torek, 25. julij 2023

Evtanazija, in spet jaz o njej…

Ni, in ne bi smela nikoli biti, sporna sama evtanazija!
Čemu ni sporna? Iz dveh razlogov.
Prvič – vsakdo ima pravico odločati o lastnem življenju, da je le priseben, da se svojih odločitev zaveda! Ta pravica sodi med temeljne pravice, in njeno kršenje zmore govoriti samo o licemerskem, lažnivem okolju, v katerem živimo.
Drugič – je etično, morda, nekomu podaljševati trpljenje, proti njegovi volji, kakopak?! In to trpljenje se ne izkazuje samo v fizičnih podobah, da ga je moč z nekimi sredstvi blažiti, morda celo izničiti, pač pa tudi v psihičnih. Pri le-teh pa rešitve ni, vsaj takšne ne, ki bi omogočala to, da bi trpeči živel, zares živel, po lastni volji in predvsem zavedajoč se samega sebe, svojega obstajanja!
 
Sporni sta dve drugi zadevi, neposredno povezani z evtanazijo…
Sporno je, kot prvo, to, da utegne priti do zlorabe zakonske možnosti evtanazije. In mislim, da se da z malo dobre volje, predvsem pa z razumom, potemtakem ne z odločanjem vseh, ki bi želeli odločati, to možnost izničiti, ali jo vsaj na minimalno raven spraviti.
In sporen je način izvedbe evtanazije. Le-ta bi moral potekati tako, da nihče proti svoji volji, tudi zdravnik ne, ne bi bil primoran nastopiti v vlogi izvršitelja, usmrtitelja. In mislim, da je, ob vseh tehničnih pripomočkih, to zlahka moč zagotoviti.
 
Zdravniki se, bojda večinoma, izrekajo proti evtanaziji. Sklicujoč se na (svojo, zdravniško) etiko, češ da so dolžni reševati, pomagati. Pa me zanima, če zmorejo, ti zdravniki, definirati pojem – življenje!? Je v to življenje vključeno tudi neko konstantno trpljenje, neko crkavanje?! Ali je, v takšnem primeru, moč govoriti le o krutem obstajanju, ob zdravnikih, ki niti celovitega pogleda niso zmožni, pa radi tega dobesedno teptajo prek etičnega, s tem, ko se zavzemajo za – podaljševanje, ohranjanje trpljenja, dobesedno za trpinčenje nekoga!

Ni komentarjev:

Objavite komentar