sobota, 22. februar 2014

Elita, elitni...

Zapis temeljim na nekem komentarju, prehitrem, domnevam, pa, ker tudi sicer pogosto, bolje: redno, opažam, da ljudje ne poznajo opredelitev, besed, s katerimi se skušajo izraziti.
Baje smo pri nas jezni na elite. Ker kradejo, lažejo, goljufajo, bogatijo na naš račun...ker so nas pripeljale v bedo, v kateri živimo. Sori, a ne bo držalo!
To, če ima nek "kmetavzar" (ne mislim na poljedelsko-sadjarsko-živinorejsko usmerjenega proizvajalca, da ne bo nesporazumov) denar, položaj, sto hiš, moč odločanja, to, če se kaže v prvih vrstah na raznih premiernih uprizoritvah (verjemite, večinoma sploh ne ve, kaj se tam dogaja, je zgolj v funkciji "pokazati se"), to ne pomeni ničesar drugega, kot to, da je nekako prišel do tega denarja, položaja, do teh hiš in moči odločanja...zvečine na nekorekten, nemoralen način, kakopak, a kljub temu. On sam še vedno ostaja navaden "kmetavzar", neo(b)tesan, tup, zlahka nemoralen, cepec torej, popoln!
Z našimi elitami ni prav nič narobe, le prepoznati se jih nismo naučili. Je vrag, prepoznava je odvisna tudi od tega, ali pa predvsem, kaj nam, osebno, v življenju največ šteje. Pa si pomagam, da mi malček lažje verjamete, s slovarjem tujk, ki obstaja (aleluja, tudi pri nas!):

Elita -e ž (fr. elite iz lat. eligere izbrati) izbranci, odličniki, najuglednejši, najbolj cenjeni člani nečesa...(je še malček v nadaljevanju, a je bistvo že z zapisanim zajeto)

Potemtakem, če nam je odlična bogata baraba, potem se lahko zamislimo bodisi nad pravilnostjo lastnega dojemanja terminov, bodisi nad lastnim izkaz(ov)anim.

Imamo, tudi pri nas, elit(n)e, in so vredni/e vsega spoštovanja, izkazali so se, sebi in nam, svetu, s svojim odnosom, delom, znanjem...življenjem. Meni, denimo, v slovensko elito sodijo Prešeren, Cankar, Kosovel, Murn...Menart, Pavček, Makarovičeva, Šmit...dr. Bavcon, dr. Cerar, dr. Mencinger...(naj mi ne zamerijo nenašteti, nisem pozabil nanje), in enega samega razloga ne vidim, čemu bi se nanje jezil!


Ja, je že tako, da znata plavati tako tisti, ki se obdrži na površju, kakor olimpijski zmagovalec v plavanju...pa da je pismen tako tisti, ki zmore črke v posamezne besede povezovati, kakor tudi tisti, ki se je suvereno zmožen izražati in udejanjati skozi pisan govor...a, kljub temu, ali pa prav zaradi tega, pri zadevah, s katerimi izkazujemo določen odnos do stvarnosti, pri njih bi morali malček bolj previdno. Da našim "elitnim" ne bi celo v glavo stopilo, še bolj, na podlagi ljudskega mnenja, da so zares nekaj več, kot zgolj, preprosto, beda. Beda, ki je, pač, zahvaljujoč določenim okoliščinam, ki jih je, bolj ali manj, sama zakrivila, s pomočjo vseh, ki te in takšne častijo, dospela na neke položaje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar