četrtek, 21. september 2023

Dovolj, dovolj, v brezmejnost dovolj…

Dovolj imam trpljenja, v svojem življenju, da bi si še za dodatno prizadeval!
Dovolj imam laži, in laganja, hinavščine, zahrbtnosti, goljufivosti, dovolj so mi že kradli, in ukradli, da bi po dodatnem klical!
Dovolj mi sprijenost, že od nekdaj, smrdi, da bi si njenih vonjav ob sebi želel!
 
Pravzaprav imam dovolj vsega. Imam vsaj tisto, kar potrebujem imeti, za neko fizično obstajanje, resda skromno, a kljub temu. Mnogim se utegne slabše goditi.
 
Imam dovolj nekih vsebin, lastnih, katerim se zmorem posvečati, jim dopustiti to, da spregovorijo, in govorijo, da se z neko tvornostjo izkazujejo. Potemtakem imam dovolj možnosti za to, da samemu sebi čas v neko, vsaj domnevno, koristnost usmerjam.
 
Imam dovolj znanja, in zmožnosti, da jih ni, na določenih področjih, katerim ne bi smel ugovarjati. Ne nazadnje, ta znanja, te zmožnosti sem prevečkrat izkazal, da bi jih bilo moč z nekim dvomom obravnavati.
 
Imam celo dovolj tistih, katerim lahko prijatelj, brez uporabe navednic, rečem, za katere, ves čas, vem, kdo, in kakšni, so. In imam, da, imam, tudi nekaj takšnih, za katere bi bil v vsakem trenutku pripravljen krepniti, tako jih imam rad, in vem, da imajo tudi oni radi mene!
 
Ja, res je, to, da si z vsemi temi, ki mi »nekaj« pomenijo, ne zmorem slehernega trenutka zapolniti, četudi bi si tega želel, ne smem pričakovati, ne zmorem dočakati njihove stalne prisotnosti…
In je res tudi to, da sem kot socialno bitje porojen, obenem pa »vržen« v svet takšnih, s katerimi si nekega druženja ne morem niti zamisliti, kaj šele, da bi ga živel… pa so redke priložnosti, v katerih smem, v katerih mi je dano sebe kot druženja potrebno bitje uživati, vendar – bolje išta, nego ništa, pravijo Srbi, in bolje je vsaj nekaj resničnega, dejstvom ustreznega imeti, kot tudi brez tega ostati, v nekem svetu laži, laganja, tudi, če ne predvsem, neke samo-prevare!
 
Pravzaprav od vsega, za kar vem, da obstaja, četudi v nekih sila majhnih, malodane neopaznih količinah, ne pogrešam ničesar materialnega, pač pa »zgolj« - srce, dušo, Dobroto, Lepoto, Čistost, Človečnost! A sem se, že kar nekaj časa je tega, naučil vedeti, o tem, da se sreča v svojih redkih trenutkih izkazuje, boječ se, da ne bi samoumevnost, zgolj neko zadovoljstvo postala. In sem se naučil tudi tega, da so trenutki sreče, četudi preredki, krepko več vredni od nekega trajnega zadovoljstva, in zlasti takšnega, do katerega dospevajo vsi tisti, ki se brez meril, zadržkov, brez trohice etičnosti izkazujejo! Ja, dejansko mi je čudno, celo nesprejemljivo, to, da zmore neka duša prek zadovoljstva riti do lastnega zadovoljstva dospeti! Razen, če gre zgolj za »dušo«, za neko stanje, ki je v neskončnosti od človeškega oddaljeno.
 
Ko bi črto potegnil, bi, pravzaprav, moral biti zadovoljen, da mi je, v svetu, kakršen je, po svoje biti! In tudi sem, pa čeprav je, to, moje zadovoljstvo, »okrašeno« z nekim težkim nezadovoljstvom, porojenem od vedenju, da sem zgolj redek med premnogimi. In čeprav bi to zadovoljstvo znalo, samo od sebe, krepko večje obstajati, ko… ko bi bil svet človeka nekoliko večji, da bi ga bilo moč vsaj na vsakem desetem koraku opaziti! Takrat bi vse, dobesedno vse, popolnoma drugače zgledalo, kot zgleda sicer.
 
Življenje naj bi bilo iskanje, »večno«, nenehno iskanje, in že ob vstopu na ta svet bi moral obstajati nek napis, opozorilni napis, ki bi te opozarjal, te celo odvračal od iskanja tistega, kar zgolj v podobah trohic obstaja!
 
Blagor raznim galilejem, teslom, in ostalim, njim enakim – iskali, ugotavljali so »izven sebe«, pa so tudi imeli nekaj najti. Že res, da so spoznavali, in spoznali, tudi »lepote« sveta, in življenja, že res, da nikoli niso dospeli do nekih dobrih mnenj o »človeštvu«, a je, obenem, res tudi to, da – v kolikor vzrokov ne poznaš, v kolikor do dejstev, do resnice ne dospeš, takrat ti ostajajo neke tvoje razlage, resda napačne, a uporabne, in ti ostaja, skozi te razlage, tudi upanje, četudi sila skromno, da je moč učinkovati, v smeri spreminjanja, izboljševanja, pa ti ostaja tudi upanje, da bo svet nekoč lepši…
 
Da, ena od temeljnih mojih napak, napačnih odločitev, če ne celo edina omembe vredna, je v tem, da sem se podal ugotavljati na področje psihe, na področje miselnih ne/zmožnosti, na področje – »človeštva«! In, kakopak, v tem, da nikoli nisem kot nek papagaj v šolo hodil za to, da bi se naučil – papagajiti! Moja napaka, priznam!
 
Pravijo, da je znanje bogastvo. Ne vem, le čemu ne vem, tega, zakaj te potem to »bogastvo«, zakaj te poznavanje resnice privede do tega, da razmišljaš o tem, če se je sploh vredno truditi do resnice dospeti, do dejanskega vedenja, dejanskega znanja! Šolnina je namreč draga, krepko predraga, in treba je zdržati njena bremena!

Ni komentarjev:

Objavite komentar