sreda, 27. december 2017

Možgani, možgani...



Možgani so, nič več, nič manj, zgolj organ, nek skup različnih tkiv, ki, dokler je prekrvavljen (oskrbljen s kisikom), opravlja svojo vlogo, vlogo nekakšnega - računalnika.

Vsako NErastlinsko bitje razpolaga z možgani (ki se izkazujejo ne samo v različnih oblikah, in velikostih, celo v tem, da niso povsod nameščeni v istem delu posamičnega bitja, v glavi - denimo: pri ščurkih so v zgornjem delu trupa... pač pa, in predvsem, v sila različnih zmožnostih), je prepoznano dejstvo, čeprav... obstaja možnost, da z možgani razpolagajo tudi rastline? Z možgani povsem specifične oblike, morda celo povsem specifične umeščenosti znotraj posameznega (rastlinskega) bivanja, ne vem, v podobi nekakšne “sredice”...

Kaj počnejo možgani? V osnovi zgolj dve stvari: ugotavljajo okoliščine in izbirajo rešitve. Dejansko pa je njihovo početje nekoliko širše...

Najprej ZAZNAVAJO (ugotavljajo o vsem, s čemer se “srečajo”); nato ugotovitve SHRANJUJEJO in HRANIJO (vse dobljene podatke razporejajo v svoje arhive); PRESOJAJO o tem, kateri podatki so dnevno pomembni, kateri niso (zaradi tega, da bi sami sebe ne preobremenili, posledično “pregoreli”... kakor zmore “pregoreti”, se “sesuti” preobremenjen računalnik...); podatke RAZVRŠČAJO v zavestni del in v podzavest (iz katere, po potrebi, bodisi “potegnejo” posamična spoznanja/dejstva, bodisi le-ta zanemarijo in “potegnejo” neko celovito spoznanje - velikokrat se pripeti, da ni moč priklicati v spomin določenega podatka, kateregakoli, a je celota, kljub odsotnosti omenjenega posamičnega podatka v zavesti, povsem razumljiva, logična, dokazljiva... na nek drugačen način izkazljiva, četudi z opisovanjem in ne z uporabo neke(ga) konkretne(ga) besede/poimenovanja); taiste podatke PROCESIRAJO (jih obdelujejo, tako tiste, kateri se nahajajo v “spominu”, v zavedajočem se delu, kakor tiste, do katerih “spomin” ne seže); na osnovi procesiranja SPREJEMAJO odločitve. In zapisan postopek velja za dobesedno vse, s čemer se izkazuje proces, imenovan živetje (tudi za reakcije na določena “bolezenska” stanja, tudi takrat možgani zaznavajo... in odločajo ter pošljejo telesu navodila za ukrepanje).

V kolikor vse to prenesemo v rastlinski svet, potem hitro ugotovimo, da tudi rastline izkazujejo odločanje, vsaj neke vrste izbire med ne/dobrim (zanje), potemtakem tudi rastline ugotavljajo okoliščine, in se nanje, v primeru njihovega ponavljanja, vselej enako odzivajo! Pa četudi, uradno, nimajo možganov, oziroma, jih, dejansko, pri obstoječih zmožnostih (tehnologije, razumevanja) nismo zmožni prepozna(va)ti.

To je vse, kar, v osnovi, počno možgani. A, v nadaljevanju, tudi v tem početju obstajajo razlike, ki bi jih, povsem poenostavljeno, lahko razdelili v dve podobi: v nagonsko delovanje (možganov) in v razumsko delovanje (možganov). Pomeni, da je proces, omenjen v poprejšnjem delu zapisa, po sami vsebini početega, pri vseh bitjih-ki-izbirajo povsem enak (zaznavanje + hranjenje podatkov + presojanje o pomembnosti podatkov + razvrščanje podatkov + procesiranje podatkov + sprejemanje odločitev), razlike pa se pojavijo v samem NAČINU, na katerega možgani ta proces izvajajo, posledično tudi v samih zmožnostih, ki jih posamezni možgani (s tem tudi njihovi “lastniki”, posamična bitja) izkazujejo!

Nagonsko delovanje možganov, značilno za ves rastlinski svet, za ves živalski svet, za ves človejaški svet... je tisto, čemur pravimo “pamet”. Z drugimi besedami, je zmožnost relativno uspešnega premagovanja “življenjskih težav”, vendar IZKLJUČNO v okvirih NAUČENEGA (potemtakem že spoznanega, že izvajanega), medtem ko v vseh preostalih primerih (ki pa jih, v “življenju”, mrgoli), v primerih nenadejanih (še nedoživetih) okoliščin, tako delujoči možgani dospejo v fazo krute preizkušnje: preživeti ali ne! Skratka, z drugimi besedami, nagonsko delujoči možgani (ki so zmožni soočati se s povsem konkretnimi, čutnim zaznavam dosegljivimi okoliščinami... zaradi tega t. im. konkretno mišljenje in/oz. praktično mišljenje) v primeru nekih neobičajnih razmer vselej igrajo neke vrste loterije, katere izid nikoli ni znan v naprej (zato je, pri nagonskih, vseh tistih, ki živijo v svojih naravnih okoljih, narava sama poskrbela za njih preživetje, tudi s tem, da jim je dala “naravne sovražnike”, denimo travopasnim zveri, kajti - ko ne bi bilo ničesar/nikogar, ki bi omejeval, ki ne bi preprečeval nenadzorovano širitev čred, potem bi tudi trave hitro zmanjkalo... gre za t. im. naravno ravnovesje, zagotovljeno tudi v podobi “prehranjevalne verige”... in zaradi tega se pojavijo, nujno, neizogibno, velike težave takrat, kadar se takšna bitja znajdejo v sebi nenaravnem okolju... predstavljaj si medveda sredi Ljubljane... in se zamisli o človejaški “zgodovini”)!

Razumsko delujoči možgani temeljijo na t. im. abstraktnem mišljenju, na, če prevedem, zmožnosti “videnja” posledic zastavljenega delovanja, na zmožnosti “videnja” (če vidiš vzroke in njih posledice, potem vidiš “krog(e)”, po katerem(ih) se VSE, tako v naravi, kakor v družbi, vrti) tistega, čemur pravimo PRAVILA, ali pa - naravne (in družbene) zakonitosti... potemtakem, če zmoreš ta pravila “videti”, jih RAZUMEVATI, potem jih zgolj zapišeš (jih tudi drugim pojasniš) in se izkažeš kot “izumitelj” okrogle Zemlje, gravitacije, elektrike, “umetnega” snega... ali pa, povsem banalno, parnega stroja! In, če nadaljujem...

Razumevanje naravnih zakonitosti (ne BITI NAUČEN O TEH ZAKONITOSTIH!!!) je tisto, kar je dano SLEHERNEMU razumu (da ga le zanima določeno področje življenja, sveta... denimo, kogar ne zanima fizika, ta se ne bo podal v pridobivanje znanj s področja fizike, ta ne bo imel zadostnih osnov za to, da bi posamezne vsebine razumeval, ta ne bo mogel spoznanj nadgraditi, v podobi novih odkritij na področju fizike), pomeni, z drugimi besedami, da se vsako razumno bitje lahko izkaže s TVORNOSTJO (in ne le z izvajanjem)... dočim taisto ne velja za nagonska bitja (ki zmorejo zgolj - izvajati naučeno... pa četudi je to naučeno s področja “programiranja”, izdelave nekih, na videz, samo po formi, novih programov, ki pa vsi temeljijo na istih “računalniških” predznanjih)! In ne samo to, pač pa: VSAKO RAZUMSKO bitje je zmožno predvide(va)ti razplete (bodisi naravnih, bodisi družbenih) dogajanj, in s tem je, obenem, zmožno (kadar je odločanje v rokah razumskih bitij!) vplivati na te okoliščine, je zmožno ne le ugotavljati, v smislu “izumljanja”, pač pa tudi - oblikovati nove okoliščine, kakovostno (tudi sebi v prid) spreminjati svet, bodočnost!

Možgani so le organ, le skup tkiv. Ničesar ne vidijo, ne slišijo, ne vonjajo... le zagotavljajo izvajanje določenih procesov. Uspeh (doseg, domet) tega procesiranja pa je odvisen predvsem od tega, ali so, ti možgani, zasnovani zgolj za pamet, ali pa (poleg pameti) tudi za razum!

In, mimogrede, “srčni kulturi” ob rob: srce je tudi SAMO organ, ki, sam od sebe, NIČESAR ne čuti, o ničemer ne odloča, v nič ne usmerja, le kri prečrpava, da kroži po telesu, in da dospeva tudi v možgane... v katerih se (o, da!) tudi tisto, čemur pravimo čutenje in čustvovanje, oblikuje! Njihovi razvitosti primerno, kakopak.

Ni komentarjev:

Objavite komentar