sreda, 20. september 2023

Dobro-ne-delnost?!

Obstajajo dobrodelne organizacije. Nekatere so, bojda, tudi sebi dobrodelne, bodisi kot celota, bodisi kot »zgolj« nek pokvarjen del, vedno je bilo tako, in, žal, vedno, domnevam, tudi bo.
 
Nisem član nobene dobrodelne organizacije. Pravzaprav sem samo član AMZS-ja in Mariborske literarne družbe. In to mi je dovolj.
Nikoli ne bom član neke dobrodelnosti, organizirane, in predvsem v povprek delujoče. Pa ne radi tega, ker ne bi vedel, da je povsod moč najti pomoči potrebnih, da se bo njih število samo večalo, še kar nekaj časa, pač pa iz povsem drugega razloga, zato ker – si vsakdo, ki pomoč pričakuje, pomoči ne zasluži!
 
Pomoč… to je nekaj zelo podobnega tistemu »vsakdo si zasluži drugo priložnost«. Prva težava pri tem je, da je malo tistih, ki zmorejo značaje ugotavljati, kaj šele neko naravno zasnovanost, in na temelju ugotovitev presojati o realnosti pričakovanj po posameznikovih izboljšavah! Potemtakem jih je malo, ki zmorejo sešteti vse »prve« priložnosti, ki so bile, povsem v zaman, nevrednemu dajane. Pomeni, da jih je malo, ki zmorejo spoznati, da druga priložnost ne bi bila zares druga, pač pa kaj-vem-katera…
 
»Vsakdo si zasluži drugo priložnost,« »vsakomur je treba pomagati«… tudi nekemu tipu, ki pobija, in sežiga, pa je nekih sedem, osem, devet, deset… pobitih izkazal… in ga družba, sila »pravična«, »milostna«, »humana«, predvsem pa »pametna«, le v zapor stlači, ne da bi se o njegovi zdravosti povprašala?! Zapor je ja znan kot »prevzgojilnica« posebne vrste, v njem namreč večina še bolj vešča postane, za nečednosti, kot je bila pred dospetjem vanj, obenem pa – če je nekdo bolan, potem terja zdravljenje, kajti stanje se mu, samo od sebe, ne bo izboljšalo, in zlasti ne v takšnem okolju, kakršno je zapor, ali pa, v najslabšem primeru, kadar ozdravitev ni dosegljiva, ni možna, trajno hospitalizacijo, pomeni, da ga, namesto v zapor, strpaš na strogo varovan, zaprt oddelek umobolnice! In ne, da mu dvajset let »sedenja« prisodiš, potem pa, ko odsedi svoje, »čist« krene iz zapora, in… nadaljuje s pobijanjem?!
 
Tisti, ki se vse svoje živetje izkazuje s sprijenostjo, kateremu prav nič ne pomaga, da bi mu lahko uspešno »na prste stopil«, tudi takšen si zasluži »drugo priložnost«, in pomoč?! Za kaj, zato, da bo še učinkovitejše s svojo sprijenostjo učinkoval, še bolj okolje ogrožal, kot ga je, v preteklosti?! In – to je humanost, umnost, pravičnost, to, da okolje trpi zaradi neobvladljivih in predvsem slabo, škodo povzročujočih?!
 
Ne vem, zares ne vem, če si vsakdo karkoli zasluži, zlasti v podobah, v katerih mu okolje dobro počne! Kadar si želim dobro prislužiti (in pomoč to, bržčas, je), takrat naj bi se z dobrim tudi izkazoval, se mi dozdeva. In ne z njegovim nasprotjem, s slabim. Obenem pa – če ti slabo prija, takrat, kadar te posledice tega kakršen si še ne stisnejo za vrat, potem naj ti prija tudi takrat, ko te! Bodi načelen, bodi pošten, najprej do sebe, nato do vseh ostalih!
 
Ne, nisem član dobrodelnih organizacij, in tudi ne bom. Dobrodelnost mi je sicer ljuba zadeva, celo neizogibna, nujna, a je utemeljena, in kot pravilnost izkazovana, samo takrat, kadar – s podpiranjem slabega ne omogoča nadaljevanja njegovega obstajanja, potemtakem ne omogoča tega, da to slabo, s samim seboj, še dodatno, še več zla povzroča, kot ga je uspelo prej! Pa, radi tega…
 
Mislim, morda vsem nesprejemljivo, ne vem, da bi bilo moč pravičnost, če želiš dobrodelnost, bolje izkazovati takrat, ko bi bila skupnost, njena dobrobit izhodišče ugotavljanja upravičenosti pomoči, in ne posameznik! Kakopak, tudi posameznika je potrebno ugotavljati, sicer ne zmoreš dospeti do ločevanja med vrednim-pomoči in ne-vrednim, a daleč v ospredju bi moralo biti vprašanje kaj-bo-skupnost-imela-od-tega-da-posamezniku-pomaga, nekemu konkretnemu posamezniku, posledično vsakemu! Bo ta posameznik prispeval v dobro, ali pa, morda, v slabo?! In – če bo v slabo, potem je bolje, za skupnost, posledično za vse, ki zmorejo v njej (recimo temu tako) civilizirano živeti, to, da tega posameznika, preprosto, izloči iz svojih vrst, mu ne pomaga, s tem pa – pomaga sebi, skupnosti kot celoti!
 
Ni res, da si vsakdo česarkoli zasluži, v pozitivno smer naravnanega, res je, da mnogi niti usmiljenja niso vredni, tako umazani so, takšno škodo drugim počenjajo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar