četrtek, 20. april 2023

Malo, vrag je s tem…

Zadnje dneve vse bolj razmišljam o tvojem domu, o moji želji, da ti ga hranim in ohranim…
 
Letos boš nabrala tri leta, jaz pa jih bom štel sedeminšestdeset. Pomeni, da je do tvoje polnoletnosti še petnajst let. Zase niti tega ne vem, če bom toliko časa še živel, vem pa, da zanesljivo ne bom zmogel vzdrževati niti osnovnega tukaj, kaj šele celote! Fizično ne bom zmogel, obenem pa na nikogaršnjo pomoč ne morem računat. Niti smem, niti želim.
 
In striže, razkorak, med mojimi željami glede tvojega doma, in med dejstvi, na drugi strani. In se mi vse bolj, kot neka bližnja možnost izkazuje, zame, hiralnica, pardon, dom za ostarele. Sem že preverjal, in za posteljo v troposteljni sobi bi še zmogel, za kaj več ne. A potem ne bi zmogel za tu, ne bi zmogel vzdrževati tvojega doma. Roke so danes ne samo lene, pač pa tudi drage…
 
V kolikor bi to prodal, in denar položil na račun s tvojim imenom, ne bi prejel niti polovice dejanske vrednosti. In zlasti niti toliko, da bi si z izkupičkom lahko omislila garsonjero. Niti do garsonjere ne bi mogla dospeti, tu pa sta dve hišni številki, in dobrega pol hektarja relativno urejenega, zasajenega zemljišča!
 
Se bom, obljubim, sicer trudil, po najboljših močeh, a kaj, ko mi le-te vse bolj ugašajo! In se dejansko znajdem, vsakokrat, ko o tem razmišljam, v slepi ulici – vhod v težave vidim, zlahka, le izhoda ni nikjer…
 
Sama sva, Mala, po tem vprašanju, in je vrag, ker – če jaz ne poskrbim za tvoje domovanje, povej, kdo bo?! Želel pa bi tudi tebi dati, kakor sem starejšim, in želim, da tudi ti imaš nekaj svojega, zares svojega! Pri čemer ima pri tem bregu nek majhen vpliv tudi dejstvo, da je, nekoč, malodane pravljično deloval, nekoč… ko je bilo vse videt še popolnoma drugačno, in so drugačne podobe živele, od teh, današnjih. Popolnoma drugačne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar