sobota, 18. marec 2023

Mednarodno sodišče in nalog za prijetje Putina…

Uvodoma: kdor misli, da bosta Rusija in Kitajska brez slehernega odziva dopustili lastno ogrožanje, je – butec! In takšnih, resnici na ljubo, sploh ni malo.
 
KO »demokrati« v »zibelki demokracije« ne bi menili, da so poklicani svoja pojmovanja, svoj način živetja, svoj, ne nazadnje, vpliv, širiti, tudi vsiljevati, povsod, celemu Svetu… KO bebci, povsod po Svetu, ki sprejemajo amerikan-vej-of-lajf, ne bi bili bebci, pač pa bi sprevideli, da postajajo, vse bolj, le neke marionete taistega načina živetja, in sistema, ki to živetje narekuje… bi tudi Putin ne moral posegati tako, kot posega trenutno, ko »zgolj« - preprečuje dospetje nekega vojaškega pakta na prag lastnega dvorišča!
 
Rusija že dolgo časa opozarja, da ne bo dovolila tega, da bi bila dobesedno obkoljena z nasprotnikom, z nekom, ki želi vsakomur, in celemu Svetu, vsiliti svoja pojmovanja, svoj način živetja, svojo nadrejenost, nekomu, ki želi ves Svet spremeniti v lastno igrišče, v lastno tržišče, v prostor, na katerem bo, edini, imel odločujočo besedo! Že dolgo!
 
Obstajajo, tudi v »zibeli demokracije«, in so obstajali, celo na vidnih družbeno-političnih mestih, ki so, že desetletja nazaj, opozarjali na to, da se bo Rusija ustrezno odzvala, v primeru, ko bo »zibel demokracije« nadaljevala s svojim nedopustnim početjem. Ja, absurd, gromozanski absurd, kadar nekdo, ki se (samo)okliče za demokrata, skuša celemu Svetu vsiliti svoje poglede, kadar skuša celemu Svetu vsiliti sebe, svoj primat!
 
Kaj je prinesel »razvoj« v zadnjih desetletjih, je, še kako, vidno! Na področju nekdanje SFRJ ene same državice ni, ki bi bila manj zadolžena, manj gospodarsko nemočna, in bolj odvisna od drugih, kot je bila zadolžena nekdanja »Juga«! Ki je, mimogrede, dospela tudi do stanja malodane popolne zaposlenosti, do stanja, v katerem je bila omembe vredna tako izvoznica, kakor tudi zagovornica in braniteljica določenega svetovno-nazorskega pogleda. In spoštovana – po celem Svetu si lahko, brez kakršnekoli težave, potoval z rdečim potnim listom, po celem svetu je Jugoslavija nekaj pomenila. Kakopak, razen v nekem Izraelu, JAR-u in podobnih tvorbah, ki, resnici na ljubo, zaradi svojih izkazovanj, niti niso bile potrebne, med tistimi, ki so nekdanji državi pripisovali poseben pomen. Da, nekoč tudi »zibel demokracije« ni mogla uveljavljati nekih svojih, predvsem zahrbtnih interesov, na področjih, na katerih jih danes uveljavlja zlahka.
 
To, da je sleherna vojna neumnost, da je sleherno pobijanje nedopustno, da ni spopada, ki bi trajno karkoli razrešil, je dejstvo. In to velja tudi za aktualno rusko početje. A naj bi veljalo tudi za početje »zibeli demokracije«, ki niti mednarodnih sodišč ne priznava, kadar je tako v njenih interesih, ki zmore, brez sleherne težave, in ne da bi kogarkoli povprašala, svoje čete poslati na katerikoli delček Sveta, in se ji to zdi povsem samoumevno, »normalno«, sprejemljivo! In ki, ne nazadnje, pritlehno, pod mizo, podpira, tudi z oboroževanjem, marsikatera vojskovanja! Da, to počneta tudi Rusija in Kitajska, pa ne samo oni dve, to počne malodane vsakdo, ki ima potrebno moč za takšno početje, vendar – popolnoma hinavsko, nepošteno, nesramno, nedopustno je s prstom kazati na nekoga, ki počne natanko tisto, kar počenjaš, ko se ti zahoče, tudi sam! Zahoče pa ti se vedno in v nedogled – kadar si »zibel demokracije«!

Ni komentarjev:

Objavite komentar