ponedeljek, 20. marec 2023

Mala, nikoli v življenju…

… naj ti lastno ugodje ne bo vodilo! Nikoli! In zlasti naj ti ne bo vodilo, v kolikor bi, to ugodje, temeljilo na nedopustnih, tvojih, ali kogarkoli drugega, ravnanjih!
 
Obstajajo zadeve, vsebine, katerim pravijo, vsaj v ustreznih slovarjih, vrednote! Jalove so, te vrednote, v kolikor so izkazovane v imetju, materialnem, v nekem položaju, družbenem, v čemerkoli drugem, v čemer se občosti izkazujejo! Jalove. Nevredne!
 
Naj ti bodo vrednote poštenje… iskrenost… odkritost… moralnost… nesebičnost… in podobne odlike, ki o človeku govorijo, ne o nagonskih, ne o živalih!
 
Nikoli, ampak zares nikoli ničesar ne pridobivaj na račun nekoga drugega, na način, da drugemu onemogočiš, odvzameš, in to narediš zaradi tega, da sam do istega dospeš! Nikoli! Vedno bodi dostojna same sebe, vedno skušaj, če že pridobivaš, pridobivati na temelju svojih objektivnih zmožnosti, in na do vseh pošten način! Vedno!
 
Ne sovraži, ne maščuj se, nikoli. Oboje, tako sovraštvo, kot maščevanje, sta, kakor tudi zlonamernost, zavistnost, škodoželjnost, sebičnost kot taka, značilnosti nižje razvitih, dobesedno primitivnih bitij! Bitij, ki niti v teoriji ne vedo, kaj je morala, moralno.
 
Ja, Mala, skušaj svoje življenje preživeti življenju podobno, in skušaj, v tem življenju, ostati to, za kar si rojena – človek! Pa čeprav boš to plačevala, nenehno, in do svojega konca, s trpljenjem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar