nedelja, 31. december 2017

Je šmarnica zares škodljiva?



V zadnjih časih je bilo moč zaslediti razna mnenja o “škodljivosti šmarnice”, in tudi mnenje o tem, da “ko bi znali zmerno piti, potem škodljivosti ne bi bilo”, pa - je šmarnica zares škodljiva, ali ni?

Ni in je, vendar - pojdimo po vrsti!

VSAKO prekomerno vnašanje, česarkoli, v organizem, je škodljivo, celo nacejanje z običajno “radensko” povzroča, dolgoročno, neljube posledice. Pomeni, da tudi prekomerno vnašanje vina, pa naj le-to vsebuje šmarnico, ali ne, ni zdravo. In obratno: vsaka zmernost, tudi pri vinu (in tudi, če le-to vsebuje šmarnico), koristi življenju (razpoloženju, s tem energiji, katero življenje potrebuje, da živi, potemtakem, in posledično, tudi zdravju)!

KO bi šmarnico “prešali” takoj po tem, ko jo oberejo, in ko bi jo samo enkrat prepustili procesu vretja (takrat, kadar se sok oz. “mošt” spreminja v vino), bi s šmarnico ne bilo nič narobe. Ker pa...

Zaradi BARVE, izključno zaradi tega, da bi bilo vino rdeče barve (namesto rose), potemtakem zaradi FORME, podobe, ZUNANJOSTI vina, človejaška pamet grozdje (šmarnice) najprej obere, nato ga zmelje, potem pa ga pusti dva, tri, štiri (nekateri pa celo dlje) dni - vreti. In ker s časom vretja metanol (ki je sicer osnovni alkohol) pridobiva na svoji moči, ali, če se bolje sliši, na “količini”... pomeni, da - dlje kot traja vretje, več metanola bo v vinu. Pri čemer ne kaže pozabiti, da pri takem načinu pridobivanja RDEČEGA vina še enkrat pride do vretja, takrat, kadar se “mošt” levi v vino.

Zatorej: šmarnico je moč tako jesti, kakor jo uživati v podobi soka in/ali vina, v primeru, da ji z nespametnim ravnanjem ne povečujemo koncentracije metanola. Če pa smo povprečno “pametni”, potem: bomo raje uživali v barvi (v zunanjosti), kot pa v zdravem.

Na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar