četrtek, 14. december 2017

Domišljavost : samozavest

Domišljavost in samozavest se, na prvi pogled, izkazujeta povsem enako, čeprav je med njima - gromozanska razlika!

Domišljavost temelji izključno na domnevi o nečem (denimo na domnevi o lastnem znanju, poznavanju, lastnih zmožnostih), zato se v praksi izkaže kot - neutemeljena. In je značilnost povprečja, nagonskega občestva.

Samozavest (ki jo, razumni, tako stežka pridobijo, zanjo potrebujejo veliko, veliko uspešno razrešenih težav, problemov... preden sami sebi dopustijo vedenje o tem, da zmorejo!) temelji na dejanskem znanju, na dejanskih sposobnostih, zato zmore lastna vedenja/prepričanja tudi ustrezno argumentirati (z dejstvi), jih "(u)braniti"... in zmore lastno znanje, sposobnost izkazati tudi v praksi. In se ta samozavest izkazuje IZKLJUČNO na področjih, na katerih je dejansko utemeljena, upravičena obstajati... medtem, ko na vseh ostalih področjih, razum raje poreče svoj "ne vem" ali "nisem prepričan", kot da bi izpadel - bedak!

In je grozljivo, ko razmišljam o "bodočnosti", kajti: večinski, nagonski se niti tega ne zavedajo, da bodo, ko bodo požrli/uničili vse, kar obstaja, ostali praznih rok, kajti novega ne znajo/niso zmožni ustvariti!

Da, edina dilema, ki bo, na koncu, štela, je dilema: opičjak ali človek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar