sobota, 24. december 2016

Tisti "grdi drugi"...



Je ubožen umski svet, ki, vselej in brezpogojno, ni zmožen vzrokov (po)iskati drugje, kot izven sebe! Pardon, se moram popraviti: “zna” poiskati vzroke v sebi, a le takrat, kadar npr. športna ekipa doseže zmago, in je potem tisti “mi” zanjo zaslužen...

Če ptica ni zmožna (po)leteti, potem razlog njene nezmožnosti, zagotovo, ni v nekih drugih, četudi “grdih”, pticah, pač pa v tem, da - ptica, konkretna, pač, ni zmožna letenja.

Ja, kaj pa, če jo je orel napadel, in jo poškodoval, potem je orel kriv za to, da ne more leteti... zaslišim “strokovno pojasnilo”, ki pa, še zdaleč, ne ustreza dejstvom, pač pa zgolj izkazuje nezmožnost tvorjenja vzročno-posledičnih povezav, in s tem, samodejno, nezmožnost upoštevanja več dejavnikov obenem.

Ne, tudi v takšnem primeru je razlog, zaradi katerega ptica ne more leteti, v sami ptici. Že res, da jo je orel poškodoval, in potem, recimo, odletel, a ptica je ostala, in z njo je V NJEJ ostala nezmožnost letenja!

Verjamem, da ni samo težko razumeti, pač pa celo nemogoče, a zadeva je povsem podobna tistemu “ugotavljanju”, ki trdi, da je “skok z višine” vzrok smrti skočečega. Pa ni, razlog je v povsem drugih stvareh, kajti...

Lahko skočim, z višine, pa se ne bom ubil, v kolikor razprem padalo (če znam, seveda, z njim rokovati). In se ne bom ubil, če bom pristal na podlagi, ki bo s svojimi lastnostmi moj padec ustrezno ublažila...

Pomeni, da se ne ubiješ s tem, ker “skočiš z višine” (torej sam skok NI razlog/vzrok), pač pa se ubiješ - ob pristanku, na trd(n)ih, neprožnih tleh, takrat zgolj, kadar se srečata dve nasprotno delujoči si sili, pa - močnejše kot je delovanje (višina - hitrost - moč) teh sil, večja je verjetnost, da se bo zadeva, za skočečega, končala neugodno.

Kadar ugotavljam pravilnost vzročno-posledične(ih) povezav(e), takrat obvezno moram priti do pravila, po katerem se vsak enak vzrok VEDNO konča s povsem enako posledico!

Mimogrede, ptica se je lahko sama poškodovala... lahko je obolela, je “zgolj” utrujena, izčrpana... lahko pa je, preprosto, neletalka. Torej obstajajo različni vzroki “njenega stanja nezmožnosti (po)leta”, a obstaja ENO SAMO identično dejstvo, ugotovljivo pri vseh teh različnih primerih - stanje ptice, njene ne/zmožnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar