest s tem skušala prebuditi (bolj kot se ti bo v sanjah mudilo dospeti do stranišča, močnejša je potreba telesa, da odvede odvečno tekočino), pa – če ji uspe, se boš zbudil in, morda celo pravočasno, dospel do stranišča, če pa ji ne uspe… buh-pamahi-čemu-pa-so-pralni-stroji…
Kakorkoli: ko se podzavest NE bi zavedala, potem tudi NE bi vedela za to, da tvoje telo potrebuje odvesti urin, potem tudi ne bi skušala priklicati tvoje zavesti, te »ozavestiti«, da moraš na stranišče!
 
Torej, če zapišem odgovor, ga celo malo dopolnim, na vprašanje, zapisano v naslovu:
DA, podzavest JE ŠEFICA pri nagonskih (človejakih) in pri psihično (potemtakem tudi umsko) obolelem Homo Sapiensu.
NE, podzavest NI šefica, pri Človeku, zmožnem razumskega delovanja.
In – ko malo razmisliš, takrat zlahka ugotoviš, da mora razumsko zasnovano bitje HUDO umsko zboleti, da postane vsaj PRIBLIŽNO enako (podobno) povprečni, obči bebavosti. Potemtakem – Gaus, posračkal si ga, kajti NEumnost je NASPROTJE umnosti, pa je ni moč izkazati le z nekimi manjšimi vrednostmi, pač pa – če je izhodišče 0, če razum šteješ v PLUS, potem gredo obči izključno v MINUS, na neki, katerikoli tabeli! Ki, kakopak, razumsko stanje obravnava!

Ni komentarjev:

Objavite komentar