nedelja, 30. julij 2023

Oprosti?!

Vsakdo zmore narediti napako, a zgrešeni ne delajo napak, oni so napaka!
Napake je moč opravičiti, včasih jih je celo potrebno, da vzpodbudo k pravilnemu izkažeš. V kolikor se ponavljajo, ene in iste, takrat izgubijo oporo za to, da bi opravičljive postale. In v kolikor se takšne nenehno izkazujejo, takrat že o zgrešenosti govorijo. Zgrešenost pa o tem priča, da ne ločuje med pravilnim in nepravilnim, med dopustnim, sprejemljivim, in nedopustnim, zavračanja vrednim.
Kadar napako oprostiš, takrat izkažeš tako svoje razumevanje, kakor tudi nek čut za pravičnost, potemtakem tudi za etičnost. Kadar zgrešenosti oproščaš, takrat izkažeš njej enakost, odsotnost slehernega čuta, z izjemo tistega, ki je v tvoj, tebi lasten prid naravnan, potemtakem se z neetičnostjo, z nemoralnostjo izkazuješ.
Marsikaj, marsikdaj, marsikomu oproščam, vsega pa še zdaleč ne. Pravzaprav sem prispel do stopnje, na kateri večine ne zmorem oprostiti. Nisem bog, da bi dvonoge ustvarjal, pa da bi, posledično, sebi očital krepke spodrsljaje, in si neke odpustke, opravičila dajal, ne, meni ni potrebno oproščati, ničesar, in zlasti ne neumnosti, sebičnosti, sprijenosti! Gre namreč za vsebine, ki so zame, in meni, le zavračanja, obsodbe vredne, nikakor pa nekih pojasnjevanj, in kaj šele opravičevanj! Pa vse manj na tisti »oprosti« slišim, če pa že, potem z roko zamahnem, in hrbet obrnem…
Ne oproščam, marsičesa ne oproščam, in nikoli ne bom!

Ni komentarjev:

Objavite komentar