sreda, 28. december 2016

(Pred)pogoji samostojnosti (oz. suverenosti)



O tem sem sicer že v preteklosti, a ne bo škodovalo, če znova. In, da bo nekoliko bolj razumljivo, zastavim s posameznikom, in naknadno preidem na skupnost (državo). Zakonitosti določene vsebine so namreč povsem enake, neodvisno od podobe (količine) izkazovanja.

Kaj potrebuje posameznik za to, da je samostojen, suveren?

Najprej, si upam trditi, potrebuje to, da ga je sploh MOČ PREPOZNATI KOT POSAMEZNIKA, kot nekoga, ki se razlikuje od preostalih. V primeru namreč, da posamičnosti ni moč ugotavljati kot nekaj-od-okolja-drugačnega, potem je ta posamičnost le del konkretnega okolja, enaka enakim, popolnoma nič drugačna, potemtakem je - brezličen del brezlične celote.

Nato potrebuje ZMOŽNOST ZAVEDANJA TEGA, DO KOD OBJEKTIVNO ZMORE SEČI. Torej se potrebuje zavedati lastnih zmožnosti, mora poznati njih meje, kajti v nasprotnem primeru, ko sili prek meja lastnih sposobnosti, se neizogibno znajde v neprijetni situaciji: povzroči si težave, katerih sam (samostojno, suvereno) NI zmožen (raz)rešiti.

Nato potrebuje ZMOŽNOST KONSTANTNEGA IZKAZOVANJA “SAMEGA SEBE”, potemtakem trajnost, načelnost, s katero potrjuje tako prvo vsebino (da, VSELEJ sem natanko takšen, kakršen sem, in zaradi tega me je, kot takšnega, tudi moč prepoznavati, ugotavljati), kakor tudi drugo (da, v kolikor ne segam prek lastnih zmožnosti, potem ne izkazujem neuspehov, potem izkazujem to, da sem zmožen uspešno opraviti tisto, česar se lotim). Pomeni, da mora znati ne-podlegati-vplivom-okolja, mora znati izkazovati izključno samega sebe.

In potrebuje, na koncu, tudi ZMOŽNOST USTVARJANJA VEČINE TISTEGA, S ČEMER ZAGOTAVLJA LASTEN (psiho-fizičen) OBSTOJ, pomeni, da mora imeti sposobnost ustvarjanja, kajti le na temelju te sposobnosti lahko pride do tega, da počne neka konkretna opravila, s pomočjo katerih si omogoča (pre)živetje. In - v kolikor te zmožnosti nima, potem je, vselej, odvisen od nekih drugih, potem ne razpolaga s samim seboj, potem ne zmore biti samostojen, suveren.

In, če to prenesem na področje države, potem bi se dalo brati...

Edina zadeva, po kateri se država (danes so, za razliko od “nekoč”, države večinoma tvorjene na “nacionalni bazi”) razlikuje od drugih držav, je kombinacija JEZIK + KULTURA. Na vseh ostalih področjih izkazovanja ni ločnic, dejanskih, pa če se jih še tako trudiš najti!

Nato država potrebuje IMETI SVOJE MEJE, kajti - če ne vem, do kod potekam, potem ne vem niti tega, do kod sežejo moje pristojnosti, potem (zaradi spornih situacij) tudi ne morem uveljavljati/izkazovati teh pristojnostih tam, kjer so “zadeve sporne”... pomeni, da nimam same sebe (kot države) dejansko v “svojih rokah”, pomeni, da s samo seboj (državo) ne zmorem ravnati kot s samostojno, suvereno (pač pa moram vselej upoštevati tiste, s katerimi spornosti nisem razčistil, tiste, ki tudi trdijo, da so sporna ozemlja njihova)!

Tretji pogoj, značilen za posameznika, bi se dalo prevesti takole: da zmore biti država suverena, potrebuje - svoj obraz, potrebuje svojo (samostojno, suvereno) ZUNANJO POLITIKO! Pomeni, da mora razpolagati z zmožnostjo oblikovanja lastnih stališč/ravnanj, neodvisno od mnenj/pritiskov preostalih držav, in da mora izkazovati, obenem - konstantnost teh stališč (če izkazujem “različne obraze”, v odvisnosti od okoliščin, potem sem prepoznaven le kot več-obrazen, torej kot NEprepoznaven, kot nezanesljiv).

In mora imeti, država, da bi lahko bila samostojna, suverena, ZMOŽNOST ZAGOTAVLJANJA VEČINE TISTEGA, KAR POTREBUJE ZA LASTEN OBSTOJ, za lastno delovanje, kar pomeni, da mora biti relativno ekonomsko neodvisna, mora biti zmožna prehraniti, obleči, zaposliti... lastno prebivalstvo. In mora imeti tudi lastno plačilno sredstvo (valuto), katere vrednost zmore sama “uravnavati” in ji s tem opredeljevati tudi njeno “prodajno-kupno moč” (s pomočjo opredeljevanja lastne valute namreč zmorem svoje proizvode narediti cenejše, in s tem kupcem sprejemljivejše, pomeni, da zmorem z znižano vrednostjo denarja zagotoviti večjo prodajo, posledično večji obseg proizvodnje, posledično večjo zaposlenost, posledično manj “socialnih težav”... in obratno, seveda: v kolikor razpolagam z nečim, s čemer drugi ne razpolagajo, v kolikor zmorem svoj proizvod prodajati po višji ceni, potem s tem tudi ustvarjam povečano presežno vrednost, ki jo lahko, posledično, namenim v reševanje “socialnih težav”).

O tem sicer govori tudi stroka, a ker je le-ta povsem drug “pojem”, kot je “znanje občestva”, je prav, da malo preprosteje zapišem. In, obenem, povprašam: katere točke izpolnjuje “samostojno, suvereno” Podtriglavje? In katere točke izpolnjuje “samostojen, suveren” povprečnež občestva?

Ni komentarjev:

Objavite komentar