nedelja, 19. marec 2023

Dejstva so dejstva...

Dejstvo, boleče dejstvo, a, kljub temu – dejstvo…
 
Niti delčka, ja, enega samega delčka tistega, kar sem naredil tebi in zate, nikoli, ampak zares nikoli ne boš mogla povrniti! Enega samega delčka ne! Nikoli!
 
In za en sam delček tistega, kar si povzročila, kar povzročaš, in kar še boš povzročila, Mali, in meni, se ne boš mogla odkupiti, nikoli, pa če v neskončnost živiš! Živiš?! Ne, ne živiš, zgolj obstajaš, bedno obstajaš, čeprav nekoč temu ni bilo tako! A zdaj je, in za to, kar je, in kakor je, se ne potrebuješ naokoli ozirati, zadoščalo bi, ko bi pred ogledalo stopila, in se soočila s tistim, kar bi v njem videla! Ko bi se zmogla, kakopak, soočiti s samo seboj. Že veš, čemu se ne moreš!
 
Povej, en sam razlog, ki bi, v tem trenutku, obstajal, zaradi katerega bi si, znova, zaslužila tisti nekoč?! Zaradi katerega bi si, znova, zaslužila mojo roko, moje upoštevanje tebe, mojo podporo, mojo pomoč?! En sam razlog!
 
To, kakor se izkazuješ, to, kot KAJ se izkazuješ, me namreč, v popolnosti, sleherne, še tako majhne, neznatne, obveznosti odrešuje.
Tisto, kar je bilo, si sama popljuvala, zavrgla, prek vseh meja dobesedno zasvinjala! Sama! Poteptala, tako poteptala, da ko bi se trudila, bolj ne bi mogla! Ja, sama si povedala, da ti tisti nekoč nič ne pomeni, prav nič! V redu, sprejmem.
 
Mala? Nanjo sem se skliceval mesece dolgo, in to počel povsem zaman! Še več, pripisala si mi, zaradi tega, nekaj, s čemer se v življenju, za razliko od tebe, nisem izkazoval! Enkrat samkrat ne! Izsiljevanje! Beda, beda vseh bed!
 
Ja, res je, v tem trenutku zmore samo Mala biti ta razlog. Samo in izključno ona. Ne ti, ne jaz. Mene je bore malo ostalo, za tisti nekoč. Ti si pokazala, da ga sploh vredna nisi.
Res je, za tiste, katere imam rad, sem pripravljen tudi »drek« goltati. In svoje otroke imam rad! Vendar – nisem pripravljen vsakega »dreka« pogoltniti, in še manj od vsakogar! Od tistih, ki so me z »drekom« dodobra nasitili, in mednje sodiš tudi ti, pa še kako sodiš, na sam vrh, in daleč v ospredje, od tistih ga nisem pripravljen goltati. Nič več! Pa potemtakem tudi tako, kot je bilo, ne more biti, nič več. In predvsem ne more biti ne laži, ne zahrbtnosti, zlasti pa, pod mojo streho, ne more biti prav nič več svinjarij, sprijenosti, živalskosti najslabše vrste! Še Tisa, ja, sem ti že nekajkrat povedal, se izkazuje človeku krepko bolj podobno, kot se izkazuješ ti! Pa kriva ali ne, se izkazuješ!
 
Popolnoma vseeno mi je, kako ti, v vseh svojih podobah, ali v katerikoli, pojmuješ, »razumevaš« ali razumevaš, »vrednotiš« ali vrednotiš, popolnoma vseeno! Vem, kaj vidijo moje oči, vem, kaj zmorejo moji možgani ugotavljati, in ugotoviti. In, jamčim, lažnivec me, zagotovo, ne bo za lažnivca delal, neumnež ne za neumnega, bolnik ne za bolnega! Vse ima svoje meje, tudi moje potrpljenje, tudi moja pripravljenost, ne nazadnje – tudi moje življenje! In ne nameravam ga, nič več, v nevredno metati! Pravzaprav…
 
Vse, kar sem počel, o vsem tem si bila seznanjena. In o tem, kar sem počel v zadnjem letu, sem ti tudi, v naprej, povedal. Ne tako kot ti, ki dobesedno pred zid postaviš, ko v zadnjih trenutkih sporočaš, in pričakuješ razumevanje. Pravzaprav ga izsiljuješ, in izsiliš. Ja, izjemno uvideven, človeški odnos… s katerim se zmore sleherna beda izkazovati!
Lani sem ti, avgusta, povedal, da bom, s septembrom, »obrnil list«. In sem ga. Pa ti ni bilo najbolj všeč. Letos sem ti povedal, da z aprilom poslednjega »obračam«. Nobenih več, »listov«, ni ostalo, enega samega ne! In tudi tokrat ti ne bo všeč. A je to tvoj problem, kakor si dovoliš to, da tvoje početje predstavlja, zaenkrat še, moj problem. In kakor si dovoliš, da bo tvoje početje predstavljalo, pa ne tako daleč v bodočnosti, otrokov problem! Da bo otrok trpel zaradi tvojega početja! In to »samo« zato, ker se sama sebi zdiš samoumevna, nesporna, sprejemljiva! Pa praviš, da »se boriš«! S kom, se boriš, s čem se boriš, kako se boriš?! Bi se želela zares boriti?! Zato, da najprej zase poskrbiš, da boš smela vsaj v oči pogledati, otroku in meni?! Zato, da otrok ne bo, vse svoje življenje, deležen posmeha, posledično trpljenja, zaradi tebe, in tvojega početja?! Bi, se zares borila?! Potem – poišči zdravnico, ali zdravnika, ki ne bo izšolan/a papagaj/ka. Vse ostalo bo šlo, malodane samo od sebe, naprej. In bo šlo tako, da boš smela živeti kot človek! Če bi se zares rada borila, in ne zgolj »borila«, tako, kot se sedaj »boriš«! Ja, nerodna zadeva, a izkazovanja govorijo resnico, vedno je videti izkazana dejstva, dočim besede, zlasti tvoje, in tebi podobnih, sila rade laži izpričujejo! Kadar se borim, takrat je moj boj videti, takrat ravnam v nasprotju nekega podleganja, takrat ne počenjam natanko istega, zoper česar »se borim«! NE boriš se, žal, niti malo se NE boriš! Čakaš… »smrt mi je blizu, mi sestra je draga, morda me odreši, morda mi pomaga«… čakaš, da bo samo od sebe minilo, medtem, ko, sočasno, trpiš, obenem pa tudi – uživaš! Ko ne bi uživala, v svojem početju, ga NE bi izkazovala!
Resnica, ja, zna biti sila kruta zadeva, za tiste, kateri je niso zmožni prenesti!
 
Enajst let je tega, kar sem ti rekel, da v sebi poiščeš »terierja«, ki bo grizel, se boril. Enajst let! In ti – še vedno čakaš, da bo minilo, samo od sebe, medtem ko – ja, tudi uživaš! In misliš, da je to, s čemer se izkazuješ, nekaj popolnoma normalnega?! Misliš, da je kdorkoli dolžan to sprejemati, in sprejeti. Za razliko od tvojih pizdunov, kakopak. Misliš, da ti je dovoljeno teptati tiste, ki so ti edini, kdajkoli, izkazovali svoj rad/a-te-imam?! Res?! Je to tvoj način, je to tvoj rada-imam, tak, da uničuješ, ubijaš tiste, kateri so dobri do tebe, in s teboj?! Če je, potem – široko ti polje, pojdi kamorkoli želiš, kakorkoli želiš, kajti niti Mala ne bo več razlog za to, da bi, MORDA, in pod določenimi pogoji, kakopak, kadarkoli znova mojo pomoč dočakala! Ne, ne bo!
 
Misliš, da si ti tista, ki zapira in odpira vrata?! Motiš se, hudo se motiš! Niti sebe nisi zmožna obvladovati, kako bi obvladovala šele težave, ki te bodo, vse bolj in bolj, pestile?! Ne nazadnje – očitno je tudi s tvojim spominom nekaj narobe, če niti tega ne pomniš, kaj si že doživela, in doživljala, preden sva se spoznala, v čem si že bila, in tonila, še pred najinim nekoč. Ja, taisto te čaka, neizogibno te čaka, z razprtimi rokami, vedoč, da dobesedno siliš tja! In tokrat utegne biti popolnoma drugače, kot je bilo takrat, nekih enajst let, malček več, nazaj. Popolnoma drugače!


Ni komentarjev:

Objavite komentar