sobota, 18. marec 2023

Tri ženske…

V vsem svojem življenju sem spoznal tri ženske, za katere vem, da bi lahko, s katerokoli, preživel vsak trenutek, dobesedno vsak, od prvega, do zadnjega, v – obojestranskem zadovoljstvu!
Ja, tri, samo tri, v malodane sedeminšestdesetih letih…
Prvi dve mi nista bili »usojeni«. Tretji sodi njena bolezen.
 
Za prvi dve vem, da nikoli, žal, ampak zares nikoli nista dospeli do nekega trajnejšega zadovoljstva. Žal. Nikoli!
Za tretjo vem, da je leta dolgo živela zadovoljstvo, vse do tedaj, dokler ji ga njena bolezen ni samo zavrgla, pač pa ga, dobesedno, poteptala!
 
Ja, takšno je, pač, življenje. Je velik šaljivec, ki nenehno žene v stremljenje k nekemu zadovoljstvu, in to počne samo zato, da je isto moč doseči – zgolj izjemoma!
 
Kakopak, govorim o človekovem svetu, o človekovih zadovoljstvih, ne o zadovoljstvu dospevanja do brloga, do nabranega nekega imetja, ne o zadovoljstvu sitosti obstajanja, pač pa o človekovem svetu, in o človekovem zadovoljstvu!
 
Je že tako, da večina do zadovoljstva ne zmore sama seči, pač pa za to potrebuje neke stvari, neko imetje, neke druge. Moraš poiskati nadomestke, takrat, kadar v sebi nimaš. In je tudi tako, da bi, taisti, morali znati upoštevati, da zapišem ceniti, tisto, in tiste, kar in ki jim do zadovoljstva pomaga/jo. A, žal, ne zna. Pa niti ni tako težko ugotoviti, da tisti, ki ne zna, ki ne zmore ceniti niti lastnega zadovoljstva, niti tistega, kar, ki omogoča do njega dospeti, ja, žal, a resnično, tisti biti v zadovoljstvu sploh – ni vreden!
 
Naj ti bo srečno! Ja, vem, sreče, kot takšne, nikoli ne boš spoznala, do konca svojega živetja. A naj ti bo srečno vsaj v podobi nekih naključij, ki ti bodo, resda le občasno, in resda le začasno, ter predvsem vse manj in manj, nezadovoljstvo blažila. Nezadovoljstvo, trpljenje, ti je »usojeno«, že z rojstvom. Kakor ti je »usojeno« to, da ga sama sebi povzročaš! In…
 
Vem, da se ne zavedaš, niti sebe, kaj šele vsega ostalega, a, zgolj mimogrede – tudi tista naključja, srečna, ki vlečejo, in izvlečejo, sodijo, v tem šaljivem življenju, med sila redke, izjemne zadeve. In ti si takšno naključje enkrat že izrabila. Pa ne samo to, pokazala si, kasneje, da ga – nisi (bila) vredna?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar