petek, 15. december 2017

Delitve



Edina delitev, ki jo, od kar vem zase, priznavam, je delitev na človeka in ne-človeka. Nikoli nisem pristopal drugačnim razdeljevanjem, nikoli mi ni bila pomembna ne barva kože, ne spol, ne narodna pripadnost, jezik, okolje, iz katerega nekdo izhaja… nasprotno, takšne delitve sem vselej – zavračal! Kajti pomembno mi je to, kaj posameznik izkazuje, kakšen se kaže predvsem v odnosu do drugih, do skupnosti!

Priznam, nekoč, ko še nisem prodrl za tančice, ki prekrivajo dejstva, objektivna dejstva, sem si tudi sam razlagal razlike med posamezniki s takšnimi zadevami, kot so vzgoja, socialno stanje, okolje, prepričanje…, kasneje ugotovil, da takšne vsebine, po tisočletjih poskusov ozaveščanja, ne vzdržijo! Psa bom »civiliziral« prej kot v letu dni, ga naučil (bolje: mu dopustil, s svojim odnosom do njega), da bo okolju sprejemljiv, da nikogar nikoli ne bo ogrožal, pa ne bi, v tisočletjih, razne »vzgoje«, tosvetne in/ali verske taisto uspele pri bitju, ki se ima za vrh vsega… a to, še zdaleč, in žal, ni!

In ko sem odklanjal, delček za delčkom, vse dosedanje razlage, ko sem ugotavljal vzroke, do katerih sem dospel… tudi s pomočjo možnosti, ki se mi je prikazala na poti, možnosti vpogleda (dostopanja) v psiho drugih… priznam, šokiralo me je spoznanje, in hitel sem ga preverjati, v dosegljivi znanstveni literaturi. Kakopak, kot celovite takšne potrditve nisem prejel, ker ne obstaja, a posamezni delčki, do katerih sem dospeval, so zgolj – pritrjevali mojim ugotovitvam! Kar me je, še bolj, kot samo spoznanje, dodatno – šokiralo. In sem potreboval dosti časa, da sem zbral ustrezno voljo, našel (vsaj samoslepitveni) motiv za nadaljevanje lastnega bivanja in se »pobral«.

Odtlej, še bolj kot kadarkoli poprej, zagovarjam delitev na človeka in ne-človeka, pri čemer ni samo moja ugotovitev ta, da je ločnica med človekom in ne-človekom – razum. Daleč od tega, to je ugotovitev znanosti, in to je dejstvo, ki (kot edino) dejansko zmore šteti pri ugotavljanju različnosti, kajti – tudi živali gradijo, govorijo, se oblačijo, se rojevajo nebogljene, in tudi živali mislijo!

Dolgo nazaj sem gledal filme, ki so govorili o bodočnosti tega planeta, med njimi tudi Planet opic. Dokaj nazorno prikazuje to, kar lahko, zlahka, postane bodočnost. V primeru, da bo nagonskost dokončno prevladala, v primeru, da bo »človeštvo« pogoltnilo človeka!

Ni komentarjev:

Objavite komentar