četrtek, 20. april 2023

Malo, tata ima – nov nasmeh!

Uvodoma, mimogrede, da ne pozabim – uspelo mi je, dete, vse je pokošeno, z izjemo tistih dveh teras, in treh nabrežin, ki ju obdajajo, spodaj, na vznožju brega, pod ograjo, tako da imava, spet, na razpolago najino dvorišče, igrišče, tekališče, priročno sprehajališče, pa se bova lahko lovila, se žogala, krtine razkopavala… po mili volji!
 
Veš, od danes imam nov nasmeh!
Že nekaj časa sem ugotavljal, ko si me, z vso strastjo, z ročicama zagrabila za obraz, ali ko si se, s hrbtom, stisnila k meni, in mi svoje zatilje prislonila na vrat, ter mi, ko si se premikala, s temenom premikala brado, da mi v ustih nekaj škrta, se celo premika.
 
Prepričan sem bil, da so mi, malo zaradi prehrane, malo pa radi vsega »lepega«, kar sem v zadnjih časih doživel, začele razpadati čeljusti, ali pa, da zobje popuščajo, in bodo, sami od sebe, popadali iz ust.
 
Popoldne, preden sem se v drugo odpravil kositi, sem šel v kuhinjo, da bi nekaj malega pojedel. Ves dan nisem ničesar zaužil. In nisem niti treh grižljajev prežvečil, ko – je škrtanje prenehalo, v roki pa se mi je znašel »most«, z desetimi, sprednjimi, kakopak, zobmi… apetit pa me je, hipoma, minil.
 
Tako da ima tata zdaj, Malo, zgoraj samo še štiri zobe, lepo poravnane, na desni strani, v vrsto, ostalo pa je praznina. In sem kot nek pravi hribov'c, takšen, da če ga v mraku, znenada, srečaš, v nekem zakotju, kot bi vedeli »fini« povedat, in se ti nasmeji, zbežiš od groze! Grozljivo, res.
 
Kaže, da imajo prav, tisti, ki vedo, da je tvoj tata povsem neuporabna zadeva, da samo še na odpad, v smeti sodim. Mislim, da je resnica še nekoliko drugačna – takšne, kakršen sem jaz, je treba po uporabi, po tem, ko izrabiš, kar imaš izrabiti, dobesedno pobiti. In, kakopak, takoj z nekim novim nadomestiti. Vsaj z enim. Ni problema, mrgoli jih, na vsakem koraku, boljših od tvojega tate. Gnetejo se, dobesedno, v vsakem bifeju! Takšni celo, da ti svojo »bližino« nudijo, in te v svojo »toplino« odevajo. Resda kurbirsko, a tudi ta nekaj šteje. Določenim, seveda.
Ne verjameš?! Verjemi, Mala, sicer pa povprašaj, ne rabiš daleč iti po odgovore.
 
Kakorkoli že, upam, da me ti ne boš zavrgla. Kot neuporabnega, seveda. Upam, da me boš, kljub brezzobemu nasmehu, imela tudi v bodoče rada, natanko takšnega, kakršen sem, in kakršen sem vselej bil. Ker, veš, dete moje, tatin nasmeh, čeprav za pogled niti slučajno mikaven, izvira iz nekih globin, takšnih globin, do katerih sebična praznina nikoli ne seže…
 
Do zobozdravnika pa nimam ne kdaj, ne s čem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar