četrtek, 14. december 2017

"Znanstvena odkritja" človejakov

Nedolgo tega sem prebral "veleumno" trditev o tem, da "brez puščav ne bi bilo dežja", ker... voda potrebuje pesek, da se krog njega zbere, in pade...

Neumnost, celo - bebavost prve vrste! Pa pojasnim...

V času poledenelega planeta ni bilo padavin? Seveda, da so bile, je snežilo. Znanost zmore ugotavljati različne starosti posameznih (poledenelih) snežnih plasti. Je snežilo, in sneg ni drugega kot - zmrznjena voda, zmrznjen dež, pa - če je bilo vse pod ledom, kje so bile (takrat) puščave, da bi omogočale padavine?!

Ozračje, celotno "vesolje" je sestavljeno iz mikro delčkov, ki so, resda, čutilom (edini osnovi "dojemanja" nagonskih) nedostopni, kar pa ne pomeni, da jih ni. Potemtakem je že v okolju dovolj "trdnih" delcev, da puščave niso potrebne... za dež.

Pa še primer destilacijskega posodja. V prvi posodi se nahaja tekočina, znotraj katere so tudi čvrsti delci. Nato pride cev, ki vodi v drugo posodo, in je - hlajena. Pod prvo posodo je vir toplote, ki tekočino spreminja v - plinsko stanje, v paro. Ko para potuje skozi cevko, jo HLAD (ustrezna, nizka temperatura) spet spremeni v - tekočino. In v drugo posodo kaplja SAMO tekočina, čvrsti delčki ostajajo, v podobi usedline, v prvi posodi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar