ponedeljek, 18. december 2017

Kmet je kmet, in za vedno...

Moj učitelj je rad govoril "kmet je kmet, in za vedno ostane kmet"...
Kakopak, ni mislil zgolj na posamičnost(i), pač pa tudi po načelu "skozi generacije". In se ne morem strinjat z njim, kajti - tovrstne preobrazbe niso odvisne od forme (potemtakem tudi ne od samega stanu), pač pa izključno od vsebine, torej od same (biološke) zasnovanosti... on pa je temeljil izključno na stanu, torej na tem, da nekdo kmetuje.
Tako, denimo, celotna družbena preobrazba, ki je poplavila svet z "gospemi" in "gospodi", izkazuje edino - devalvacijo terminov gospa in gospod... saj je, zgolj formalno, naredila nemogoče... in je kmet še vedno kmet, kakor je trdil (morda še vedno trdi, ne vem) moj učitelj, pa četudi rad sliši, da ga z "gospodom" kličejo.

'bat ga, če imaš smolo, in si zasnovan na nedojemljiv način, potem nikakor ne moreš pričakovati nekih, kakršnihkoli, dejanskih, vsebinskih premikov na bolje. Pa če sediš na zlati straniščni školjki, in se povzpneš na vse "družbene vrhove"... me zgolj spomniš na nekdanjega učitelja, in na njegov "kmet je kmet, in za vedno ostane kmet"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar