sobota, 24. december 2016

Ekonomija, čudna zadeva!



Da, zares, sila čudna je, ekonomija, saj dopušča, če ponazorim na povsem preprost način, različne načine, različna izvajanja, in s tem tudi - različne izide. Tako, denimo...

- lahko posluješ na način, da porabiš več, kot pa ustvariš;
- lahko porabiš natanko toliko, kolikor si ustvaril;
- lahko porabiš le del presežka, oziroma razlike med ustvarjenim, na eni strani, in stroški, na drugi;
- lahko pa ves presežek, vso razliko med prihodki in stroški, pustiš lepo pri miru...

V prvem primeru je v zelo kratkem času neizogiben propad! Stroški poslovanja so nenehni, in v kolikor zmanjka sredstev za njih kritje... ni surovin, ni energentov, ni ničesar tistega, kar je potrebno kot predpogoj izvajanja neke dejavnosti!

V drugem primeru se bo zgodba malo kasneje, a še vedno hitro končala, saj podjetje (država, posameznik) ne bo NIKOLI imel/o/a na razpolago sredstev, potrebnih za kritje vseh obdobnih stvari (npr. obnavljanje delovnih sredstev, vzdrževalni posegi), ali pa stvari, ki se, brezpogojno, izkažejo kot spremenljivke (povišanje cen dobavljenih storitev/materialov, potrebnih neposredno za izvajanje dejavnosti), in bo imel/o/a še manj na razpolago za - kritje nepredvidenega, pa čeprav zgolj za premestitev nekega časa, v katerem se izkaže, npr, upad proizvodnje. Obenem pa je na tak način izvajanje dejavnosti obsojeno na to, da se nikoli ne bo zmoglo razširiti, povečati, okrepiti.

V tretjem primeru bo podjetje poslovalo uspešno, vsaj tekoče, a le v primeru, da je načrtovanje bodočega skladno z dejanskimi razmerami na tržišču. In ker popolne skladnosti med načrtovanim in uresničenim ni, in je ne more biti (ker tržišče ni odvisno samo od posameznikovih želja, namer, pač pa ima svoje zakonitosti, v okviru katerih na posamezne razplete vplivajo tudi dejavniki, katerih ni moč predvideti), je tudi varnost “bodočnosti”, prav zaradi razdelitve dela ustvarjenega presežka, manjša.

Četrti primer je primer poslovanja - dobrega gospodarja. Ki naredi vse, kar zmore narediti, da z ustvarjenim ne poskrbi le za današnje preživetje, pač pa misli tudi na jutrišnje...

Da je država, nagonska, slab gospodar (pravzaprav dobesedno beden), je dejstvo. Kakor je tudi dejstvo, da je prav tako slab (beden) gospodar - ljudstvo. Čemu tako menim? Zaradi preprostih dejstev, dveh, temeljnih... prvo dejstvo so izkušnje, ki sem jih smel pridobiti v svojem dvajsetletnem delu v gospodarstvu, v različnih okoljih in s krepko dovolj številčnim vzorcem, da je moč govoriti o “principih delovanja povprečneža”, potemtakem - ljudstva... izkušnje, ki so prizadevnost občestva še najraje izkazovale z “kdaj-bo-višja-plača”, “kdaj-bo-(če-sploh)-dobiček” in “zakaj-ne-razdelimo-če-pa-imamo-na-računu”! Druge izkušnje so pa tiste, ki govorijo o minuli tridesetletni preteklosti, v kateri vse-vedoče ljudstvo teh pravil ekonomije, očitno, ni poznalo (in jih, roko na srce, tudi sedaj ni zmožno udejanjati!), prav tako pa ni poznalo (enako, kot nagonska “država”!) temeljnega pravila, ki pravi, da MORAM najprej imeti neko dejavnost, nato MORAM imeti delovna sredstva, potrebna za izvajanje te dejavnosti, nato MORAM imeti potrebno znanje (ne samo za izvajanje dejavnosti, pač pa tudi za pre/živetje v sedanjem in v prihodnjem času), predvsem pa MORAM IMETI POTREBNO LOGIKO ( = RAZUM), da zmorem vse predhodno zapisane “moram” tako razumeti, kakor udejanjati... in šele takrat, ko bodo vsi ti “moram” izpolnjeni, takrat šele bom imel možnost ne samo ustvarjati vrednost, pač pa z njo tudi - suvereno razpolagati, odločati o tem, kam, za kaj bom ustvarjeno namenil! Ko bi ljudstvo karkoli uporabnega vedelo o tem, bi ne bilo tiho trideset let!

Sicer, aleluja, se zdaj vse pogosteje oglaša, meneč, da je zmožno razrešiti, uspešno, nastalo situacijo. Bojda so se naučili, bojda, pa sedaj (spet! spet! spet! kot že ničkolikokrat poprej) “vse vedo”, vendar... prav nič ne pomaga vse DOMNEVNO vedenje, prav nič ne pomaga vse DOMNEVNO znanje, kadar je papagajske narave, kadar “zgodovina ničesar ne na/uči”... kadar ni izpolnjen tudi ČETRTI MORAM, in ni izpolnjen zaradi tega, ker ne more biti, saj - NI logike, NI razuma. Ko bi bil, potem - potem se zgrešena švicarska zgodba ne bi pripetila!

Podobno je z miškami, če se jih odločiš imeti za hišne ljubljenčke: dokler bodo zaprte, nadzorovane, obvladovane v mišjaku, bo, načeloma, vse v redu, če pa jih imaš na prostem, v “svobodi”... takrat pa bodo vse požrle, obžrle, uničile, posračkale! Briga miško (in vsa nagonska bitja!!!) za tisti “kaj pa jutri”, ravnajo po sistemu “uživaj dokler je”!

Ni komentarjev:

Objavite komentar