sobota, 29. januar 2022

»Sodobni človek«

Odkar je znanost spoznala, da absolutna večina tistih, ki sestavljajo t. im. človeštvo, ne pripada vrsti Homo Sapiens (Človek, razumsko bitje), je začela uporabljati drugačno trditev, pa…
 
Po novem trdi, da človeštvo sestavlja »sodoben človek«. In v tej trditvi so (vsaj) tri kapitalne napake.
 
Prvič - t. im. človeštva NE tvori SAMO »sodobni človek«, pač pa ga tvorijo (resda v krepki manjšini, številčno gledano komajda omembe vredni) tudi pripadniki vrste Homo Sapiens! Ne nazadnje – brez te vrste, ne bi bilo nekih galileov, kopernikov, tesel, ajnštajnov… pa puškinov, dostojevskih, salomonov, marksov… pravzaprav bi tudi t. im. človeštvo živelo natanko tako, kot živi ves preostali živalski svet – prilagajalo bi se okoliščinam, in niti pod razno istih ne bi spreminjalo sebi v prid!
 
Drugič – s takšno opredelitvijo teh, ki (tudi) sestavljajo t. im. človeštvo, je znanost sebi dovolila nekaj, čemur sicer NASPROTUJE (takšno ugotavljanje ZAVRAČA): opredelila je, neko obliko živetja, tako, da je o njej presojala izključno in samo na osnovi njenega izgleda, videza, na osnovi – zunanjosti. Potemtakem je znanost uporabila isto »metodo« ugotavljanja, kakršna je značilna za občost, in ta metoda je – »svet je takšen, kakršnega vidim«!
 
Tretjič – ker znanost VE, da za absolutno večino t. im. človeštva NI značilen razum (razumskost), pač pa gre pri tej večini za NAGONSKA bitja… ker bi znanost morala pomniti lastno definicijo razlike med človekom in živaljo, po kateri je za človeka značilen RAZUM(skost), za žival pa njegovo nasprotje, NAGON(skost), je termin »sodoben ČLOVEK« popolnoma zgrešen, napačen, saj lažno prikazuje neko objektivno stanje!
 
Že skozi stoletja (morda tudi tisočletja) se, kot eno temeljnih vprašanj, pojavlja sledeče, vprašanje:
Kako je lahko človek, ki je razumsko bitje, edino bitje, med vsemi poznanimi/obstoječimi, ki se izkazuje z NEUMNOSTJO?!
Kadar si visok, takrat se izkazuješ s svojo višino. Kadar si debel, z debelostjo. Kadar si pošten, s poštenostjo (in te NOBENA priložnost in NOBENA oblast NE spridi), pa…
Kadar si razumski, kadar si UMNO bitje, kako, za vraga, se lahko z lastnim nasprotjem izkazuješ, z NEumnostjo?!
Zadeva ne gre skupaj, nikakor, in nikoli ne bo šla, pa…
 
Ker je dejstvo, da obstajajo tisti, ki razumevajo, in spreminjajo, celo tvorijo… je dejstvo tudi to, da je opredelitev Človeka, kot razumskega bitja, pravilna!
Ker je dejstvo, da absolutna večina ne premore dveh podob (oblik, načinov) mišljenja, pač pa razpolaga izključno, samo s tisto najosnovnejšo (ki jo premoreta tudi človek, in, poleg njega, živalski svet)… ker je že nič kolikokrat ugotavljano, in ugotovljeno, da so zmožnosti taiste večine omejene na izvajanje določenih opravil… ker je dejstvo, da se absolutna večina izkazuje »oportuno«, kar pomeni, da v različnih okoliščinah sebi išče različne načine (tudi ali predvsem izkazovanja), praviloma tiste najlažje (zategadelj tudi NEetične!), pri čemer ji je temeljno vodilo tisti sebi/zase-dobro… ni dvoma o tem, da gre, pri tej večini, za – NERAZUMSKA bitja, potemtakem za nagonska bitja (ni namreč nekih drugih opredelitev, kot: »neživa narava« = tvarine, materija kot taka; nagonska bitja = tako rastlinski, kakor tudi živalski svet, razumsko bitje = Homo Sapiens alias Človek).
Ker je dejstvo, v tem, da kadarkoli NE razume(va)š tistega, s čemer se ukvarjaš, takrat nikoli ne boš uspešno razrešil določenih problemov, težav, s katerimi se soočaš!!! In Svet, človeški, se nenehno sooča z enimi in istimi težavami: z (odpravljivimi) boleznimi, z (odpravljivo) lakoto, z (odpravljivim) izkoriščanjem, z (odpravljivim) trpljenjem, z (odpravljivimi) vojskovanji! In za vse te težave NI kriv razum (daleč od tega, od edini zmore biti empatičen, uvideven, etičen… takšen je ŽE POROJEN), pač pa je kriva – NAGONSKOST = NEZMOŽNOST RAZUMEVANJA = NEZMOŽNOST ZAVEDANJA = NEZMOŽNOST SAMOKRITIČNOSTI = NEZMOŽNOST BRZDATI SAMEGA SEBE (vedno potrebujejo neke prepovedi, sodnike, kazni, v nasprotnem jih »priložnost za tatove naredi«… pomisli na razna mesta, v katerih, v »civiliziranem okolju«, zadošča električen mrk, pa se vrstijo vlomi, ropi, umori… v nasprotnem jih »oblast pokvari«), na eni strani, in, na drugi, nenehna lakota po imeti-še-več, pa zavist, nezmožnost tega, da bi si ta več na pošten način ustvarili…
Zaradi vseh teh »ker« velja sledeče:
 
Dokler ne bo najprej ugotovljeno, sila preprosto, dejstvo, da…
Ne bi bilo najboljše, ko bi tudi domači ljubljenčki, pa golobi, vrane, srake, vrabci, podgane, miši in ostala nagonska bitja dospela do človekovih pravic (in zlasti do tiste, ki o pravici do soodločanja govori!)!
Nato pa poskrbljeno tudi za to, da bodo domači ljubljenčki, pa golobi, vrane, srake, vrabci, podgane, miši in ostala nagonska bitja sicer lahko živela »pod isto streho« s človekom, se »šlepala« na njegov račun, bila celo deležna tistega, za kar niso sama zmožna poskrbeti… vendar POD DRUGAČNIMI POGOJI!
Do takrat bodo veljale izjemno bebaste »ugotovitve«, po katerih je človek, taisto bitje, ki z raketo leti na Luno, tak bedak, da na vsem svetu ni – večjega bedaka!
In do takrat bo govor o odpravi vseh tistih negativnih dejanskosti, o kateri sem malček nazaj zapisal, le – prazno, jalovo besedičenje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar