V zadnjih časih je bilo moč zaslediti razna mnenja o
“škodljivosti šmarnice”, in tudi mnenje o tem, da “ko bi znali zmerno piti,
potem škodljivosti ne bi bilo”, pa - je šmarnica zares škodljiva, ali ni?
Ni in je, vendar - pojdimo po vrsti!
VSAKO prekomerno vnašanje, česarkoli, v organizem, je
škodljivo, celo nacejanje z običajno “radensko” povzroča, dolgoročno, neljube
posledice. Pomeni, da tudi prekomerno vnašanje vina, pa naj le-to vsebuje
šmarnico, ali ne, ni zdravo. In obratno: vsaka zmernost, tudi pri vinu (in
tudi, če le-to vsebuje šmarnico), koristi življenju (razpoloženju, s tem
energiji, katero življenje potrebuje, da živi, potemtakem, in posledično, tudi
zdravju)!
KO bi šmarnico “prešali” takoj po tem, ko jo oberejo,
in ko bi jo samo enkrat prepustili procesu vretja (takrat, kadar se sok oz.
“mošt” spreminja v vino), bi s šmarnico ne bilo nič narobe. Ker pa...
Zaradi BARVE, izključno zaradi tega, da bi bilo vino
rdeče barve (namesto rose), potemtakem zaradi FORME, podobe, ZUNANJOSTI vina,
človejaška pamet grozdje (šmarnice) najprej obere, nato ga zmelje, potem pa ga
pusti dva, tri, štiri (nekateri pa celo dlje) dni - vreti. In ker s časom
vretja metanol (ki je sicer osnovni alkohol) pridobiva na svoji moči, ali, če
se bolje sliši, na “količini”... pomeni, da - dlje kot traja vretje, več
metanola bo v vinu. Pri čemer ne kaže pozabiti, da pri takem načinu
pridobivanja RDEČEGA vina še enkrat pride do vretja, takrat, kadar se “mošt”
levi v vino.
Zatorej: šmarnico je moč tako jesti, kakor jo uživati
v podobi soka in/ali vina, v primeru, da ji z nespametnim ravnanjem ne
povečujemo koncentracije metanola. Če pa smo povprečno “pametni”, potem: bomo
raje uživali v barvi (v zunanjosti), kot pa v zdravem.
Ni komentarjev:
Objavite komentar