sreda, 27. september 2023

Govorim, in poslušam…

Govorim v prazno, poslušam v napolnjeno. Ko devetič ne sliši, moram desetič povedati. In kar že prvič slišim, tudi desetkrat poslušam…
 
Prvo stanje je moč z vsaj dvema razlogoma pojasniti.
Prvič – tako je zatopljena v misli, tako je »nekje drugje«, da moram najprej njeno pozornost vzbuditi, jo od »nekje drugje« k sebi preusmeriti.
Drugič – trma, svojevolja, pa ne želi slišati.
 
Drugo stanje je moč pojasnjevati z neučakanostjo. Otrok se ne zaveda tega, da večine stvari ni moč narediti v istem trenutku, v katerem se želja porodi.
 
Pri prvem razlogu prvega stanja je dobro takšnemu izkazovanju čim dlje čas pustiti. »Življenje« samo poskrbi, s svojimi tekočimi problemi, za to, da domišljiji »krila prireže«.
Pri drugem razlogu prvega stanja je dobro, je priporočljivo dopovedovati, prepričati, ter pripeljati do tega, da bo pričakovano sporazumno izpeljano. Le na tak način otrok ne bo občutil (pri)sile, katere bo, v času svojega odraščanja, več kot preveč deležen. In je bo deležen vse dotlej, dokler ne bo zmožen odgovorno po lastni presoji ravnati.
 
Glede vzroka drugega stanja pa – slabo je hiteti neko pričakovanje, in izhajajoče veselje, pobijati, tudi za to bo »življenje«, slej ko prej, poskrbelo. In, najprej, popeljalo do potrpežljivosti, kasneje, če bo uspelo, pa tudi do nesprejemanja, zavračanja… vsega tistega, kar v besedi človek in človečno ne sodi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar